Helsingborg - en citykärna med mersmak

Helsinborgs stadskärna mår bra, särskilt hotell- och restaurangsegmentet står sig starkt. Daniel Pålsson, VD på Helsingborg Citysamverkan, har suttit på sin post sedan maj i år och är full av optimism inför framtiden.

- Helsingborg har fantastiska förutsättningar och här finns många som engagerar sig. Allt från kommunen till fastighetsägare och enskilda handlare.

Bild: Helsingborgs stad

Bild: Helsingborgs stad

Helsingborg Citysamverkans uppdrag är att få fler människor att besöka city, stanna längre och ha något att återberätta.

- För att nå detta måste vi jobba tillsammans med fastighetsägarna, våra medlemmar, handlarna, restauratörerna och andra aktörer i city plus kommunen. Jag började i maj och det känns enormt roligt för just nu visar Helsingborg svarta siffror inom alla segment. Anledningen är bl a att det finns så många bra entreprenörer i city och att det skett en viss föryngring.

Och alla samarbetena fungerar över förväntan, tycker Daniel Pålsson.

- De stora jättarna, kommunen och fastighetsägarna, har stor förståelse för hur vi ska utveckla stadskärnan. Vi har 650 aktörer i innerstaden, varav knappt 250 är medlemmar i vår förening, men alla är i olika faser och man springer olika fort. Vi behöver hjälpas åt!

Stark restaurangnäring

Hotell- och restaurangsegmentet går absolut bäst.

- Helsingborg har ett otroligt brett restaurangutbud och det är en av stadens styrkor, konstaterar Daniel Pålsson. En rapport från Vasakronan visade nyligen att i Sverige står food & beverage för 80-85 % av anledningarna till att människor rör sig i stadskärnorna. Så att konsumera mat och socialisera är viktigare än att shoppa och för Helsingborg är det en fördel då vi verkligen ligger i framkant inom restauration. Vi har fantastiskt många fina restauranger och bra krögare med ett modernt synsätt. Något som vi ska vara stolta över.

Daniel Pålsson

Daniel Pålsson

Kvällsekonomi viktigt

Daniel Pålsson ser många fördelar med en innerstad kontra ett köpcentrum.

- En citykärna är superviktig! Här finns stadens själ, trivsel och atmosfär, mångfald, naturliga mötesplatser och en känsla av puls som man inte kan hitta i ett köpcentrum.

Det som tenderar att bli viktigare och viktigare är dock att titta utanför butikernas öppettider och vad man kan erbjuda då. Det kommer att handla om begreppet kvällsekonomi i framtiden. Något som Daniel Pålsson redan börjat lägga fokus på.

- Kvällsekonomin är jätteviktig eftersom den omsätter mycket pengar och många arbetstillfällen. Den kommer att vara helt avgörande och något vi ska lägga mycket fokus på framöver.

Uthållighet och strategi

Helsingborgs huvudstråk är Kullagatan, Sveriges äldsta gågata. Kullagatan och shoppingstråket ner till södercentrum kantas av över 500 butiker plus 160 restauranger och caféer.

- Men även biflödena till Kullagatan erbjuder mycket och det är viktigt att låta de här mindre områdena växa fram i staden. Lite organiskt och lite av sig själva.

Mariatorget är en annan viktig plats där både kommunen och fastighetsägarna nu vill ta ett grepp för att skapa ett restaurangnätverk och förbättra för restauratörerna.

- Det handlar om att skapa ännu bättre förutsättningar och här är staden med och dansar till 100 %. Det är väldigt roligt och också väldigt viktigt, menar Daniel Pålsson.

Och även fastighetsägare visar en uthållighet och tydlig strategi.

- Det är speciellt viktigt i vissa nyckellägen. Vid Mariatorget hade exempelvis Wihlborgs två tomma lokaler och fick mängder med förfrågningar men de valde att strategiskt säga nej för att kunna skapa rätt mix för den vision som finns.

Optimistisk

Daniel Pålsson är full av optimism inför framtiden.

- Vi har så fina förutsättningar i Helsingborg. Jag tycker att alla handlare har grupperat sig jättebra och det finns mycket nytt, friskt blod och stor initiativförmåga.

I november lanseras exempelvis Citypresentkortet för alla medlemmar i Cityföreningen.

- Det känns väldigt kul och det signalerar att vi är en enhet, att vi är samlade.

Och fina förutsättningar kommer att bli ännu bättre med alla planer inom det gigantiska H+-projektet.

- H+-projektet är verkligen spännande! Att förtäta är alltid bra för en stad. Då ökar man fastighetsvärdet och fastighetsägarna får ökade möjligheter att utveckla vidare, göra investeringar och skapa något ännu bättre. Öka trivselfaktorn, förbättra miljöer och gångstråk. Det som finns mellan husen helt enkelt, avslutar Daniel Pålsson.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter