Johanna Labraaten, uthyrare på Wallenstam AB: Variationen i arbetet är extra roligt

Johanna Labraaten, uthyrare på Wallenstam AB, berättar om optimala hyresgäster, hur en bra uthyrare är och svårigheter med yrket.

Hur skulle du beskriva den optimala hyresgästen?

- Alla hyresgäster är optimala, det gäller bara att hitta rätt lokal till rätt hyresgäst! Lyckas du matcha hyresgästens förväntningar med deras faktiska upplevelse är hyresgästen oftast väldigt nöjd, och skapar då goda förutsättningar för en långsiktig hyresrelation.

Vilka missuppfattningar kan dyka upp i samband med en uthyrning och hur jobbar du för att undvika dessa?

- Ansvarsfördelningen, vem som ansvarar/bekostar de olika invändiga delarna i lokalen. Vi arbetar med en gränsdragningslista för att undvika missförstånd och tydliggöra ansvarsfördelningen. Att vara tydlig är viktigt och det ska uthyraren vara från första början, så att kunden i fråga vet vilka förutsättningar som råder för båda parter. I vissa fall kan det lämpa sig att gå igenom ansvarsfördelningen, i stora drag, med personalen när de väl flyttat in. Tydlighet skapar goda förutsättningar att kunna leva upp till kundens förväntningar.

Hur jobbar du för att möta en hyresgästs behov och krav?

- Jag lyssnar in kunden, är flexibel och service minded. Jag tror att det är tre viktiga grundförutsättningar för att kunna göra en god affär för båda parter. Det är viktigt att förstå kundens behov och sätta sig in i deras tankegångar för att på så vis kunna hitta en match. Återigen, det gäller att hitta rätt lokal till ”rätt” hyresgäst.

Vad gillar du mest med ditt jobb?

- Jag har en kombinerad tjänst där jag är både uthyrare och kundansvarig för de hyresgästerna som jag hyr ut till. Det är extra roligt att få vara med från början och sen också få ett helhetsansvar för kunden och se till så att de har det bra. Variationen i arbetet är extra roligt och mötet med människor!

Hur är en bra uthyrare?

- Uthyraren är ett ansikte utåt för företaget, därför tycker jag i första hand att det är otroligt viktigt att man är glad, positiv och service minded. En bra uthyrare måste ha många ess i rockärmen! Några grundförutsättningar att du är lyhörd, påläst (om både området och lokalens förutsättningar), flexibel, tillmötesgående och affärsmässig. En duktig uthyrare kan läsa av kunden, sätta in sig i deras situation och förstå vad det är kunden är ute efter.

Vad skulle du säga är det svåraste med ditt jobb?

- Tillgång och efterfrågan! Det finns ett begränsat antal lediga lokaler och då är det flera parametrar som måste stämma för att det ska kunna bli en affär med intressenten. Det är snarare en utmaning i jobbet att lyckas hitta en lokal för alla, då tillgången inte är lika stor som efterfrågan. Tajming är också en viktig faktor som ofta kan vara avgörande. Lediga lokaler finns, men det gäller även att den ”rätta” lokalen är ledig i rätt tid. Därför är flexibiliteten återigen viktig från hyresvärdens sida för att kunna möta kundens behov. Som uthyrare och kundansvarig är det viktigt att du både är kreativ och lösningsorienterad för att kunna hitta en långsiktig hållbar lösning.

Hur tror du framtiden ser ut för uthyrningsbranschen?

- Jag hoppas och tror att framtiden ser ljus ut! Det har hänt mycket i Göteborg bara de senaste åren och då syftar jag bland annat på expansionen av flertalet nya butiks- och restaurangkoncept som öppnat upp. Se inte minst på vårt projekt Kopparhuset på Avenyn, där det har hänt mycket och mer är på gång i närområdet! Göteborg växer, både i befintliga stadsdelar men även nya skapas, vilket genererar mer bostäder, lokaler och jobb. Jag tror att fler företag kommer vilja etablera sig här med anledning av detta och har jag rätt så är det helt klart väldigt roligt!

 

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter