Högklassiga kontor i Astoriahuset

I en allt mer levande stadsmiljö på Nybrogatan i centrala Stockholm planerar Humlegården Fastigheter att återskapa Astoriahusets ursprungliga karaktär. Projektet inbegriper också skapandet av moderna kontor av högsta klass, nya bostäder, en mötesplats för alla samt en parkmiljö som skänker lugn i den annars dominerande citypulsen.

Humlegården Fastigheter planerar att skapa en pocket park på Nybrogatan i Stockholm. Bild: 3XN

Humlegården Fastigheter planerar att skapa en pocket park på Nybrogatan i Stockholm. Bild: 3XN

Den stora omvandlingen av Astoriahuset på Nybrogatan 15-17 på Östermalm i Stockholm är ett projekt som Humlegården planerat under mycket lång tid och där gammalt kommer möta nytt på ett varsamt sätt.

– Vi vill skapa något fantastiskt till stockholmaren. Något som innehåller alla delar; kontor, bostäder, en mötesplats med butiker och restauranger samt en underbar park, berättar Maria Lidström, chef för Investering och Utveckling på Humlegården.

Framtidens mötesplats

Astoriahuset byggdes under 1870-talet och inrymde ursprungligen främst bostäder, vilket Humlegården nu planerar att återskapa. Närmare bestämt drygt 2 000 kvm bostadsytor. Det som Astoriahuset dock är mest känt för är att ha inhyst premiärbiografen Astoria under många år.

– 2007 gick biografen i konkurs. Men den vackra entrén och foajén finns kvar. Dessa är väldigt slitna men vi har planer på att rusta upp dem så att de får tillbaka sin forna glans och till att bli entré till en ny kommersiell del fördelad på två våningsplan.

Här blir det enligt planerna en mötesplats med fokus på livsstil, hälsa, hållbarhet och framtid.

– Här ska stockholmarna kunna mötas, umgås och äta morgon, middag och kväll. Konceptet är inte riktigt klart ännu men ett av spåren vi varit inne på är att man ska kunna köpa hälsosamma, ekologiska råvaror och sedan själv tillaga dem på plats. Alternativt att en kock lagar något av det man plockat ihop, säger Maria Lidström.

Till höger om huset finns en gränd som idag är stängd för allmänheten. Här vill Humlegården öppna upp och skapa en grön park i flera nivåer som knyts ihop med mötesplatsens våningsplan genom uteserveringar och butiker riktade ut mot parken.

– Denna pocket park blir en lugn oas i den annars ganska så livliga delen av Östermalm.

Maria Lidström, Chef för Investering och Utveckling, Humlegården Fastigheter. Foto: Gustav Kaiser

Maria Lidström, Chef för Investering och Utveckling, Humlegården Fastigheter. Foto: Gustav Kaiser

Kontor av högsta klass

Gårdshuset mot gränden är i mycket sämre skick än resterande del av Astoriahuset och kräver betydligt större insatser, menar Humlegården. Därför vill de riva det för att på platsen bygga ett modernt kontorshus. Men den eventuella rivningen har blivit rejält omdebatterad.

– Ett beslut om detta ska fattas av stadsbyggnadsnämnden i höst. Vi är hoppfulla och jobbar för ett positivt beslut. Om allt går enligt plan hoppas vi kunna byggstarta under 2016, därefter följer en byggtid på två år. Moderna kontorslösningar är efterfrågade på Östermalm. Det som erbjuds här idag är till största delen ganska ineffektiva kontor med cellkontorslösningar, konstaterar Maria Lidström.

För utformandet av den nya kontorsbyggnaden har Humlegården valt det framstående danska arkitektbolaget 3XN.

– Huset ska harmonisera med Östermalms stenstad vad gäller färgskala, materialval och tonalitet. Invändigt vill vi skapa drygt 6 000 kvm kontorslokaler av högsta klass utifrån allt från läge till utformning och tekniska lösningar.

Humlegården skissar också på spännande lösningar som ska förenkla vardagen för de framtida kontorshyresgästerna.

– Exempelvis klurar vi på möjligheten att bygga in mathissar från restaurangerna på de nedre planen till kontorsvåningarna, vilket skulle möjliggöra att man kan beställa upp luncher med mera.

Som kronan på verket får huset en takterrass.

Levande del av staden

Mycket händer i kvarteren kring Astoriahuset. Maria Lidström beskriver hur Stockholms stad har rustat upp Nybrogatan, att även Östermalmshallen är på gång att förnyas och att Stiftelsen Judaica bygger ett judiskt kultur- och utbildningshus i en av grannfastigheterna.

– Genom vårt projekt och att tillskapa bostäder, arbetsplatser och en mötesplats för alla bidrar även vi till att göra den här delen av staden ännu mer levande än den redan är idag.

Flyttar man till Astoriahuset får man allt, menar Maria Lidström.

– Här får man som hyresgäst närheten till tunnelbanan och hamnar mitt i Stockholms puls med allt vad Nybrogatan, Östermalmstorg och Stureplan kan erbjuda. Samtidigt som den nya parkmiljön i gränden blir en lugn oas där man kan landa och få lugn och ro. Här kommer man kunna få allt helt enkelt.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter