Heltäckande logistiklösning

Att flytta sin lager- eller logistikanläggning endast p g a trångboddhet är ofta ett för enkelt och för snabbt svar. Det tror Jörgen Ljungberg, Marknadschef Logistik Skanska.

- Att flytta innebär så mycket mer än att få större lokaler, det gäller att se hela bilden, tänka större och se flera effekter. Gör man ett noggrant förarbete kan man säkert komma fram till tio anledningar att flytta och med det också få ut tio olika poänger med att flytta. När man tar sig tiden att bearbeta alla delar så växer ofta behovet och en flytt kan bli så mycket bättre än vad man tänkte sig från början.

Skanska Fastigheter är fastighetsutvecklare och vill ge kunderna ett mervärde vid en flytt. Genom att bygga nytt är de med och ser allt ur det större perspektivet.

- Det är inget fel att hyra befintligt, menar Jörgen Ljungberg, men vi gillar ju att tänka lite större och se andra effekter. Förutom att flytta till nybyggda, moderna lokaler, som i sig kan ge en väldig effekt på både rekryteringsprocesser och personalens välmående, är det även viktigt att titta på hur det ser ut med exempelvis in- och utlastning, flöden, funktioner och yteffektivitet. Någonstans är dock ekonomin det allra viktigaste och faktum är att det inte alls behöver bli dyrare att flytta till nytt. Det gäller att räkna rätt och inte bara titta på kvadratmeterpriset utan den totala kostnaden. Ofta behöver man också mindre yta i ett nybyggt hus och man kan både optimera, skräddarsy och hitta lösningar där man får det så bra det bara går. Sist men inte minst får man en betydligt lägre driftsekonomi.

Även på mindre orter

Med över 600 000 kvm ledig mark runt om i Sverige kan Skanska hjälpa många företag att tänka stort. Med en heltäckande logistiklösning hjälper de kunden från start till mål och kunden väljer själv om de vill vara fastighetsägare eller hyresgäst.

- Det gäller att lyssna på kunden och hjälpa dem att forma den perfekta anläggningen utifrån deras specifika verksamhet.

Skanska jobbar i hela Sverige och satsar gärna även på mindre orter, även om fokus främst ligger i Stockholm, Göteborg och Malmö följt av storstadsregionerna Örebro, Norrköping, Jönköping och Helsingborg.

- Men några av våra senaste projekt låg i Nybro, Nässjö och i Linköping. Just nu har vi möjlighet att bygga både norr och söder om Stockholm, i Kungälv och Mölnlycke utanför Göteborg, vid Yttre Ringvägen i Malmö och i Helsingborg, även där i utmärkt läge nära centrum.

Logistiknätverk

Skanska sitter själva på mycket erfarenheter och mycket kompetens men är inte rädda för att ta hjälp. Under åren har man skapat ett logistiknätverk där olika partners hjälper Skanska att utöka sin kunskapsbank.

- Vi samarbetar med Schenker Consulting som kan mycket om att hitta rätt lägen och rätt lösningar. Många anser sig sitta på mark i bästa läge, men faktum är att i slutändan är det främst kundens verksamhet som spelar in; varifrån kommer godset, ska det vidare och i så fall vart, var bor personalen, hur ser vägnätet ut och vad är man beroende av för trafiknät och transportsätt? Vidare jobbar vi med Constructor som är marknadsledande på lager- och arkivinredningar, Acando som är konsulter inom informationsteknik och Toyota Material Handling som levererar truckar med tillhörande tjänster. Vi har jobbat så här i snart tio år, för oss är det viktigt att kunna hantera alla typer av kunder och optimera logistiklösningen på bästa sätt för att i slutändan få en nöjd kund.

Ledande med LEED

Vad gäller miljölösningar klarar sig Skanska bäst själv.

- När det gäller miljön försöker vi vara ledande och vi har verkligen försökt ta ett steg inom detta område. Vi försöker hitta lösningar som verkligen betyder någonting och som gör nytta och det börjar vi bli ganska duktiga på.

Skanska bygger enligt LEED, det ledande miljöcertifieringssystemet i världen, och har bl a byggt Sveriges första LEED-certifierade lager i Nybro.

- Skanska i USA har en längre tid använt LEED så det var naturligt att applicera just det systemet även här i och med att det redan fanns inom koncernen. I flera kommande projekt har vi kunder som själva önskar LEED-certifiering. Det är väldigt roligt att det efterfrågas, det kommer helt klart mer och mer även i den här branschen. Till sist kommer vi även här att hamna i det läget att värdet på fastigheten blir högre om den är LEED-certifierad, så är det i USA redan. Vi fortsätter att utvecklas! Det gäller att fokusera på rätt bitar och rätt saker, då kan man ta ett ganska stort steg utan alltför stora kostnader. Att hitta rätt nivå är en utveckling i sig, avslutar Jörgen Ljungberg.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter