Ideon Gateway siktar högt

Alla städer behöver ett högt hus och med sina 19 våningar kommer Ideon Gateway att ge Lund en rejäl vitamininjektion. Som ett naturligt steg i utvecklingen av Ideon Företagspark vill Ikano bygga ett dynamiskt hus som lever dygnet runt och som kan skapa rätt förutsättningar för både oväntade och gränsöverskridande möten. Men trots ett spektakulärt yttre är det insidan som är det viktigaste, att få huset att fungera i ett sammanhang.

Det här unika och annorlunda huset kräver att vi tar vårt ansvar och följer upp det även på insidan, menar Fredrik Åkesson, ansvarig Ikano Kontor.

Här ska ett stort antal olika företag och verksamheter flytta in och skapa något nytt. När man låter människor och företag inom olika vetenskapsområden, kompetenser och branscher mötas, det är då man kan få den sanna innovationen, menar Fredrik Åkesson.

Det är som att laga mat, man behöver lite olika ingredienser och så lite krydda på det. Vi vill kunna erbjuda allt på en och samma plats, den största utmaningen är att skapa en reception och en entré som välkomna alla. Detaljerna är viktiga för helhetsupplevelsen och att skapa rätt flöden.

Även att bygga högt i sig är en stor utmaning, något som Ikano aldrig gjort tidigare. Och de bygger på riktigt skyskrapevis.

Huset växer verkligen upp ur jorden, först färdigställs fasaden och sedan börjar arbetet med alla installationerna. Just nu är vi på våning fyra, huset växer med en våning var fjortonde dag, en våning i veckan per hushalva. Det går fort nu i början, till lucia ska det vara uppe i sin fulla höjd.

Men det kostar att bygga högt och Fredrik Åkesson medger att hyrorna kommer att ligga på en viss nivå.

De högre hyrorna måste vi kompensera med att bygga ett effektivt hus och det har vi lyckats med. Våra blivande hyresgäster kommer att kunna sänka sin totala hyreskostnad genom att flytta till Ideon Gateway, även om de betalar mer per kvadratmeter. Vi försöker komma ifrån att bara prata kvadratmeter, det är bara ett nyckeltal som inte säger någonting om kvaliteten.

Drygt 60 % av huset är redan uthyrt, första inflyttning är satt till 1 oktober 2012. Men cirka 6 000 kvadratmeter finns hyresledigt och Fredrik Åkesson är positivt överraskad över intresset.

Alla vi pratar med förstår sammanhanget med det här huset. Varumärket Ideon Gateway drar mycket och det lockar att finnas i Lunds tydligaste byggnad. De positiva effekterna är många; det blir väldigt lätt att förklara var man sitter någonstans, det blir lätt för företagens kunder att hitta, det blir lättare att rekrytera personal och hyresgästerna som sitter här kommer att uppfattas på ett visst sätt. De flesta ser helt klart affärsnyttan med att finnas i det här läget.

Och för de företag som är miljömedvetna finns det ytterligare flera argument att flytta in i Lunds nya landmärke. De gröna lösningarna är många och huset har redan blivit ett projekt som, ur miljöhänseende, drar stort intresse till sig. Mark- och bergförutsättningarna gör att man exempelvis kan jobba med värme och kyla genom ett 30-tal 200 meter djupa borrhål. För att täcka energibehovet för de eldrivna pumparna har Ikano även lyckats integrera Sveriges största solcellsanläggning i fasaden. På glasfasaden sitter en film som skiftar från gult till grönt, via rött.

Så fasadens färg kommer att skifta helt beroende på från vilken vinkel man tittar på huset, förklarar Fredrik Åkesson. Det kommer att bli häftigt! På vissa ställen placerar vi sedan solceller istället för glas, men det blir helt integrerat och inget man kommer att tänka på. Vi har helt klart lyckats kombinera funktion med estetik, detta blir helt klart en av världens snyggaste solcellsanläggningar.

1983 började Ideon Företagspark att byggas och Ikano, med Ingvar Kamprads tro på entreprenörskap, var med redan från början. Ideon Gateway är nu nästa steg i utvecklingen av företagsparken och innebär att den näst sista byggrätten som finns i den gällande detaljplanen utnyttjas. Men Ikano vill mer…

Vi planerar för framtiden och vill försöka bygga stad här uppe. Det driver vi tillsammans med de omgivande fastighetsägarna, förklarar Fredrik Åkesson.

För att nordöstra Lund kommer att utvecklas ännu mer, det är ingen gissning.

Max IV händer ju just nu och ESS är inte så långt borta, konstaterar Fredrik Åkesson. Båda de anläggningarna är en direktinvestering på 20 miljarder, det är otroliga siffror. Och båda anläggningarna kommer att skapa möjligheter för alla att tjäna pengar och utvecklas. Lund har chans att bli en science capital, inte bara en science city. Inte förrän allt är på plats kommer vi att förstår värdet och effekten av investeringarna.

Just nu är kontorsmarknaden ganska tuff i Lund så det gäller att ha ett skarpt erbjudande, tror Fredrik Åkesson. Ericsson har dragit ner rejält vilket resulterat i överytor och vakanssituationer som man inte är van vid. Och det tar ett tag att balansera upp det.

Ingen annan kan erbjuda något som liknar Ideon Gateway. Vill du se havet och Köpenhamn, redan från våning 6, är det här du kan gör det. Det blir viktigare och viktigare att kunna erbjuda kreativa miljöer och vi kommer även att kunna hyra ut projektytor under kortare perioder. Vi har verkligen plats för alla i huset.

Det är lätt att höra att Fredrik Åkesson tror på det 19 våningar höga huset.

Ideon Gateway har så många dimensioner, det är helt klart det roligaste projekt jag har jobbat med. Vi har verkligen stoppat in all vår kunskap och alla våra idéer i den här byggnaden. Utmaningen är nu att förverkliga det, och jag tycker att vi är en bra bit på väg…

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter