Gunilla Högbom årets kvinnliga förebild

Gunilla Högbom, vd på fastighetsbolaget Locum, fick i höstas utmärkelsen "Årets kvinnliga förebild i fastighetsbranschen" av tidningen Fastighetsnytt och intresse- och branschorganisationen Fastighetsägarna.

Juryns motivering till utmärkelsen löd:

"Gunilla Högbom är mitt uppe i en lång och framgångsrik karriär i fastighetsbranschen. Hon har varit verksam i olika delar av branschen och har därigenom skaffat sig en gedigen erfarenhet. Hennes integritet, analytiska kapacitet och professionella framtoning har gjort henne till en mycket uppskattad chef av såväl uppdragsgivare som medarbetare.

Gunillas engagemang utanför sin professionella roll bidrar dels till att synliggöra fastighetsbranschen som en attraktiv del av arbetsmarknaden, dels till en utveckling av branschen".

När Gunilla Högbom fick beskedet om utnämningen blev hon väldigt överrumplad, och förstås stolt och glad.

– Det var jättekul med alla glada tillrop och att få den här uppmärksamheten var inspirerande. Det är ju en sorts bekräftelse och det tror jag att vi alla triggas av.

Samtidigt tycker Gunilla att det var positivt att utnämningen även gav Locum uppmärksamhet.

– Det kändes extra roligt i det här sammanhanget att kunna peka på hela min organisation. Mina framsynta företrädare i Locum har jobbat aktivt med mångfald mellan könen och har varit väldigt framgångsrika i det, vilket gör att vi i dag är en väldigt mixad organisation. Så det har visat sig vara lyckosamt.

Fler kvinnor i branschen

Gunilla Högbom konstaterar att det är oändligt många fler kvinnor i fastighetsbranschen i dag än tidigare. På många ställen och på många poster. Vid sidan av hennes egna positiva egenskaper och erfarenheter, som juryn belyst i sin motivering, tror Gunilla att hennes befattning kan ha spelat in i urvalet.

– Som vd för en av Sveriges största fastighetsaktörer blir jag ju väldigt tydlig och synlig.

Det enda tillfälle Gunilla kan komma på då hon tidigare sett sig själv som förebild var när hon som nyutnämnd vd på Locum fick flera mail, både från personer hon kände och inte kände, som uttryckte glädje över att det blivit en kvinna på vd-posten. Då fick hon sig en tankeställare.

– Ja, då slog det mig att jag blev en synlig kvinna i branschen. Det var första gången som jag upplevde att jag sågs som en typ av förebild.

För egen del har Gunilla Högbom aldrig delat in sina förebilder i facken "kvinnor" och "inte kvinnor".

– Men det är klart att vi ytterligare en tid måste peka på kvinnor i branschen eftersom det fortfarande finns ett behov av förebilder och att visa "kan hon så kan du".

Gunillas förebilder

När det kommer till Gunillas egna förebilder kan hon inte riktigt nämna några vid namn, utan det handlar mer om olika kombinationer av egenskaper som hon beundrar. Hon ger ett exempel på en kvinnlig kollega som hon mött under årens lopp som lyckas kombinera en professionalism och pondus med en väldigt flickig framtoning och fått det att fungera jättebra i ett framgångsrikt yrkesliv. – Personligen tänker jag att det alltid är viktigt att ha personer runt omkring sig som man ser upp till och som man tycker gör ett utomordentligt jobb. Det är inspirerande. Alla kolleger är förebilder i olika delar för en och man plockar lite russin här och där. Men det jag också har lärt mig är att vi i grunden är olika och måste vara oss själva. Man kan inte ändra på sig själv, man måste vara sig själv.

Bred karriär

Vd för Locum har Gunilla Högbom varit sedan januari 2008. Innan dess har hon bland annat arbetat som fastighetsdirektör på Systembolaget, affärsområdeschef på fastighetsägaren Förvaltaren i Sundbyberg och konsult på Newsec. I juryns motivering beskrivs Gunillas karriär som lång och framgångsrik. – Jag har haft förmånen att få vara på väldigt varierade arbetsplatser. På små företag med en handfull anställda till väldigt stora koncerner med flera tusen anställda, både privat, statligt och kommunalt. Så under de snart 30 åren inom branschen har jag samlat på mig en bredd av erfarenheter.

Spännande utmaningar

Locum förvaltar ett fastighetsbestånd omfattande 2,1 miljoner kvm lokaler spridda över Stockholms län. Locum ägs av Stockholms läns landsting och några av Locums största hyresgäster är Karolinska Universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus.

– Vi är specialister på attraktiva vårdmiljöer, men arbetar hela tiden med att bli ännu bättre. Det är en otroligt spännande utmaning i en bransch som vårdsektorn som är under stor omvälvning med tanke på vårdval med mera. Sjukhusen börjar mer och mer likna gallerior, utifrån att det inte bara är en stor vårdaktör utan flera under samma tak, avslutar Gunilla Högbom.

Ålder: 52 år

Bor: Bromma

Familj: Man och två tonårsbarn

Vad är roligast med ditt jobb?

– Alla kunniga och engagerade människor som jag får träffa hela dagarna, både inom Locum och runt omkring.

Vilket annat yrke skulle du kunna ha haft?

– Då skulle jag ha jobbat inom hotellbranschen med service på något sätt.

Fritid?

– På fritiden motionerar jag genom att springa, annars försöker jag att inte göra så mycket, ler Gunilla.

Dold talang?

– Jag tycker faktiskt att jag är himla duktig på att laga middag trots ett till synes tomt kylskåp. Det går att göra middag av nästan ingenting, skrattar Gunilla.

Tips till företag som ska flytta:

Glöm inte att tänka igenom hur era värderingar och er företagskultur ska påverka kontorets och lokalens utformning.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter