Karlstad kännetecknas av rörelse och dynamik

Karlstad är fullt av liv, här händer alltid något intressant inom näringsliv, handel eller idrott och flera handelsområden är under utveckling. Staden har ett gott lokalutbud för handel, kontor och industri.

Intervju med Marianne Andersson, Näringslivsstrateg, Karlstad kommun. 

Marianne Andersson, näringslivsstrateg, Karlstad kommun

Marianne Andersson, näringslivsstrateg, Karlstad kommun

Vad kännetecknar Karlstad idag?

– Karlstadregionen, eller som vi kallar oss Karlstad Business Region kännetecknas av liv, rörelse och dynamik där det alltid händer intressanta saker inom näringsliv, kultur, idrott och handel.

Här finns de stora arrangemangen, till exempel flera VM och stora internationella musik och teaterevenemang. Regionen kännetecknas också av, världsledande exportindustri, bra infrastruktur och kommunikationsmöjligheter. Även närheten till Osloregionen och 136 000 invånare i en attraktiv livsmiljö.

Hur ser näringslivet ut i Karlstad?

– Näringslivet i Karlstad Business Region är ganska brett och består främst av starka branscher som verkstadsindustri, konsultverksamheter – speciellt inom teknik, IT&Telekom och ekonomi, samt besöksnäringen.

Regionen har en stark tradition i skogsindustrin och stål och verkstadsindustrin och därifrån har en stark IT-sektor växt fram under årens lopp. Det har i sin tur lett till att vi i regionen var tidiga med att arbeta i nätverk och kluster.

Här finns bland annat ett av Europas främsta kluster, Paper Province, där medlemmarna finns inom skogsindustrin. Det har i sin tur lett till att vi är väldigt konsulttäta här i regionen och många stora aktörer har valt att etablera sig här.

Vilka nya projekt är på gång i kommunen under 2016-2017?

– Tittar man ut över regionen ser man ett antal byggkranar vilket visar på att det byggs i varje kommun i Karlstad Business Region. Det planeras och byggs bostäder för fullt, både flerbostadshus och villor. Flera handelsområden är under utveckling och planlagd verksamhetsmark finns tillgänglig runt om i regionen.

Regionen består av fem kommuner Karlstad, Forshaga, Grums, Hammarö och Kil som samarbetar vad gäller etableringar, marknadsföring och kommunikationer.

Det gör oss starkare och mer effektiva att arbeta tillsammans än att var och en jobbar på egen kammare, och företag bryr sig inte om kommunala gränser.

Hur ser lokalutbudet ut i kommunen?

– Lokalutbudet i Karlstad Business Region skulle vi vilja säga är gott. Vi erbjuder lokaler för kontor, handel och industri. Ett antal kontorshotell finns i regionen och en innovationsplattform i form av Karlstad Innovation Park som erbjuder flexibla lösningar för företag, och entreprenörer. Allt från plats i det populära Coffice (Coffice är en mix mellan kontor och Cafe) till kontorsrum i innovativa miljöer.

Har du något tips till de företag som vill etablera sig här?

– Vi i Karlstad Business Region vill förenkla etableringsprocessen för dig som företagare och finns här till din hjälp.

Söker du mark, lokaler eller samarbetspartners eller bara vill höra mer om vår spännande region – hör av dig så bjuder vi på en kopp kaffe från vår region!

Hur arbetar ni för att underlätta för fastighetsägare som vill bygga nytt/bygga om i kommunen?

–  Som kommuner försöker vi hela tiden att ligga steget före och ha bra planberedskap och effektiva processer så att det ska gå så smidigt som möjligt för fastighetsägare att bygga om eller nytt.

Vad behövs för att kommunen ska utvecklas åt rätt håll?

– Karlstad Business Region vill ha fler företag och människor till regionen – välkomna att höra av er!

Hur har Karlstad utvecklats om fem år?

– Om fem år har Karlstad Business Region fler invånare samt fler starka

företag som dessutom ligger mittemellan två stora tillväxtregioner, Oslo och Stockholm.

 

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter