Kontorsmaskiner - Slaget om kontorsmaskinerna

Multimaskinen har funnit sin plats och utvecklingen av den fortsätter. I dag är multimaskinen en av de naturliga mötesplatserna på kontoret dit man går för att scanna, faxa, hämta sina utskrifter, kopiera och mycket mer. I mitten av 90-talet började kunderna efterfråga kopiatorer med skrivarfunktion och från att finnas enstaka maskiner med den tekniken kom explosionen. Fem år senare fanns det i stort sett inga analoga kopiatorer kvar på marknaden, alla erbjöd istället möjlighet till utskrift. I grunden är multimaskinen i dag en kopiator med tilläggsfunktionerna print, fax, scanner, och e-mail. Och alla funktionerna är lika bra. Patrick Olson på Connect menar att det handlade om branschens överlevnad och att möta kundernas krav.

Antalet kopior minskade drastiskt under 90-talet och kopieringsbranschen tog upp striden med skrivartillverkarna för att hitta en bra lösning.

- Och den klassiska kopieringsbranschen vann helt klart det slaget. I dag blir utskrifterna billigare på multimaskinerna, som i grunden är en kopiator, och dyrare på vanliga mindre skrivare.

Och i dag har även kunderna förstått ekvationen. En billig laserskrivare som ska klara höga volymer kostar enorma pengar genom sin dyra förbrukning.

Analysera behoven

Patrick menar att man i stället ska satsa på en större multifunktionsenhet. Det är där pengarna ligger.

Men det är viktigt att som kund vara förutseende och analysera sina egna behov innan man investerar. Det som är viktigt och intressant är den totala förbrukningen och den totala kostnaden. Men sunt förnuft ska råda, för en del är det bättre med en billigare, lokal skrivare.

- Analysera era behov tillsammans med en leverantör och se inte bara till maskinens inköpspris, råder Patrick. Det är den totala kostnaden som är intressant. Vad kommer det att kosta per utskrift inklusive exempelvis antal ören för service? Multiplicera detta med den förväntade volymen och investeringen i sig. Där har du ditt räkneexempel. Det är bara när ett företag vill ha funktionen hos en multimaskin, men inte har den löpande volymen som styckpriset på maskinen blir viktigt.

Välj rätt avtal

I dag erbjuder leverantörerna på marknaden serviceavtal både med eller utan förbrukning. Vad passar för ditt företag och din volym? Patrick rekommenderar att vara vaken i val av avtal och undersöka vad de egentligen innebär.

- I en bransch som vår där vi lever bland kapade marginaler som blir lägre och lägre handlar det om ren överlevnadsinstinkt. Branschen tar betalt för nya grejer i nya avtal. Förr tjänade man på att sälja en enhet, det gör man inte i dag.

Det är viktigt att välja en leverantör med bra serviceupplägg. Den uppenbara nackdelen med multimaskinerna är ju att eftersom allt är samlat i en och samma maskin stannar alla funktionerna om någon del skulle gå sönder och kärva.

- Men kontoret får aldrig stanna, säger Patrick. Det finns något som heter automatisk servicerapportering, något som Connect i dag erbjuder, där felet automatiskt rapporteras till leverantören och därför kan åtgärdas betydligt fortare. Något som troligen kommer att bli en standard i framtiden.

Ständig utveckling

För utvecklingen går hela tiden framåt och multimaskinerna kommer att bli ännu mer multifunktionella.

- Mellan de väletablerade maskinerna kommer inte utvecklingen samtidigt men gör man en jämförelse under ett år är alla lika igen.

Inom en femårsperiod tror Patrick att multimaskinen även kommer att agera kontorets server. I mitten av 90-talet utkämpades slaget om utskrifterna och han är fullt övertygad om att nästa slag kommer att stå mot IT-branschen och deras serverlösningar.

- Då måste alla leverantörer även bli IT-experter.

Utvecklingen har gått från det lilla multifunktionella till de avdelningsmaskiner vi har i dag som flera personer jobbar mot. Enligt Patrick är även så kallad production printing en viktig del av marknaden.

- Maskiner främst att användas av exempelvis tryckeri och andra företag som producerar i ett affärssyfte.

Färg eller svartvitt?

Så har vi ju den eviga frågan om färg eller svartvitt?

Patrick menar att vi i dag är i samma situation som i mitten av 90-talet, fast nu gäller det färgutskrifter. Tidigare körde man mest svartvitt i multimaskinerna men nu kan man även kombinera med färgutskrifter i en multimaskin.

- De tre senaste åren har vi faktiskt sålt mer färgmultimaskiner än svartvita, konstaterar Patrick. Och i framtiden tror jag det svartvita kommer att försvinna helt och hållet.

I dag behöver alla färg. Förr ansåg sig inte alla ha råd, det landade som en prisfråga, men utvecklingen har gått mot snabbare färgenheter till lägre priser. 1998 kunde man investera i en färgkopiator för 300 000 kronor som klarade tre sidor per minut.

- I dag är priserna bara en bråkdel av detta, försäkrar Patrick.

Och varför ska vi själva ha ett svartvitt kontor när allt annat vi matas med, som TV och tidningar, har utvecklats till färg?

Nu är det skrivarnas och kopiatorernas tur.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter