Inred kontoret I grönt!

I detta nummer av Lokalguiden kan du bland annat läsa i "Fråga inredaren" hur du går tillväga för att inreda ditt kontor med begagnade möbler, men det finns mycket annat du kan göra för att göra kontoret mer klimatsmart med snyggare energibesparing och säsongsbetonade fruktstunder.

Att förnya en kontorsmiljö kan ske på olika sätt, men en sak är klar, ofta går det att med ganska små medel fräscha upp arbetsplatsen. Att rensa upp i röran, och naturligtvis sortera skräpet miljösmart, är ett enkelt sätt att både göra det snyggt och kanske också se nya möjligheter att använda era befintliga ytor och möbler.

Håll koll på skräpet

Att skapa en välfungerande källsortering både för kontorsmaterial, så som olika typer av papper, och i köksutrymmen med fungerande sopsortering och kompostering. Det finns både smarta och snygga lösningar för att göra sorteringen enklare och roligare. Glöm inte bort att ta vara på eventuellt elskrot som till exempel gamla mobiltelefoner. Uppmuntra arbetskamraterna att ta med sig sina uttjänta telefoner till jobbet så blir det dessutom färre turer till återvinningsstationen och större tidsbesparing.

Håll värmen med gardiner

Att dra ner på elkostnaden sparar både pengar och miljö. Se till att element och värmekällor inte blockeras av soffor eller liknande. Blockerade värmekällor är ett allt för vanligt och lättåtgärdat bekymmer på många kontor runt om i landet. Ett annat sätt att minska elräkningen är att använda sig av tjockare tyg på gardinerna. Förutom att de fyller en dekorativ funktion, dämpar de också obehagliga ljud och håller drag från fönstren borta. Att sitta dragit kan dessutom leda till många olika typer av besvär för dina anställda.

Rent med rent samvete

Se över vilken typ av rengöringsprodukter som används på din arbetsplats. Är diskmedlet miljömärkt, vilket medel används vid avtorkning av golv och andra ytor? Att välja rengöringsmedel som är miljömärkta, och gärna också parfymfria gynnar inte bara miljön utan även de personer som har svårt för starka dofter och parfymerade varor. Ett annat tips som både skonar miljön och som gör kontoret mer personligt är att låta varje anställd ha en personlig handduk på toaletten. Investera i unika färger i matchande färgskala, en färg för varje medarbetare. Färgkodningen kan användas i många olika sammanhang till exempel i köksinredningen där personliga koppar kan hjälpa till att minska diskberget och därmed spara både tid och vattenresurser.

Belysning är en fråga som ständigt är på tapeten. Traditionella glödlampor är inte energieffektiva – av den energi som används blir knappt 10 procent synligt ljus medan resten blir värme. Det finns idag ny teknik på marknaden som ger ett bra ljus men som inte drar så mycket el. Mot bakgrund av detta kommer alla EU-länder att fasa ut glödlampan i flera steg. Förra året förbjöds alla matta glödlampor och klara 100 watts glödlampor. I september i år förbjöds klara 75 watts glödlampor och under de kommande åren kommer ytterligare förbud mot de konventionella glödlamporna och ökade krav på att byta ut dem mot mer energieffektiva alternativ. Marknaden för lågenergilampor utvecklas i en rasande takt och från att ha haft ett ganska knapert utbud, finns nu en uppsjö av olika alternativ som är både klimatsmarta och dekorativa. Värt att lägga på minnet är att den nya sortens lampor absolut inte ska kastas i de vanliga hushållssoporna. Lågenergilampan innehåller nämligen mellan 1-5 mg kvicksilver per lampa och ska lämnas till återvinning, precis som glödlampor, halogenlampor och lysdiodslampor.

Många kontor köper in frukt till de anställda vilket naturligtvis höjer både humöret och skapar vackra stilleben på jobbet. Om du vill tänka miljösmart i detta läge, håll koll på säsongen och det närodlade. Nu på hösten finns b la fantastiska svenska äpplen och päron att tillgå. Fyll vackra skålar med färska och färgglada frukter som hela kontoret kan glädjas åt, särskilt när dagarna blir längre och mörkare.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter