Hyllie sätter normen

Skanskas kontorshus klipporna. </p><p>Bild: Henning Larsen Architects

Skanskas kontorshus klipporna.

Bild: Henning Larsen Architects

När arbetet är färdigställt förväntas centrumområdet i Hyllie rymma 9 000 arbetsplatser och lika många bostäder.

Fyra tydliga pelare

I arbetet mot det här målet har man etablerat fyra tydliga pelare: integration, kommunikation, den goda jorden och klimatsmarthet. Integrationen handlar om att länka samman kringliggande områden med en attraktiv stadskärna.

Det i sin tur gynnas av kommunikationen. Station Hyllie är det första stoppet i Sverige sett från Danmark och gör det lätt för människor verkande i Hyllie att ta sig till och från jobbet. Den tredje pelaren, den goda jorden, är en av Hyllies största resurser. Platsen har en av landets bästa odlingsjordar och gör att det finns bra förutsättningar för såväl jordbruk som för frodiga parker.

I framkant för hela malmö

När det gäller klimatsmartheten så handlar det om att Hyllie ska ligga i framkant för hela Malmös miljötänk.

Med det fokuserar man både på framtida energilösningar och det individuella användandet av naturens resurser. Miljötänket är ett genomgående tema i alla projekt som byggs i Hyllie i dag.

Förrutom miljötänket har området en tydlig internationell profil. Man vill ta vara på närheten till flygplatsen och de goda tåganslutningarna genom att utveckla det mest grundläggande åt ett internationellt håll – skolorna.

När du utbildas i Hyllie finns det både en anknytning till internationella skolplaner och att låta den internationella skolan färga den svenska grundskolan.

Man gör dessutom lokalerna så flexibla att man på ett enkelt sätt ska kunna omvandla en förskola till en grundskola om behoven skulle ändras.

Hyllie, Point Hyllie

Hyllie, Point Hyllie

Bygger för trivsel

För att skapa en trivsam stadsdel för alla målgrupper etableras många olika sorters byggnader just nu.

Med en toppmodern vattenpark, Malmö arena, Malmömässan, köpcentrumet Emporia och aktivitetsparken Oxylane village vill man skapa möten mellan människor och bidra till en givande upplevelse.

Steen & Ströms Emporia är ett av Skandinaviens främsta shoppingcenter där 25 000 besökare per dag möts av 93 000 kvm modern shopping. Men det finns fler punkter inom området shopping som gör Hyllie nog så intressant.

I början av 2014 börjar kvarteret Hyllie port byggas. Här kommer det i framtiden finnas 15 000 kvm handel i markplan som berikas med 150 lägenheter i flera plan. Även Oxylane village och Annehems Point Hyllie är i full gång. Point Hyllie, med bara några få steg till stationen, är nu inne i sin sista etapp som ger både hotell och rikligt många kvm kontor. Och Skanska bygger kontorshuset Klipporna som just nu är inne i sin första etapp och ska bli inflyttningsklart 2014. Här fokuserar Skanska bland annat på just människans trivsel. Byggnaden kommer vara LEED platinum-certifierad och det kommer inte bara se till att energiförbrukningen är låg, utan också att människan i huset mår bra.

Arbetsplatserna som inom bara några år kommer finnas i Hyllie är många.

Mycket spännande som händer

Du har redan här ovan läst om utvecklingen av en stadsdel som utifrån ingenting blev någonting riktigt stort.

För att kunna fortsätta ligga i framkant i miljötänket verkar Hyllie på många olika plan, som i vissa fall kan ses som uppfriskande och banbrytande. Man vill inte bara att människorna i Hyllie ska leva mer sparsamt, man vill samtidigt att de ska kunna leva bekvämare och bättre än innan. Den ekvationen går ihop på grund av de smarta lösningar som etsas in i alla projekt som startar. Man vill till exempel locka människor att ställa bilen genom att såväl satsa på busstrafiken, som att ge ett utbud av 170 avgångar till och från Kastrup-Köpenhamn per dygn, men även att se till att du faktiskt kan ställa cykeln eller bilen på ett smart och smidigt sätt.

Ett exempel på den här smidigheten är parkeringshuset där du kan ställa din bil eller cykel, men även kan uträtta ärenden som att fylla på ditt pendlarkort, laga cykeln eller få din bil tvättad samtidigt som du är på jobbet.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter