Kubiklager blev lösningen

För att möta nya behov på logistikmarknaden implementerade Skanska 2014 ett helt nytt lagerkoncept, Kubiklager, som även utsågs till årets Intralogistiklösning 2015. I det först färdigställda, Orrekulla kubiklager, har Tamro AB nu hittat en bra lösning för sitt nya buffertlager i Göteborg.

 

Ett oförutsägbart beteende hos konsumenter har gjort att många företag tvekar att teckna långa kontrakt för lagerlokaler. Framtiden blir allt svårare att förutsäga och många företag har därför behov av mindre och lättillgängliga lagerlokaler. Kubiklager är ett flexibelt och anpassningsbart koncept där kunden hyr en yta som lätt kan anpassas till behoven. Det vänder sig till kunder som med korta ledtider behöver tillgång till nya moderna lagerutrymmen på mellan 3 000-5 000 kvm.

– Det unika är att som kund hyr du den yta du faktiskt behöver, under en avtalstid från tre år. Lokalerna byggs för lagerverksamhet och det är möjligt för kunden att flytta in i anpassade lokaler på tre-sex månader. Man kan till exempel enkelt dela av ytorna, installera extra lastportar eller bygga till kontorsutrymmen om kunden önskar det, berättar Henrik Ahnström, Marknadsområdeschef Logistik, Skanska Fastigheter Göteborg, i ett pressmeddelande.

Ändamålsenligt och flexibelt

Enkelt uttryckt så bygger Skanska en ändamålsenlig byggnad som fungerar som bas, därefter anpassas och finjusteras lokalen efter kundens önskemål och behov. Det första lagret byggdes i Orrekulla och ett av de företag som väljer att flytta dit är Tamro AB, Sveriges ledande läkemedelsdistributör, som tecknat avtal om 4 300 kvm.

Orrekulla Kubiklager är totalt 13 000 kvm och ligger intill E6, strax söder om Angeredsbron i Göteborg. I samma område som Orrekulla Kubiklager är de största speditionsföretagen etablerade, men även större handelsföretag.

– Det känns mycket bra att vi med Kubiklager kunnat erbjuda en flexibel lokal anpassad för Tamros specifika krav, helt enligt Skanskas ambition med konceptet för Kubiklager. Vi erbjuder moderna lösningar till en allt mer snabbfotad marknad, säger Henrik Ahnström.

Anpassa efter varje kund

Tamros VD Mats Johnson ser fram emot att vara på plats i början av juni och har stor tilltro till lösningen.

Tamros VD, Mats Johnson.

Tamros VD, Mats Johnson.

– Vår marknad växer med resultatet att våra höglager inte räcker till och nu har vi behov av ett extra buffertlager i Göteborg. Det här är en bra lösning för oss där jag tycker att Skanska mött oss på ett flexibelt sätt, anpassat storleken efter våra behov och kunnat erbjuda ett relativt kort avtal. Det gör att vi känner en trygghet i den här lösningen oavsett hur marknaden utvecklar sig framöver. Dessutom ligger vårt bulklager på Importgatan så att hitta en lösning bara fem kilometer därifrån var också jätteviktigt.

Just läge och flexibilitet är viktiga kriterier i jakten på ny lagerlokal.

– Innan vi hittade Skanskas lösning tittade vi på flera olika alternativ. Men ofta var de för stora och vi hade fått betala för mycket mer yta än vi hade behövt eftersom lokalerna dessutom var svåra att anpassa. Det är ju den stora fördelen med Skanskas Kubiklager, att de bygger på ett sätt som blir lätt att anpassa och dela upp. Att kunna skriva kortare avtal är också viktig, inte bara för oss utan även för många andra. Vi lever på en marknad med större och större osäkerhet och de traditionella avtalen känns därför för långa. Jag tror att det kommer bli ännu viktigare framöver att kunna anpassa både lokaler och avtal efter varje kunds kravställning, menar Mats Johanson avslutningsvis.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter