Kontorsmaskiner långt ifrån bara hårdvara

Förr konkurrerade man bara om pris och hårdvara, i dag är det andra värden som gäller vid investering av kontorsmaskiner. Leverantören ska helst kunna leverera, installera, sköta service och support, men framför allt kunna utbilda sina kunder. I dag kan man inte skriva en artikel om bara kontorsmaskiner utan det som är minst lika viktigt är leverantörerna, mjukvaran och kringtjänster.

Mjukvaran gör hårdvaran

- Mjukvaran är av största vikt i dag. Det är mjukvaran som gör hårdvaran, menar Joachim Hallin på IT-hantverkarna.

Det finns teknik i mängder på marknaden, problemet är att kunderna inte orkar eller har tid att ta åt sig allt. Det är ett av de stora problemen, att företag inte ger sig tid att lära sig utnyttja sina maskiner.

- Då blir maskinerna bara tidstjuvar, menar Joachim Hallin.

- Det är först när man utnyttjar sina kontorsmaskiner rätt som det blir en investering. Och den utmaningen ligger hos oss som är leverantörer, att vi tar ett totalansvar, att vi får kunderna att förstå IT.

skapa kundrelationer

Vi köp av kontorsmaskiner är det långt ifrån bara hårdvaran som styr. Något som kommer att bli ännu viktigare i framtiden eftersom då kommer i stort sett vem som helst kunna leverera vad som helst. Men det allra viktigaste i dag är att stärka hanteringen av produkterna, att som leverantör kunna leverera både rätt produkt och rätt utbild-ning.

- Då blir leverantörerna ännu viktigare, menar Joachim Hallin. Vi ska kunna leverera, installera, sköta service och support och framför allt kunna utbilda våra kunder. Kundrelationer blir mer och mer viktiga även i denna branschen.

Mjuka värden börjar gälla

Förr konkurrerade man med pris och hårdvara, men nu är det alltså engagemang, service/support och mer mjuka värden som börjar gälla. Det finns ingen som i dag kan säga att de har den bästa hårdvaran på marknaden. Joachim Hallin menar att hårdvaran blir mer och mer lik varandra. Det är bara marginella skillnader mellan det bästa och det sämsta märket vad gäller funktioner.

Däremot blir maskinerna snabbare, håller högre kvalitet, blir tystare och miljövänligare, men det är inga nya revolutionerande funktioner som kommer till.

skynda långsamt

Att välja leverantör ska ta tid. Det är bättre att skynda långsamt än att binda sig vid långa avtal som man inte kommer ur.

- Det är förvånansvärt många som gör det, tycker Joachim Hallin.

Försök istället få till en flexibel lösning, satsa inte på avtal som löper på fem eller sex år. Och var sedan trogen din leverantör, det är dyrt att byta.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter