Köpenhamn tar världen med storm

Carlsbergbyen. Bild: NCC</p><p>

Carlsbergbyen. Bild: NCC

Om man ska beskriva kommunikationsläget med utgångspunkt i att man har bostad i Malmö så går tåget var tionde minut under de vanligaste tiderna du åker till och från jobbet. Ytterligare smidighet finns i form av att du får bära med din cykel på tåget och då kan ta dig från dörr till dörr utan byten till lokala bussar.

Köpenhamn har ett mycket välutvecklat cykelbanenät, väl gynnat av stadens platta geografi. I Köpenhamn sker 37 procent av alla resor till arbete med cykel, inklusive inpendling från andra kommuner.

Öresundsbrons betydelse

Sedan öppnandet av Öresundsbron år 2001 är Köpenhamn det stora navet i trafiken mellan Skandinavien och resten av Europa.

Ett flertal nordeuropeiska huvudkontor har de senaste åren valt att etablera sig här. Staden är ett starkt utbildningscentrum med högkvalitativ kapacitet för forskning och utveckling och är en av Nordens metropoler med över sju miljoner gästnätter årligen.

Nyckelorden för Köpenhamns affärsframgångar stavas effektivitet och kvalitet. Skattesystem och god tillgång på arbetskraft tillsammans med en högteknologisk infrastruktur är tungt vägande skäl för denna utveckling.

Nordhavnen. Bild: NCC.

Nordhavnen. Bild: NCC.

Hyresnivåer

Hyrorna för kontor i A- och B-läge, som kännetecknas av låga vakansgrader och centrala lägen med service och kommunikationer runt hörnet, ligger för närvarande på 1 400-1 900 kr/kvm/år (snitthyra 1 550 kr). Gällande lager- och industrifastigheter är spannet 550-900 kr/kvm/år (snitthyra 650 kr). För butiker får du räkna med att lägga 15 000-19 000 kr/kvm/år (snitthyra 16 000 kr).

Svenskar Köper och bygger

Det finns mycket svenskt intresse i att äga fastigheter i Köpenhamn. Kända namn som Briggen och Norrporten jobbar aktivt i området och svarar några sidor längre fram i tidningen på frågor om vad svenska företag har att vinna på att etablera sig i Köpenhamn.

NCCs roll i köpenhamn

Just nu bygger NCC 14 000 kvm bostäder och 19 000 kvm parkeringsgarage för Marmormolen P/S, samt campus, bostäder, kontor och butiker i den första delen av området Carlsberg Byen. Kunden är fastighetsutvecklingsföretaget Carlsberg Byen P/S. NCC Property Development säljer även ett kontorsprojekt i Köpenhamns hamn till ATP, PFA Pension och Pension Danmark.

Bostäder

Byggnaderna som NCC utvecklar åt Marmormolen P/S är de första som byggs i den nya stadsdelen Nordhavnen. De 128 bostäderna kommer att kännetecknas av hög kvalitet i material och design. En effektiv energianvändning och hållbarhet kommer stå i fokus i projektet. Projekteringen inleds i detta nu och efter sommaren startar projektet med planerad leverans i augusti 2015.

Carlsberg byen

Projektet i Carlsberg Byen omfattar

101 000 kvm där den största delen, närmare 60 000 kvm, blir ett nytt campus för yrkeshögskolan University College Copenhagen. När det är klart kommer fler än 10 000 studenter och 800 anställda ha sina arbetsplatser på området.

Utöver undervisningslokalerna består projektet av 6 500 kvadratmeter butiksyta, 3 500 kvadratmeter kontor, 15 000 kvadratmeter bostäder och närmare 20 000 kvadratmeter källare.

Projekteringen av Carlsberg Byen har redan börjat och byggstart är planerad till sommaren. Första delen av projektet beräknas stå klart i mitten av 2016 och hela projektet levereras i början av 2017.

Köpenhamns hamn, Nordhavn

NCC har sålt projektet, men ställer hyresgarantier och ansvarar för uthyrning av kvarvarande outhyrda ytor efter projektets färdigställande och ytterligare fem år därefter. Kontorsprojektet kommer att inrymmas i två upprustade och renoverade silos i Nordhavn i Köpenhamns hamn. Silo-projektet med sju våningar (med början 24 meter ovanför marken) kommer att ha en total höjd på 59 meter och omfattar 11 000 kvadratmeter kontor och 3 000 kvadratmeter för bland annat teknik och lager.

Huset beräknas vara klart för inflyttning från 1 april, 2014.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter