Karlavagnstornet, 201 meter för alla

Det har väl inte undgått någon att Hisingen siktar högt. Eller rättare sagt SEFA AB, som efter tio års kämpande för en skyskrapa äntligen kan få bygga Karlavagnstornet på

De första borrningarna är redan gjorda, exakt på den plats där tornet ska resas. Syftet var att undersöka de geotekniska förhållandena. Sveriges nya skyskrapa, även benämnd Karlavagnstornet under projekttiden, kommer ligga på Lindholmen i Göteborg och blir en av Europas högsta byggnader med en höjd på 201 meter, innehållande 60 våningar. Just nu pågår en arkitekttävling som kommer bestämma vem som ska rita huset. Tävlingen har skapat ett stort intresse där 47 av de 58 inkomna bidragen är från internationella arkitektkontor.

Fem finalister

- Det känns oerhört roligt att det är igång. Vi har jobbat hårt och länge med projektet och att se bit för bit falla på plats är oerhört spännande, säger VD Ola Serneke i ett pressmeddelande.

Att det blir en tävling om projektet på just den här platsen är det många som tycker är positivt. Hela Norra älvstranden är ett resultat av en tävling och med Karlavagnstornet fortsätter det alltså i samma anda. De fem finalistteamen som valts ut är Ian Simpson Architects, Manuelle Gautrand Architects – Equator, SOM - Entasis, Wingårdhs Arkitektkontor och Zaha Hadid Architects. Representanter från arkitektkontoret Zaha-Hadid var med och tävlade om att få rita den nya Hisingsbron och är alltså nu återigen aktuella i en tävling om att få utforma ett av Göteborgs framtida landmärken.

– Vi har samlat både internationell och lokal expertis med olika specialiteter inom arkitektur och ingenjörskonst för det här högprofilprojektet i Göteborg. Förhoppningsvis kommer vi tillsammans att kunna höja stadens profil, säger Craig Kiner, från Zaha-Hadid, i ett pressmeddelande.

I nästa steg fick varje finalist 500 000 kronor för att utforma förslagen. Bidragen lämnas in anonymt senast den 13 maj och vinnaren kommer att tillkännages i juni.

Flygbild-karlavagnsplatsen

Flygbild-karlavagnsplatsen

En föregångare

Ola Serneke, har kämpat för en skyskrapa i Göteborg i snart tio års tid.

– Jag är väldigt glad att jag idag står och pratar om det här projektet. Vi kräver ett högt engagemang från alla tävlingsdeltagare, förhoppningen är att Karlavagnstornet ska bli en föregångare för höga hus i hela Sverige, berättar Ola Serneke i ett pressmeddelande.

I byggnaden kommer det att rymmas både butikslokaler, kontor och bostäder men det är viktigt att den översta våningen är öppen för alla.

– Alla i staden ska att ha tillgång till huset och den fantastiska utsikten på översta våningen, säger Ola Serneke.

Ola Serneke, VD SEFA och Alban Herlitz,  Projektutvecklingchef Karlavagnstornet.

Ola Serneke, VD SEFA och Alban Herlitz, Projektutvecklingchef Karlavagnstornet.

Väl synligt

Göteborgs Kommunfullmäktige beslutade om Vision Älvstaden i oktober 2012. I visionen, öppen för världen, framgår det att området ska utformas på ett sätt som helar staden, möter vattnet och stärker den regionala kärnan. Karlavagnsplatsen kommer att utvecklas i denna anda och kommer att bestå av flera kvarter innehållande både bostäder, kontor, handel och service. Det aktuella området ligger centralt beläget på Lindholmen och fastigheten ligger utmed Lindholmsallén. I framtiden finns det även planer på att spårvagn kommer att trafikera Lindholmen.

Med sina 201 meter är det en underdrift att säga att Karlavagnstornet passar just här och kommer bli ett landmärke, för Hisingen och hela Göteborg. Silhuetten kommer att synas både från centrum och längs stora hamnkanalen.

 

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter