Konferera i vikingamiljö

Vid Ale Vikingagård arrangeras konferenser med vikingatema. Här kan ni hålla mötet runt den öppna elden, testa vikingarnas nöjesaktiviteter iklädda vikingakläder och avsluta det hela med ett gästabud bestående av typisk vikingamat och mjöd.

Allt började med att ett vikingaskepp hittades på 30-talet i Ale, drygt två mil norr om Göteborg. När ytterligare en vikingabåt hittades 1995, startade Ale kommun en satsning för att tillvarata och sprida kunskap om det kulturhistoriska arvet på platsen. Efter omfattande förundersökningar och forskning började en vikingagård byggas 2001.

Eftersom inga vikingahus hittats i Ale fick en vikingagård som hittats vid en utgrävning i Danmark stå modell för hur Ale Vikingagård skulle se ut.

–Man tror att det är en kungsgård, eller åtminstone att det är en väldigt rik storman som bott där, berättar Johannes Jägrud, anläggningschef på Ale Vikingagård.

2005 stod stormannens stora bostadshus, en smedja och ett litet uthus färdiga och har sedan dess inhyst vikingatida gästabud för företag i form av konferenser, kick offer och andra typer av företagsfester.

Under 2012 kommer dessutom bygget av en så kallad gilleshall sätta igång. Dvs en stor festhall med plats för 150-200 personer.

Ale Vikingagård tar alltid emot ett slutet sällskap åt gången, så att man har hela anläggningen för sig själv.

Samlas kring elden

Konferensens möten kan med fördel hållas kring den öppna elden inne i vikingahuset, som kallas för stormannagården och rymmer 80 personer.

- När vi har besök brinner alltid elden där inne. Det ska kännas som att man kommer hem till några vikingar. Runt en eld är det ofta väldigt lätt att samtala. Men känner man att man inte kan klara sig utan power point och blädderblock finns alltid möjligheten att istället hålla mötet i vår intilliggande entrébyggnad som kan erbjuda dessa bekvämligheter, säger Johannes Jägrud.

Sedan väljer företagen ofta att roa sig med olika typer av aktiviteter för team building och lek. Trekamp eller femkamp bestående av exempelvis yxkastning, stockstötning, ”gå till Island efter sill”, bågskytte, dragkamp och spjutkastning anordnas. Under dagens lopp arrangeras också en guidad tur där det berättas om vikingagården och lite om vikingatiden rent generellt.

Upplev vikingatiden

-Ale Vikingagård kan bäst beskrivas som ett friluftsmuseum där man får göra saker, ta i saker, uppleva saker, känna lukterna och smaka smakerna. Det är grundkonceptet. Det ska kännas som att man är med på vikingatiden.

När man kommer till Ale Vikingagård får man låna vikingakläder i form av tunikor och särkar.

-Kläderna är avgörande för helhetskänslan. Gästerna brukar inte känna sig utklädda, utan snarare uppklädda.

Kungligt gästabud

Det hela avslutas med ett gästabud med mat, dryck och underhållning inne i stormannagården.

- Eftersom det är ett kungshus vi gästar blir det en rejäl måltid. Det här är ingenting som vikingarna åt till vardags utan vid större tillställningar.

Oftast serveras anka, gås, viltkött eller fisk tillsammans med rostade rotfrukter och kokt vete.

-Av de vikingatida dryckerna är öl den vanligaste. I lite festligare sammanhang drack man mjöd och importerade vin från bland annat Frankrike och Tyskland. Så dessa drycker serverar vi vid ett gästabud, avslutar Johannes Jägrud.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter