harmoniska kontor i kista one

Mitt i centrala Kista, vägg i vägg med Kista Galleria, skapar Areim en byggnad där de låtit god arkitektur samverka med bra materialval och modern teknik med målbilden att Kista One ska bli en harmonisk och mänsklig kontorsmiljö. Stor vikt har därför lagts på att skapa optimala akustistik- och ljusförhållanden.

När Areim köpte fastigheten 2007 satt Ericsson i hela byggnaden. De totalt 40 000 kvm bestod av gamla kontorsrumslösningar och långa korridorer. När Ericsson 2008 flyttade ut ur halva fastigheten satte Areim igång med en första etapp av totalrenoveringen av Kista One och rev ut allt tills bara betongen var kvar. Lokalerna fick nya moderna ventilations- och kylanläggningar som gjorde det klimatmässigt möjligt att dubbelt så många människor skulle kunna sitta i lokalerna om 20 000 kvm med ett resultat av en förtätning ner till 11 kvm/anställd. Den första etappen är i dag helt uthyrd.

Etapp två i full gång

I februari 2011 bestämde sig Ericsson för att även lämna resterande 20 000 kvm och sedan dess har etapp två av ombyggnaden av Kista One varit igång. Där bygger Areim om på samma sätt som under den första etappen och av de 20 000 kvm har 3 000 kvm hittills hyrts ut. 2014 räknar Areim med att ha fyllt även etapp två av Kista One med nya hyresgäster.

Nya fönster och handelsytor

Exteriört har alla fönster bytts ut till dubbelt så stora med ett energiglas med effektiv solavskärmning för att undvika att solen värmer upp lokalerna och kunna minimera kylbehovet.

– Den tidigare gula tegelfasaden har vi målat om och färgsatt med tre olika kulörer och även satt på ett skal av glas för att ge ett modernare utseende, säger Peter Kvarfordt som är uthyrningsansvarig för Kista One.

För att skapa mer trivsel i gatuplan har det där gjorts om till handelsytor.

– Där har vi hyrt ut till apotek, vårdcentral, en elektronikhandel, små serviceinrättningar och caféer. Även till ICA som har ett nytt koncept de kallar ICA to go och som bara finns i Stockholm än så länge. Vi är faktiskt enda etableringen utanför city.

Hyresgästerna styr

Interiört har de nya hyresgästerna fått styra lokalernas utseende, framförallt golvmaterialen, berättar Peter Kvarfordt.

– Vi har gett dem tre alternativ, antingen heltäckningsmatta, linoleum eller ekparkett. Där kan de fått välja fritt och nästan alla har valt heltäckningsmatta. Moderna heltäckningsmattor binder damm men släpper det när du dammsuger så de är väldigt bra för allergiker.

Som standard har lokalerna släta tak där allt från belysning till kylbafflar ligger infällt. När Areim bygger rum och konferensrum är det nästan bara platsbyggda som gäller för att få bra ljudisolering. Det vill säga att de bygger väggarna ända upp mot bjälklaget istället för bara upp till innertaket, vilket annars är vanligt.

– Som förslag har vi ofta mörka golv och vita väggar. Och ingen har valt något annat, alla gillar ju när det är ljust. Några har velat ha fondväggar, men det har varit ganska sparsamt med sådant faktiskt. Istället är det många hyresgäster som sätter färg med hjälp av möblerna. Så har trenden sett ut.

Centralt läge

Kista One ligger precis granne med Kista Galleria, vilket Peter Kvarfordt beskriver som en jättekvalité för hyresgästerna.

– Det är faktiskt Stockholms största galleria. Och vårt läge är så centralt det kan bli. Vi har 200 meter till tunnelbanan, bussarna stannar precis utanför med tio minuters promenad är du framme vid pendeltåget. Det är otroligt centralt.

I Kista One ligger snitthyran på 2 000 kr/kvm exklusive tilläggen och i dagsläget är 17 000 kvm hyresledigt. Den som tecknar avtal i dag kan flytta in till sommaren eftersom Areim är i princip klara med alla basinstallationer så det bara är hyresgästanpassningen som behöver göras.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter