Ljudklimatet är viktigt

På många kontor är ljudklimatet tyvärr fortfarande mindre bra med höga ljud, oväsen och dålig akustik. Vilket kan ge förödande effekter på företagets allmänna prestationsförmåga och lönsamhet. Detta går dock att råda bot på med hjälp av rätt kontorsmöbler.

Fel inredning kan ha förödande effekt på ett företags allmänna prestationsförmåga och lönsamhet. När inredningen anpassas efter hur man faktiskt arbetar med olika uppgifter och aktiviteter ökar både arbetsglädje och effektivitet. Produktiviteten stiger och ekonomin följer med uppåt.

Ljudklimatet viktigt

En stor och växande fråga handlar om kontorens ljudklimat. På många kontor är det tyvärr allt annat än vilsamt. Många störs dagligen av höga ljud, oväsen och dålig akustik på kontoret.

– Det är bra med snygga och moderna kontor, men så länge medarbetarna går hem med huvudvärk och sus i öronen är det en dålig arbetsplats. Akustiken är för viktig för att glömmas bort, konstaterar Marianne Dahl som är Design- och Produktutvecklingschef hos EFG, ett av inredningsföretagen som gått in för att lösa denna problematik.

Forskningen är samstämmig, både i Sverige och internationellt. Dålig akustik och hög volym gör oss spända och triggar våra nedärvda flyktmekanismer. Kroppen ställer om till kamp istället för kreativt arbete. Det som stressar mest är den allmänna ljudnivån på arbetsplatsen. Den ger ofta trötthet, irritation, huvudvärk och koncentrationssvårigheter. Samtidigt försämras både minnet och inlärningsförmågan.

För möten där ingen störs

För snart ett år sedan lanserades EFG Surround, ett system där man bygger ”rum i rummet” och skapar yteffektiva arbetsytor för både individuellt arbete och för kreativa möten där ingen störs. Med andra ord ett system som både avskärmar och dämpar ljudnivån i öppna kontorsmiljöer. Resultatet blev, enligt EFG, en försäljningssuccé med många nöjda användare.

AstraZeneca i Göteborg investerade exempelvis i hela 90 enheter och har därmed lyckats skapat en mycket fördelaktig kontorsmiljö i samarbete med Wingårdh arkitekter.

– Med EFG Surround fick vi en flexibel och lättmöblerad produkt som ligger helt rätt i tiden, konstaterar Ronnie Spångberg, projektledare för AstraZenecas övergång till det aktivitetsbaserade kontoret.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter