kontorsinredning - Ergonomi och funktion - en enkel ekvation

Nej, det räcker inte att höja stolen vid ditt skrivbord för att du ska sitta rätt. Förutom att bordet också måste anpassas ska din kotpelare dessutom följa en S-kurva, skärmen ska vara på en armlängds avstånd och egentligen ska du kasta musen all världens väg och satsa på ett riktigt styrdon. Vi pratar ergonomi med Peter Schöldquist, VD på Ergona, och det är nästan så att jag blir sittande vid hans skrivbord och inte vill resa mig upp när intervjun är slut. Att det kan vara så bekvämt framför en dator.

- Om vi har en optimal arbetsplats för varje enskild person blir alla nöjdare, gladare och mer positiva. Och mer energi ökar produktiviteten. Det är egentligen en enkel ekvation, konstaterar Peter.

Budskapet landar inte

Men riktigt så enkelt är det tydligen inte. Begreppet ergonomi har funnits sedan 1800-talets början och blev ett accepterat begrepp under 1950-talet. Men de senaste 50 åren har sjukskrivningarna ökat och ökat och år 2006 ser ut att fyllas av fler sjukskrivningarna än någonsin. Processerna är mycket kostsamma och att vi har musrelaterade sjukdomar motsvarande otroliga 20 miljarder ute i samhället är svårt att greppa.

- Det är nästan så att kontoret är en av de farligaste miljöerna att jobba i och dessutom den mest patetiska, menar Peter. Vi gör hellre lite finjusteringar själva än säger att vi har t ex musarm. När det hela blir ohållbart och vi måste gå till läkare, ja då säger han att det är kroniskt. Det är dags att se hela cirkeln!

Men trots att vi pratar enormt mycket om ergonomi, så till den milda grad att begreppet faktiskt börjar bli söndrat och uttjatat, så landar budskapet inte alltid i folks medvetande. Och ordet ergonomi används dessutom oansvarigt.

- Det finns t o m ergonomiskt riktiga diskhandskar i dag, allt verkar gå att sälja bara det är ergonomiskt. I stället bör vi prata om funktion och logiskt tänkande.

Skrämmande siffror

Mycket kan ledas tillbaka till bristerna i kunskap på marknaden som fokuserar för mycket på design.

- Men att funktionellt inte kan vara designat är fel, vår ambition är att visa marknaden det, säger Peter.

Mycket handlar också om att inte våga eller orka bryta invanda mönster.

- Människor är mycket lata av naturen, våra arbetsplatser ska vara så enkla som möjligt. De flesta förstår vikten av ergonomi men har inte tid att lägga energi på det.

Varje gång vi tappar fokus, och det kan handla om ett privatsamtal på mobilen, men också om att solen lyser in på skärmen eller att vi får ont i ryggen av stolen, tappar vi också tid. Enligt en studie, tappar vi sex minuter varje gång vi blir störda på något sätt och det är inte alltför sällan relaterat till din faktiska arbetsställning. Räkna ut det på alla medarbetare på ett år och siffran blir nästan suddig.

Dessutom möjliggör en rätt anpassad arbetsplats ett rikt liv utanför jobbet.

- Vi jobbar ju för att leva, inte tvärtom, menar Peter. Där brister det mycket i inställning. I bilen till exempel är vi ju väldigt noggranna och skulle aldrig få för oss att inte ställa in stolen rätt när vi ska köra. Men på kontoret däremot anpassar vi oss efter arbetsplatsen och inte tvärtom. Hur ska man kunna jobba effektivt då?

Brister i kunskap

Det finns också en hel del brister i användandet av möblerna och hjälpmedlen.

Företagen som faktiskt köper in ergonomiska möbler har många gånger inte kunskapen om hur dessa ska användas på bästa sätt vilket i sin tur då inte ger det förväntade resultatet, vilket i sin tur medför att man tappar intresset för rätt produkter.

- Det är oerhört viktigt att man använder produkterna rätt! Att få utbildning i hur produkten fungerar är A och O. Det är därför vi till exempel inte säljer på nätet. Då hade vi tappat vår själ, menar Peter.

- Hur ska man veta hur man ska använda produkten rätt om den bara kommer i en kartong? Ergonomiskt riktiga produkter kan vid fel användningsteknik även de skapa problem.

De flesta företag gör också felet att bara titta på investeringskontot när man ska renovera och köpa in och då hamnar möbler oftast långt ner. Peter anser att företagen i stället bör titta på fler konton och förbättra kommunikationen mellan de olika ansvarsområdena så att helheten värderas och på så sätt i förlängningen och totalt på året göra stora vinster i företaget.

- Det är verkligen av största vikt att titta på hela bilden och inte bara på ett konto. Gör man en större investering, som köp av nya möbler faktiskt är, måste man slå ut den per person. Värderar man siffrorna rätt kommer man inse att investeringen sparas in fort.

fördelaktigt hyrköp

Dessutom finns det ofta väldigt fördelaktiga finansieringsmöjligheter och Ergona erbjuder exempelvis något som heter hyrköp.

- I stället för att köpa exempelvis fem kompletta arbetsplatser för ca 100 000 kronor, vilket säkert svider i kassan, så hyrköper du i stället med en avbetalningstid på låt säga 36 månader. Då blir det lite över 3 000 kr/mån.

En kostnad som bokförs på driftkostnaden och är helt avdragsgill, en merkostnad på ca 500 kronor i månaden. Och de 500 kronorna borde inte vara något problem att generera i vinst per månad för fem personer ihop.

- Om man blir effektivare på någon nivå, vilket jag kan garantera att man blir om man får en anpassad funktionell arbetsplats, ja då tjänar man in det med råge.

Och bara genom att placera investeringspengarna i kärnverksamheten i stället gör att de genererar mer vinst.

- Tyvärr är inte denna variant speciellt vanlig än vilket troligen beror att det inte finns någon tradition i detta upplägg när det gäller möbler, tror Peter. Med bilar, kopiatorer och telefonväxlar gör man det utan att blinka, men inte med möbler. Än så länge.

Men Peter hoppas och tror att traditionen kan brytas och att det kan bli vägen till att företag vågar och vill satsa mer på ergonomi och funktion. Till syvende och sist handlar det om en investering som ger gladare, nöjdare och friskare personal som kommer att jobba mer effektivt och på så sätt öka produktiviteten och lönsamheten.

Ekvationen kan som sagt inte bli enklare.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter