Konst på kontoret

Lyser väggarna tomma på kontoret?

Väggen får ofta en undanskymd roll i inredningssammanhang samtidigt som den har en fantastisk potential och borde kunna användas betydligt effektivare för ökad trivsel och imageskapande.

Konst på kontorsväggar är ett bortglömt segment som ofta hamnar mellan stolarna, menar Andreas Lindmark, VD på Konstbar.

-Många företag som flyttar till nya lokaler satsar mycket på inredningen, det ska färgmatchas och köpas nya soffor. Men när man sen kommer till väggarna, då åker de gamla tavlorna som man packat ner på förra kontoret plötsligt upp igen.

Bidrar till kreativa miljöer

Konstbar arbetar nära unga konstnärer för att tidigt fånga upp nya trender och spännande förmågor. I deras två butiker, på Kungsholmen respektive Östermalm i Stockholm, säljer de signerade, limiterade digitaltryck av unga konstnärsuppkomlingar. Sortimentet är brett, från färgstarkt, poppigt till lugnt och sobert. Modern konst som, enligt Andreas Lindmark, bidrar till att skapa en kreativ miljö som ger positiv feedback från både personal och besökare.

-Konst på arbetsplatsen skapar attityd och blir samtidigt ett fint komplement till övrig inredning. Att ha konst på väggarna i gemensamma utrymmen ger besökaren ett positivt intryck av företaget och stärker företagsidentiteten.

Spegla företaget i konsten

När man ska välja konst till kontoret ska man börja med att fundera över vad företaget står för och vilken bild man vill förmedla.

-Ett läkemedelsföretag behöver inte ha konst med läkemedelsanknytning och restauranger behöver inte ha konst som föreställer mat. Snarare tvärtom. Men är företaget innovativt och modernt, då tycker jag att även konsten ska vara det.

Till lobbyn tycker Andreas att man med fördel kan välja spännande konst som inte bara är dekorativ utan också väcker en reaktion och bjuder in till tolkningar.

-Konst som görs för att provocera däremot, kan vara jättespännande i en konsthall, men är bra att undvika att hänga upp i företagslokalerna, konstaterar han.

Betrakta konsten i ögonhöjd

Ett vanligt misstag som många gör är att de hänger konsten för högt.

-Du ska egentligen betrakta konsten i ögonhöjd. I offentliga lokaler till exempel beror det nog på att det är så högt i tak och att man spontant vill hänga konsten mitt på väggen.

Andreas Lindmark berättar också att det är jättevanligt att kunder med stora väggytor att pryda kommer in och frågar efter ett flera meter stort motiv.

-Men långt ifrån alla konstnärer målar stort, så ju större man vill ha desto mer begränsat blir utbudet. Jag kan tycka att man borde fokusera mer på att välja ett motiv man tycker om än att enbart låta konstens mått avgöra.

Istället rekommenderar Andreas att, på exempelvis en yta på 2x2 meter där ni tänkt er en jättetavla, sätta upp flera mindre tavlor som tillsammans bildar en kvadrat.

-Då kan man till och med ha tavlor i olika storlekar. Även om det är flera motiv håller det ändå ihop. Det tycker jag blir jättehäftigt. Våga blanda lite, då blir det mer intressant, avslutar Andreas Lindmark.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter