Kungsholmen och Södermalm

Kungsholmen är idag ett expansivt område med utvecklingen av Västra Kungsholmen. Med stora, moderna kontorslokaler har en rad företag valt att etablera sina huvudkontor här. Södermalms hetaste diskussionspunkt är utvecklingen av Sluss-en samtidigt som det händer en hel del runt Hornstull och Södra station. Här följer en kartläggning av Kungsholmen och Södermalm, signerad Charlotte Danielsson på Newsec Advice.

Kungsholmen och Södermalm har en mix av stora moderna kontorsytor och mindre kontor som passar både för större och mindre företag. Båda stadsdelarna har mycket goda kollektiva kommunikationer som bidrar till attraktiviteten på kontorsmarknaden.

Östra Kungsholmen

Kungsholmens traditionella kontorsmarknad utgörs av de östra delarna av Fleminggatan och Hantverkargatan. Runt Fridhemsplan och Västermalmsgallerian finns också en hel del kontorslokaler. Kontorslokalerna är av något äldre karaktär och många byggnader uppfördes under 1960- och 1970-talen. Ett känt landmärke är Trygghansahuset. Generellt sett finns ett behov att modernisera det äldre kontorsbeståndet. Ett exempel är fastigheten Klamparen 10 som ligger i hörnet av Fleminggatan och Scheelegatan där Fabege renoverar och utvecklar moderna kontorslokaler. Här har det tecknats nya hyreskontrakt med Skolverket, Myndigheten för särskild beredskap och Valmyndigheten. Den totala ytan kommer att vid projektets slut uppgå till ca 30 000 kvadratmeter. Ett annat exempel är kvarteret Skutan, Anders Bodin Fastigheter, på Alströmergatan som genomgått en totalrenovering. Större uthyrningar har gjorts till bland annat konsultbolaget Accenture och Sanoma Utbildning AB. Hyresnivåerna för kontor i dessa områden ligger omkring 2 700 - 3 200 kr per kvadratmeter.

Kungsholmen är av tradition något av en ”förvaltningsstadsdel” med Stadshuset som centrum för stadens kommunala förvaltningar. Tekniska nämndhuset på Fleminggatan, Rådhuset med Stockholms tingrätt på Scheelegatan, Länsstyrelsen, Landstingshuset och Ekobrottsmyndigheten på Hantverkargatan är andra exempel på kommunala och statliga verksamheter som hyr stora lokalytor. Rikspolisstyrelsen och Stockholmspolisen har ett stort kontorskomplex mitt på Kungsholmen och här finns också Kronobergshäktet.

Övriga kontorsytor finns bland annat i Marieberg, i närheten av Rålambshovsparken och Västerbroplan, där tidningshusen dominerar. Exempel på hyresgäster är Sweco, Dagens Nyheter och Expressen. Lärarhögskolan kommer att lämna sina lokaler i samma område och delar av lokalerna kommer att tas över av Manillaskolan. Hyresnivån för kontor i området ligger omkring 1 600 - 2 200 kr per kvadratmeter.

Västra Kungsholmen

I projekten på nordvästra Kungsholmen finns många aktörer inblandade, de stora byggherrarna är Skanska, JM, de kommunala bostadsbolagen och Wallenstam. I denna nya stadsdel som har varit under utveckling sedan början av 2000-talet kommer det totalt att byggas 5 000 bostäder och 35 000 arbetsplatser. Hela stadsdelen förväntas stå färdig under 2017. Navet på Västra Kungsholmen är Lindhagensgatan som sträcker sig från Drottningholmsvägen/Lindhagensplan och hela vägen ner till Ulvsundasjön. Här finns möjlighet att få tillgång till stora och funktionella kontorslokaler. Redan idag finns många huvudkontor etablerade här. Exempelvis har Elektrolux, Storstockholms lokaltrafik, mobiloperatören 3, Skandia och Securitas lokaliserat sig i området. Skanska kommer att flytta sitt huvudkontor hit då lokalerna i projektet Lustgården blir färdigställda. Hyresnivåerna i denna stadsdel har en stor variation beroende på varierande standard mellan gamla byggnader och nya. Kontorsytorna återfinns i intervallet mellan 1 700 – 2 600 kr per kvadratmeter. I takt med att västra Kungsholmen utvecklas kommer tyngdpunkten på kontorsmarknaden förflyttas åt detta håll.

Butiksstråken på Kungsholmen finns främst längs St Eriksgatan mellan Fridhemsplan och St Eriksbron med Västermalmsgallerian som tyngdpunkt. Ett mindre butikskluster finns också runt Kungsholmstorg och detta sträcker sig ut på Hantverkargatan och Scheelegatan. På Kungsholmen finns fem tunnelbanestationer som trafikeras av den gröna och blåa linjen, Kristineberg, Thorildsplan, Rådhuset, Stadshagen och Fridhemsplan. Fridhemsplan är en vikig knutpunkt för flera innerstadsbussar.

Några exempel på större kontorsfastighetsägare på Kungsholmen är AMF Fastigheter, Fabege, AFA Fastigheter och Vasakronan.

Södermalm

Kontorsmarknaden på Södermalm har sin tyngdpunkt vid Slussen, runt Medborgarplatsen och Götgatan/Ringvägen. Planeringsarbetet för nya Slussen pågår för fullt och åsikterna är många. Ny kontorsyta kommer att tillföras men hur mycket är ännu inte beslutat.

På Södermalm är kontoren av varierande karaktär, exempelvis finns mycket moderna kontorsytor vid Katarinavägen/Stadsgårdsleden i Atrium Ljungbergs glashus med utsikt över Stockholms ström. Det finns samtidigt gott om mindre kontorsytor insprängda bland bostadskvarteren.

Runt Medborgarplatsen finns bland annat stora kontorsytor i Söderhallarna som ägs av Atrium Ljungberg. Under början av 2000-talet byggdes den gamla industrifastigheten Fatburen, kvarteret Fatburssjön 9, vid Magnus Ladulåsgatan om till kontor. Här sitter idag bland annat Skatteverket och Stockholms läns landsting. AMF Fastigheter renoverar kvarteret Pelarbacken mindre 23, Kapellgränd 5-15 till moderna kontorslokaler, totalt är fastigheten på cirka 20 000 kvadratmeter.

Vid Skanstull finns ett kontorskluster där bland annat Diligentia äger fastigheten Åkern 16, Ringvägen 100, med en yta på över 50 000 kvadratmeter. Ett annat exempel är Folksamkomplexet med cirka 70 000 kvadratmeter på Östgötagatan. White Arkitekter flyttade för cirka fem år sedan in i en nybyggd kontorsbyggnad nere vid Hammarbykanalen. Kring Slussen, Medborgarplatsen och Skanstull ligger kontorshyresnivån på cirka 2 500 – 3 200 kr per kvadratmeter.

Kring Södersjukhuset och Södra station har kontorsytor moderniserats och det har även tillkommit viss ny kontorsyta under de senaste åren. Exempelvis har AMF Fastigheter byggt om delar av sin fastighet Vattenpasset 11 i korsningen Rosenlundsgatan och Magnus Ladulåsgatan. Skanska byggde fastigheten Bylingen 1 på Ringvägen, där MTG är hyresgäst. I samma område, vid Södersjukhuset, har Locum lämnat sitt huvudkontor och flyttat till Medborgarplatsen. Kring Södra Station och denna del av Ringvägen ligger kontorshyrorna på cirka 1 800 – 2 600 kr per kvadratmeter.

Området kring Hornstull har utvecklats mycket under de senaste åren. För tillfället utvecklar Bonnier Fastigheter kvarteret Bulten som ska bli moderna kontor med handel och restauranger i direkt anslutning till tunnelbanestationen. Hyresnivåerna för kontor vid Hornstull varierar mellan cirka 2 000 – 2 700 per kvadratmeter.

I Münchenbryggeriet finns stora kontorsytor. I samband med att MTG lämnade lokalerna år 2010 uppstod en stor vakans som i princip har fyllts upp. Idag är delar av Münchenbryggeriet uthyrt till bland annat Skype och Efva Attling.

Butiksytor finns främst i gallerian Ringen, längs Götgatan och Hornsgatan, vid Hornstull samt i den gamla skatteskrapan, numera döpt till Skrapan.

Södermalm har en god kollektivtrafikförsörjning med bland annat både den röda och gröna tunnelbanelinjen samt pendeltågsstation. Slussen är även en stor knutpunkt för bussar mot Nacka/Värmdö och är även utgångspunkt för Saltsjöbanan som går genom Nacka ut till Saltsjöbaden. Skanstull är en stor knutpunkt för flera innerstadsbussar.

Några större fastighetsägare på Södermalm är Vasakronan, Atrium Ljungberg, Diligentia och Folksam.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter