Låt köket ta plats på kontoret

Bryt gamla vanor och låt köket ta plats på kontoret. Låt det bli ett verktyg för bättre och effektivare möten, integrera det i lokalen och öppna upp för ett annat sätt att arbeta, helt i linje med trenden att arbeta aktivitetsstyrt. Men satsa på ett tidlöst kök som håller, inse värdet av att investera lite extra och ta hjälp av en köksarkitekt.

Kryddor och redskap kan förvaras i rostfria paneler på väggen. Bild: bulthaup

Kryddor och redskap kan förvaras i rostfria paneler på väggen. Bild: bulthaup

Att fester både brukar börja och sluta i köket, att det är här man gärna sitter och pysslar, gör läxor, umgås, äter eller har familjeråd, känner alla igen. I köket trivs man. Varför inte applicera det på kontoret också? Allt handlar om att bryta gamla vanor och få hjälp att se vilka möjligheter som finns. Och möjligheterna är många. Marc Hulthén, som tillsammans med kollegan Maja Grunewald, säljer det tyska högkvalitativa köksmärket bulthaup i Göteborg, berättar mer.

- bulthaup finns i 53 länder och snappar hela tiden upp nya trender som de bl a visar på  möbelmässan i Milano. I år visade de kök i olika nivåer, med paneler som gömmer vitvaror och maskiner och även integrerade sittplatser. Med bulthaups lösningar kan man få ett kök som inte ser ut som, eller känns som, ett kök - perfekt för kontoret. Skippa väggskåp exempelvis, integrera alla högskåp, bygg in dem i väggarna, och göm ugnar och andra maskiner i så kallade pocket doors. När man inte använder maskinerna syns de inte alls. Dessutom kan vi erbjuda marknadens effektivaste bänkfläkt från tyska Bora, som integreras helt i hällen. Den är så effektiv att du kan stå i kostym mitt i lokalen och steka bacon.

Bora-fläkten är en av alla lösningar som faktiskt betyder att köket kan placeras precis var som helst i kontorslokalen, med arbetsplatser precis bredvid.

- Förr i tiden var köket ett mindre rum lång bort i en paradvåning, idag är det tvärtom, nu gör man kök av de gamla matsalarna. Och varför inte tänka likadant på kontoret, det finns alla möjligheter med rätt guidning och hjälp.

Med boras effektiva bänkfläkt kan man stå i kostym mitt i kontorslokalen och steka bacon.  Bild: Bora

Med boras effektiva bänkfläkt kan man stå i kostym mitt i kontorslokalen och steka bacon. Bild: Bora

Köket som mötesrum

Att använda köket för alla typer av aktiviteter kan även lösa eventuell trångboddhet i lokalen. För satsar man på rätt kök kan man använda den ytan till så mycket mer. Inte minst möten.

- I ett kök kan man ha möten av olika karaktär, menar Marc. Här kan det bli mer avslappnat, mer informellt, men ändå seriöst och effektivt. Jag tror att man kan få mottagaren ännu mer vaken om man håller möten på ett annorlunda sätt och inte alltid sitter runt ett bord i konferensrummet. Väljer man att ha köket mitt i lokalen kan man också glasa in och på så sätt skapa ett ännu effektivare mötesrum med möjlighet till både projektor och duk.

Skapa något annorlunda

Köket kan även bli ett verktyg för att stärka varumärket och företagsprofilen samt skapa en annorlunda känsla på kontoret.

- I köket kan man ta upp både färger och material som kanske finns på andra ställen i lokalen för att få köket att smälta in ännu mer och stämma med profilen, förklarar Marc. Ligger det exempelvis en corian eller sten på receptionsdisken, kan man använda samma typ av bänkskiva även i köket.

Förändra och markera också köket med olika typer av belysning.

- Arbetsplatserna runt om köket ska alltid ha bra belysning men ljussätt köket separat, säger Marc. Man vill kanske kunna dimmra ner belysningen ibland eller tvärtom ljussätta köket mer på kvällen om man vill att det ska synas mycket utifrån. Det här med material, ljus och planering kan vara svårt, men det hjälper vi självklart till med.

Nöjda med Matstudion

Några som är väldigt nöjda med sitt bulthaup-kök är göteborgsföretaget Mat.se och Kokaihop Media AB.

- Det är en fröjd att komma in i köket, eller ”Matstudion” som vi döpt det till, och ta en kopp kaffe på morgonen. Här kokar det verkligen av aktivitet – det skapas recept, fotograferas, samtalas och runt bordet kan det pågå ett affärsmöte – samtidigt. Köket är hjärtat på kontoret, vi är enormt nöjda med lösningen. Det är ett stilrent, snyggt och funktionellt kök som verkligen imponerar och inspirerar, konstaterar Anders Jacobsson, marknadsdirektör Mat.se.

I Matstudion på Mat.se göms alla redskap och köksattiraljer i bulthaups köksmodell b2. nederst till höger är skåpet stängt och alla synliga spår av kök och matlagning borta. Bild: Mat.se

I Matstudion på Mat.se göms alla redskap och köksattiraljer i bulthaups köksmodell b2. nederst till höger är skåpet stängt och alla synliga spår av kök och matlagning borta. Bild: Mat.se

Våga investera

Marc Hulthén tror verkligen att ett kök kan skapa bättre affärer, på ett annorlunda sätt.

- Det är absolut värt att prova! Det handlar om att våga, både gentemot personal och kunder. Och det här sättet att tänka går hand i hand med att jobba aktivitetsstyrt. Köket kan bli ett viktigt verktyg där man kan göra allt, det finns inga begränsningar.

Men det gäller att inse värdet och vilja investera lite extra. Det är stor skillnad på kök och kök, det är viktigt att ta hjälp.

- bulthaup står för tidlöshet och äkta material och att välja våra produkter innebär absolut en större investering, menar Marc, men jag vågar lova att man får igen det. Man måste se investeringen på sikt. Köket ska tåla ett högt slitage och ska inte upplevas rangligt eller slitet efter några år – för vad signalerar det? Dessutom uppskattar väl alla en hållbar och tidlös design? Det är värde för pengarna! I dagens konsumtionssamhället börjar vi äntligen gå mot att köpa ”fewer but better” och att köket har en lång livscykel är också viktigt ur en miljöaspekt. Designen och den höga kvaliteten kommer automatiskt med bulthaup som varumärke, men sedan är det upp till oss att vara duktiga på planering och de mjuka värdena. För oss är det viktigt att finnas som stöd och hjälp även efter köp och installation.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter