Kontorshuset med plus

På Drottninggatan i Malmö totalrenoveras kontorsfastigheten Plushuset. Förutom att erbjuda flexibla och ljusa kontorslokaler från 200 kvm upp till 12 000 kvm, skapas utrymme för konferensanläggning, restaurang och kontorshotell.

I Plushuset på Drottninggatan i Malmö skapas, förutom 12 000 kvm moderna kontor, ett atrium som ger en känsla av puls och rörelse. Bild: Horisont Arkitekter

I Plushuset på Drottninggatan i Malmö skapas, förutom 12 000 kvm moderna kontor, ett atrium som ger en känsla av puls och rörelse. Bild: Horisont Arkitekter

Kontorsfastigheten, vilken nu marknadsförs under namnet Plushuset, ritades av arkitekten Carl Nyrén, byggdes i början av 1980-talet och är ca 30 000 kvm stor. Skatteverket och Kronofogdemyndigheten har suttit där fram till 2013 då Kronofogdemyndigheten flyttade ut och även Skatteverket började se över sina lokaler i en önskan om att ändra arbetssätt och gå från rumslösning till öppet kontorslandskap.

– Efter en upphandling med flertalet fastighetsägare valde Skatteverket att sitta kvar med sitt regionkontor hos oss, men i totalt ombyggda lokaler. I mars 2015 flytt-ar de in med sina 700 medarbetare i de nya lokalerna på drygt 14 000 kvm kontor. Arbetet med dem pågår just nu, berättar Ola Kolmert, Asset Manager på Newsec Asset Management som fått i uppdrag av ägaren Niam att förvalta Plushuset.

Av de vakanta ytorna om drygt 14 000 kvm består 12 000 kvm av kontorsarea och i entréplan planeras för lunchrestaurang, konferensanläggning samt ett aktivitetsbaserat kontorshotell.

Allt nytt i befintligt skal

Alla gamla installationer och ytskikt rivs ut och allt byggs om, vilket gör att slutresultatet kommer gå att likställa med nyproduktion, fast i befintligt skal, menar Ola Kolmert.

– Vi tittar också på att skapa ett atrium centralt i fastigheten för att få en visuell vertikal, koppling mellan våningsplanen. När du går in i huvudentrén kommer du se rakt in till den stora, fina innergården och tittar du uppåt i huset ser du alla våningsplanen, vilket gör att hyresgästerna kan få kontakt med varandra och kan se att de är en del av en helhet. Atriumet ger en känsla av puls och rörelse i huset och skapar ett nav som allting utgår ifrån. Det ger en väldigt positiv första upplevelse för hyresgästerna när de kommer till fastigheten.

Den nya huvudentrén blir mycket tydligare och synligare än den som finns idag genom att fasaden öppnas upp och dubbel takhöjd skapas. Skyltningen och enkelheten att hitta i fastigheten ska vara likt en flygplats eller ett hotell.

Flexibla och ljusa kontorslokaler från 200 kvm upp till 12 000 kvm erbjuds. Det är stora ytor för att vara Malmö, konstaterar Ola Kolmert och berättar vidare att de fem våningsplan om ca 2 300 kvm kontor per plan är delbara. Upp till sju hyresgäster ryms på ett våningsplan vilket kan ge en väldig bredd på mixen i huset.

– Som hyresgäst i Plushuset får man mycket för pengarna. Effektiva kontors-ytor med bra nyckeltal, dvs få kvm per arbetsplats. Dessutom kan hyresgästen välja mellan lokaler som är rumsindelade, landskapsindelade eller har aktivitetsbaserade planlösningar. Det är helt upp till vad hyresgästen önskar. Hela syftet med Plushus-et är att hyresgästen ska gå med plus.

Ola Kolmert, Asset Manager, Newsec Asset Management

Ola Kolmert, Asset Manager, Newsec Asset Management

Konferens och restaurang

På entrévåningens dryga 2 000 kvm kommer konferensanläggningen, kontorshotellet och lunchrestaurangen finnas samlade.

Kontorshotellet kommer inte drivas i Newsecs egen regi utan av extern operatör. Eventuellt kommer samma aktör även driva konferensanläggningen som ska erbjuda allt från mindre grupprum till en hörsal med 40-50 personer i skolsittning samt rum däremellan för 10-20 personer.

– Konferensanläggningen är ett av alla plus i huset. När man inte behöver avsätta stora konferensytor i de egna lokalerna, utan istället vid behov kan hyra in sig i dem som finns i huset, kan hyresgästen hålla nere hyreskostnaderna och i slutändan gå med plus, säger Ola Kolmert.

Lunchrestaurangen kommer dels rikta sig mot dem som sitter i huset men även de som sitter i grannfastigheterna och runt omkring i området.

– Den kommer hålla en hög nivå med ett urval av mat som tilltalar de flesta. Härifrån kommer man även kunna beställa mat upp till sitt kontor.

Många gröna plus

Med det geografiska läget på Drottninggatan, ungefär 900 meter från centralen, är det enkelt att ta sig till Plushuset med såväl cykel och bil som till fots. Garage finns i huset.

– Att Plushuset ligger precis vid kanalen medför ett mjukt mervärde och här finns bra publika kommunikationer. Jämfört med Västra Hamnen eller området kring Universitetsholmen, där det hela tiden pågår byggarbeten, är det här ett redan satt område där det råder både lugn och ordning.

Fastigheten har en stor innergård om ca 1 000 kvm med fin grönska, en liten fontän och statyer.

– Innergården är ett jätteplus. Det blir en fin och tyst oas dit medarbetarna kan gå ut och ta en nypa frisk luft. Här kommer restaurangen dessutom kunna ha en uteservering, säger Ola Kolmert.

På ett av våningsplanen får några av kontorslokalerna också access till en egen terrass ut mot innergården.

Ett grönt hyresavtal har skrivits med Skatteverket och när fastigheten är helt ombyggd ska den certifieras enligt det svenska certifieringssystemet Miljöbyggnad, nivå Silver.

– Certifieringen medför ett plusvärde för hyresgästen. Idag blir nästan alla byggnader miljöklassade vid nybyggnation men ser man till befintliga hus är det långt ifrån alla som certifieras.

Plushuset passar alla

Kring årsskiftet 2015/2016 kommer de första hyresgästerna kunna flytta in i de nya kontorslokalerna. Enligt Newsec riktar sig Plushuset till alla typer av företag.

Plushuset passar alla, från det mindre företaget som vill hyra in sig i kontorshotellet till det stora huvudkontoret som behöver rejäla kontorsytor för att samla sina många medarbetare. På ett och samma våningsplan i Plushuset ryms minst 150 arbetsplatser, beroende på vilken typ av planlösning man väljer.

– Företag kan sitta endast tio minuters gångväg från Malmö centralstation och få en produkt som är likställd med nyproduktion - men behöver inte betala det fulla priset för det. Jag är helt övertygad om att det här kommer bli superbra.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter