Gröna skrapan är invigd

Med Gröna Skrapan kvalificerar sig Skanska Fastigheter i Göteborg till att bli stadens första EU GreenBuilding Partner – en kvalitetsmärkning av energieffektiva byggnader som innebär att husets energibehov är minst 25 procent lägre än landets gällande energikrav.

Resan har varit lång och de nöjda minerna gick inte att ta miste på när den officiella invigningen gick av stapeln fredagen den 4 februari.

- Vi köpte den här tomten redan 2004, berättar Gösta Backmark, projektchef. Här ville vi skapa ett hus med stark identitet och karaktär. Vi beslutade oss för att bygga på spekulation så när krisen slog till 2008 blev utmaningen ett faktum. Därför känns det extra roligt att vi i dag har hyrt ut över 80%, vilket innebär att vi ligger långt före planen.

Tydlig vision

Visionen var tydlig redan från början, konstaterar Åke Johansson, White Arkitekter.

- Det är inte mycket som har förändrats från ritning och vision till färdigt resultat. Utmaningen bestod i att ta till vara på det unika läget vid leden och skapa attraktiva arbets- och mötesplatser i ett för staden nytt landmärke som skulle passa in i omgivingarna. Hyresgästerna har kunnat få sina lokaler precis som de velat, grundstenarna är utsikt, ljus, luft och

Högt i tak.

Och utsikten från terrasserna på våning 16 är mäktig. Hela Göteborg ligger utstrött nedanför, med Ullevi närmast.

siktar på det mörkgröna

Med Gröna Skrapan har Skanska lyckats kombinera nutida design och spektakulär arkitektur med ambitionen att skapa kontorsfastigheter som vida överträffar dagens miljökrav. För att uppnå de höga målsättningarna när det gäller miljö och energi och samtidigt garantera en riktigt god arbetsmiljö för hyresgästerna, är byggnaden genomtänkt och miljöanpassad in i minsta detalj. Dessutom ska alla inflyttade företag erbjudas miljörådgivning.

- Vi vill hjälpa hyresgästerna att bli ännu mer miljöeffektiva, säger Mats Dynevik, marknadschef. Allt handlar om att ändra invanda beteenden.

Och Skanska satsar grönt även framåt, det är ingen hemlighet.

- Skanska vill vara ledande i grön projektutveckling, betonar Henrik Ahlström, miljöansvarig för Gröna Skrapan. Vi ska sikta på de riktigt mörkgröna projekten, det är dit vi vill nå.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter