KvarterETT öppnas upp

Byggt 1933-1935, på 2 362 träpålar för att tåla skakande tryckpressar, står huset på Polhemsplatsen stadigt. När Göteborgs-Posten nu minskat sina ytor öppnar Platzer Fastigheter upp huset både för nya hyresgäster och för stadens invånare. Välkomna till KvarterETT!

Bild: OkiDoki Arkitekter

Bild: OkiDoki Arkitekter

2011 köpte Platzer fastigheten och i början av 2015, när Stampen beslutat om framtiden, tryckte man på startknappen.

- Vi visste att vi ville göra stora förändringar i huset och behövde sätta igång snabbt, berättar Ulrica Sjöswärd, Marknadsområdeschef Platzer Fastigheter. Det här är ett jättespännande projekt! Fastigheten omfattar ursprungligen fyra huskroppar så det handlar verkligen om att omvandla ett helt kvarter. Namnet, KvarterETT, ska symbolisera just det.

Aktiv och välkomnande entré

Fokus ligger på att öppna upp och göra kvarteret mer välkomnande.

- Huset har länge varit väldigt slutet och otillgängligt, nu ska det användas, förklarar Ulrica Sjöswärd. Just nu håller vi på att bygga en ny huvudentré. Den gamla entrén ledde rakt in i ett trapphus, nu flyttar vi den bara några meter åt höger. På det viset får vi istället en huvudentré som leder direkt in till ljusgården och till en välkomnande reception och konferensavdelning som kommer att drivas av Compass Group.

En annan viktig pusselbit läggs till senare i vår.

- Då öppnar ett bistrocafé med tillhörande entresolplan som vi kunde tillskapa genom att öppna upp bjälklaget. Allt för att skapa ett aktivt hus med bra flöde i entrén. Att skapa just aktiva bottenvåningar är något som Staden vill att vi fastighetsägare ska satsa på i våra hus så detta går helt i linje med den visionen, konstaterar Ulrica Sjöswärd. I bistrocaféet kommer man att kunna mötas och umgås, slinka in och köpa med sig en kaffe eller sitta och arbeta i väntan på sitt tåg. Man har ju spåren direkt utanför fönstret.

Tillgängligt och flexibelt

Platzer har även flyttat en av hyresgästernas, Erik Olsson Fastighetsförmedling, entré till Odinsgatan och har också gjort i ordning övriga entréer så att alla känns välkomnande och öppna. Förutom entréerna kommer dock exteriören inte att förändras.

Ulrica Sjöswärd

Ulrica Sjöswärd

- Nej, exteriört gör vi inte så mycket då fasaden är bevarandevärd. Däremot lyfts hela interiören, vi moderniserar helhetsintrycket för att skapa en helt ny känsla. Vi har valt att måla om hela ljusgården till exempel, i ljusa färger, och just nu håller vi på att bygga en central trappa. I dag var hiss det enda sättet att ta sig mellan våningarna, nu blir huset betydligt tillgängligare och flexiblare.

700 kvm ledigt

Samtliga hyresgäster har valt att sitta kvar i huset och ytorna som GP lämnat är nu nästan helt uthyrda.

- Stampen AB, Stampen Local Media (GP), Nettbuss, Bombardier och Erik Olsson satt i huset tidigare och får snart sällskap av Compass Group, EFG och Semrén & Månsson, som hyr hela översta planet. EFG står för möblerna i konferensdelen samt i ljusgården och använder samtidigt den ytan som showroom. Nu finns endast ett kontor om 700 kvm, på plan 2, ledigt, berättar Ulrica Sjöswärd. En attraktiv storlek i ett bra läge!

Bra läge blir bättre

Läget, ja. Kommunikativt så det förslår, precis vid Centralstationen, nära till spårvagn och busshållplats precis utanför entrén. Dessutom i direkt anslutning till jätteprojektet RegionCity.

- Vi tycker det är väldigt positivt med RegionCity och den förtätningen som ska ske. I dag har vi en byggrätt på KvarterETT och ser fram emot hur denna kan utvecklas. Kopplingarna finns ju redan och att kunna bevara det gamla, men modernisera och införliva det i det nya, är ju det som bildar en stad, en helhet. Det här läget kommer bara att bli bättre, avslutar Ulrica Sjöswärd.

 

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter