Johan Elfstadius laddar för sin nya roll

Han har precis kommit hem från en skidresa i Åre och vill nu hinna träna, umgås så mycket som möjligt med sin son och så avslutar han även sin majorsutbildning på Försvarshögskolan i april. Men snart ser agendan helt annorlunda ut för Johan Elfstadius. Den 1 maj tar han över som VD för CB Richard Ellis i Sverige.

Helst vill han sätta tänderna i sitt nya uppdrag direkt, Johan Elfstadius. Att gå och vänta till 1 maj, tycker han är ganska frustrerande.

- Har man fått en ny uppgift vill man ju sätta igång! Jag har svårt att bara förvalta mig själv och vill ha utmaningar hela tiden.

Att som 37-åring ta sig an ytterligare en VD-roll tvekade han aldrig inför. Även om han själv säger att man som ytterst ansvarig lever med jobbet och att det är lätt att ätas upp.

- Nej, jag tvekade aldrig och kommer inte att göra det i en framtid heller. Men det har absolut ingenting att göra med vare sig lön eller prestige, påpekar Johan bestämt. Och det är inget jag säger för att det ska låta bra. Jag tycker helt enkelt att ledarskap, organisationsfrågor och affärsutveckling är allra roligast. Att motivera och entusiasmera människor, att bygga team och jobba mot ett mål. Det är även det jag är duktigast på. Ibland drar jag paralleller till mitt reservofficerskap

– jag var absolut inte den bästa soldaten men jag var en duktig pluton- och kompanichef och senare stabsofficer. Jag har fått väldigt mycket nyttig kunskap från det militära inom området ledarskap även om man givetvis inte kan applicera det militära ledarskapet rakt av i det civila utan som i alla nya miljöer får situationsanpassa. Jag tror att jag är en bra chef som tar tag i saker direkt när frågan uppkommer och också levererar svar eller ser till att något händer. Jag är inte rädd för konflikter och är rak i min kommunikation, något jag t o m fick som personligt omdöme på Officershögskolan.

Vill man nå högt så måste man ställa höga krav både på sig själv och andra och våga följa upp och ge konstruktiv kritik utan att vara orättvis eller elak. Samtidigt har jag väldigt mycket känslor under ytan som jag hoppas folk ser och som jag hoppas kunna förmedla. Tillbaka där han började Hur hamnade du i just fastighetsbranschen?

- Jag gick Teknisk linje på gymnasiet och praktiserade på Skanska på olika byggarbetsplatser. Från början tänkte jag mig en karriär på Skanska, men efter min kandidatexamen på KTH ville jag ta en mastersexamen och kom in på University of Cambridge i England. För att vässa engelskan sökte jag sommarjobb på Jones Lang Wootton (nuvarande Jones Lang LaSalle, reds anm.) i London. Det blev min inträdesbiljett till den kommersiella konsultvärlden där jag trivdes väldigt bra.

Den världen passade min blandade akademiska bakgrund och mitt intresse eftersom ett av mina huvudämnen i Cambridge, efter åren på KTH, var investerings- och finansieringsanalys. När jag sedan åkte hem till Sverige igen efter min mastersexamen fick jag min första fasta anställning på CB Richard Ellis. Så det är lite kul, jag är tillbaka där jag en gång började, skrattar Johan. Jag jobbade på CB Richard Ellis i två år, framför allt med analys och värdering, för att sedan gå till Jones Lang LaSalle där jag jobbade främst med fastighetstransaktioner, under fyra år. Därefter blev det fyra år på Colliers där jag först var chef för stockholmskontoret i sex månader och sedan fick förtroendet som VD.

Positionera varumärket

Förväntningarna på vad som ska hända den 1 maj är många. Både från Johan själv och hans nya arbetsgivare. Och målet är tydligt – att CB Richard Ellis ska bli ledande eller som sämst topp 3 inom alla tjänster som man erbjuder sina kunder.

- Det som är spännande med CB Richard Ellis är att det faktiskt är världens största fastighetsrådgivare, dubbelt så stora som nummer två i världen, vad gäller anställda och omsättning och dessutom marknadsledande på de fyra största marknaderna i Europa. Man gjorde en bra vinst t o m 2009, så det är ett väldigt starkt varumärke vi har att representera och bygga vidare på här i Sverige. Jag tror att det finns en stor potential och hittills har vi inte tagit den positionen som varumärket förtjänar och borde ha. Det kommer att bli ett hårt och fokuserat arbete, både på att förstärka befintlig verksamhet och att expandera och bredda. Jag tror att man i London anser att de nordiska ekonomierna är välfungerande och därför en viktig marknad och då vill man ha en ung och ambitiös kraft som kan lägga ner sitt liv på det här.

Fragmenterat stridsfält

Och Johan är beredd att infria förväntningarna. Hans egen syn tillsammans med Londons syn på situationen är anledningen till att han faktiskt kom tillbaka till där han började.

- Det finns som sagt en kraft i varumärket och jag har en tro på företaget så det finns definitivt en outnyttjad potential att utveckla. Och ska man vara med när det vänder så bör man börja positionera sig redan nu. Jag tror att det kan bli spännande och intressanta år framöver som konsult i branschen. Mycket för att konkurrensläget ser lite annorlunda ut. Tidigare bestod marknaden av några stora, starka aktörer exempelvis inom transaktioner och uthyrning. Men på senare tid har många startat upp under ny flagg eller egen flagg, så stridsfältet är mer fragmenterat och det passar mig, säger Johan och skrattar. Bygga mervärde

Utmaningarna lär bli många och Johan funderar ett tag innan han bestämmer sig för tre.

- En av utmaningarna är ju att vara tillräckligt kompetent, kreativ och driven så att kunderna ser mervärdet av att köpa våra tjänster. Det är prio 1, annars kan ju fastighetsbolagen eller investerarna lika gärna göra allt själva, med vissa undantag. Det kommer att bli viktigt att fortsätta utveckla och bygga det mervärdet och sälja in det. En annan utmaning blir att hantera den nuvarande tuffa marknadssituationen och överleva till dess att allt vänder. Dessutom blir det viktigt att hantera konkurrensen och hela tiden se till att man är i bräschen vad gäller affärsutveckling och professionalism, så att kunderna väljer CB Richard Ellis. Vid viktig tidpunkt Johan ansluter sig till CB Richard Ellis vid en mycket viktigt tidpunkt. Något som Mike Strong, ordförande för CB Richard Ellis EMEA, tidigare har påpekat: "Nordiska ekonomier som den svenska har påverkats av nedgångarna men marknadens sunda underliggande bas i viktiga städer som Stockholm innebär att landet kommer att uppleva kraftig tillväxt så fort som de ekonomiska förhållandena medger detta. Johans beprövade marknadsexpertis kommer att hjälpa till att säkerställa att CBRE får bästa möjliga position för att hjälpa kunderna att dra fördel av framtida möjligheter i Sverige när marknaden vänder. "

Bakslag att vänta?

Så vad krävs för att få fart på marknaden?

- Ja, det är ju en väldigt lätt fråga, skrattar Johan. Det vi först kan konstatera är ju att hela världssamfundet har agerat snabbt och konsekvent för att stödja olika strukturer för att inte det ekonomiska systemet ska kollapsa fullständigt. Vi har fortfarande en låg ränta som fungerar som ett positivt smörjmedel. Men det som är viktigt är att allt och alla måste återfå förtroendet för marknaden och i takt med att privatpersoner, företag och banker börjar känna sig mer trygga, kommer hjulen sakta att börja snurra igen. Konjunkturbarometern börjar se lite stabilare ut, men det som oroar mig är om det ska komma ett bakslag. Finanskrisen har i ett perspektiv varit väldigt kort, egentligen bara 1,5 år, och jag ställer mig frågan ibland om vi verkligen har lidit tillräckligt? Sedan har vi skuldsättningen i världen, titta t ex på USAs och flera av de andra stora ekonomiernas skenande budgetunderskott. Även om vi i Sverige har rätt bra ordning på de statliga finanserna så är jag domestikt mer oroad över de svenska hushållens skuldsättning, som har ökat dramatiskt om man ser över en tioårsperiod. Så vad händer när hjulen börjar snurra och räntan börjar gå upp? Pengar är inte gratis, även om folk verkar tro det ibland. Racet går den 1 maj

Men än så länge har Johan Elfstadius ett par månader kvar tills han får ge sig in i hetluften igen, så vad gör han för att ladda inför sitt nya uppdrag?

- Förutom att fundera en hel del på vad som komma skall försöker jag ta hand om mig själv, träna mycket, umgås med min son och jag kommer även att avsluta min majorsutbildning på Försvarshögskolan under april. Och så ska jag hinna med ytterligare lite skidåkning också. Men sedan blir det full fart den 1 maj, mer än full fart. Då går racet…

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter