Kista i en tillväxtfas

Kista är ett väl etablerat kontorsområde där ICT-branschen dominerar. Här erbjuds även ett bra utbud av handel och service. Stora infrastruktursatsningar genomförs nu. Bland annat ska Tvärbanan byggas med start 2016 och trafikstart 2019. Området befinner sig på det stora hela i en tillväxtfas och utvecklas snabbt och starkt.

I Kista Galleria finns 180 butiker samt restauranger, caféer, hotell och en biograf. Bild: Citycon

I Kista Galleria finns 180 butiker samt restauranger, caféer, hotell och en biograf. Bild: Citycon

Kista är en stadsdel belägen i Västerort inom Stockholms kommun tillika ett mycket väletablerat kontorsområde med ICT som klart största bransch. Enligt Kista Sciens City finns det idag i Kista över 1 100 företag, 6 300 universitetsstudenter och 1 100 forskarexaminerade inom ICT i Kista Science City. 90 procent utav ICT-företag-en är exportföretag.

Kista erbjuder även ett bra utbud när det gäller både handel och service, inte minst i och med att Kista Galleria återfinns här. Kista Galleria är - med sina 180 butiker, restauranger och caféer, hotell samt en multiplexbiograf med 11 salonger - ett av Sveriges mest besökta köpcentrum med 17 miljoner besökare per år.

Idag bor ca 10 000 personer i Kista och en stor befolkningsökning förutspås under de kommande åren då 15 000 – 20 000 nya bostäder planeras inom regionen.

Infrastruktursatsningar

Idag kan man ta sig till Kista med både tunnelbana, pendeltåg och bussar. I Kista genomförs nu stora infrastruktursatsningar vilket är nödvändigt då området befinner sig i en tillväxtfas och utvecklas snabbt och starkt.

Förra våren beslutades att byggstart för Tvärbanan till Kista Science City ska ske 2016, vilket innebär att trafiken på Tvärbanan kan vara igång 2019. I november stod det också klart att nio nya tunnelbanestationer ska byggas i Stockholm fram till år 2025 där blå linje mot Kista och Akalla ut-ökas mot nya Barkarbystaden i Järfälla.

– Detta är ett beslut som påverkar Kista Science City mycket positivt. En direktlinje från det expansiva Barkarbystaden kommer att underlätta för tusentals pendlare som arbetar i Kista Science City. Med både utbyggd Tvärbana och tunnelbana på några års sikt så stärker Kista sin position ytterligare som regional stadskärna, säger Thomas Andersson, VD Stiftelsen Electrum och Kista Science City AB, i ett pressmeddelande.

Sedan 2009 pågår ett omfattande förbättringsarbete av vägarna till och från Kista, som planeras vara klart 2015. Exempelvis byggs E18 om för att minska buller och olycksrisker samt för att kunna ta fler fordon. Kymlingelänken, Hjulstakorset och Rissnekorset byggs också om för att det ska bli smidigare att ta sig fram.

Med fokus på att skapa en ny mötesplats i Kista bygger Atrium Ljungberg kvarteret Nod. första april i år ska det stå klart för inflytt. Bild: Atrium Ljungberg

Med fokus på att skapa en ny mötesplats i Kista bygger Atrium Ljungberg kvarteret Nod. första april i år ska det stå klart för inflytt. Bild: Atrium Ljungberg

Nya mötesplatser i Nod

Med strategisk placering mellan det äldre och det nya framväxande Kista bygger Atrium Ljungberg kvarteret Nod. Därmed vill de skapa en helt ny mötesplats som är till för innovation och kreativitet - ett sammanhang för aktörer som korsbefruktar varandra inom utbildning, forskning och utvecklingsorienterat ICT. Första april i år ska kvarteret stå klart för inflyttning. Av de totalt 27 300 kvm är i dag 15 000 kvm hyreslediga för verksamheter nischade inom ICT. Atrium Ljungberg vill inte bygga ett specifikt kontorshus, utan mer ett hypermodernt industrihus. Förutom kontorslokalerna på de övre våningsplanen ska de nedre fungera som ett digitalt kulturhus och en publik mötesplats både för personer som verkar i Nod och för utomstående, nyfikna besökare. Byggnaden utformas med tyngdpunkt på modernitet och en liten skvätt futurism. Invändigt kommer Nod bli mycket voluminöst. Det ska gå att ta emot många varierade verksamheter som får ta del av byggnadens tankebarer, showrooms, labb och workshop-ytor i ett hus med riklig luft och rymd.

220 000 kvm kontor i Kista Gardens

I centrala Kista har fastighetsägaren Klövern flera stora byggrätter där de planerar att bygga totalt drygt 220 000 kvm kontorsfastigheter samt eventuellt även bostäder inom projektet Kista Gardens.

Lokalerna blir ljusa och öppna med mycket glas, framförallt i entréplan ut mot Torshamnsgatan som nu görs om till en esplanad och blir den nya infartsleden om man kommer från E4an.

För att börja bygga husen behövs dock en starttagare, minst 75 procent av en fastighet vill Klövern ha uthyrd för att sätta spaden i backen. Därefter skulle en första etapp kunna vara färdigställd inom ungefär 1,5-2 år och inom sju år kan hela Kista Gardens stå färdigt.

Nya kontor i Time Building

Ett nu pågående projekt som Klövern arbetar med är förädlingen av fastigheten Time Building om totalt 15 000 kvm. Här ska yteffektiva kontor, ett kontorshotell samt ett öppet och inbjudande entréplan med restaurang, café, konferens, lounge och gemensam reception växa fram under året.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter