Gröna krokslätts fabriker söder

Den här hösten går i turbofart för Husvärden. Krokslätts Fabriker söder ska äntligen bli verklighet och i skrivande stund pålas det för fullt för kontorshuset på drygt 12 000 kvm som innefattar den första etappen. Äntligen har projektet, som VD Lennart Larsson och arkitekt Gert Wingårdh började skissa på redan 1999, startat och cirkeln sluts. Kontorshuset följs av etapp två och dess 230 till 250 bostäder i sju separata hus, alla inbäddade i Krokslätts grönska.

- Det känns oerhört roligt att vara igång, bekräftar Lennart. Vi fick klartecken för byggstart i mitten av oktober och redan dagen efter slog vi i första pålen. Vi har varit redo ett tag.

Att jobba i etapper känns naturligt och att starta med kontorshuset, för att på så sätt kunna skärma av bostäderna från vägen, känns självklart. Inom ett år, förhoppningsvis efter nästa sommar, hoppas Lennart att även bygglovet för bostäderna är klart.

- Vi har en tidplan att hålla... Husvärden fick som enda privata aktör statliga pengar från delegationen Hållbara städer. Vi fick som enda aktör både planeringsstöd och investeringsstöd på sammanlagt nästan 20 miljoner kronor. För att kunna hålla tidplanen som krävs väntar vi med planeringen av resten av marken. Först bygger vi klart kontorshuset och bostäderna, hela det området ska stå klart 2014-12-31.

Att bygga bostäder på det gamla fabriksområdet innebär att man går tillbaka till ursprunget.

- Det blir som förr i tiden när det fanns tjänstebostäder här på området, säger Håkan Lundqvist, uthyrare på Husvärden. Att införliva boende på fabriksområdet kommer att gynna alla och skapa en levande stadsdel.

- För ett antal år sedan började det brinna i ett av de befintliga kontorshusen, berättar Lennart. Halv sex startade branden, men tursamt nog upptäckte en av de boende bakom fabriksområdet det och larmade brandkåren direkt. Branden släcktes på nolltid och det var då jag bestämde mig för att riva staketet och integrera området runt fabrikerna. Att nu bygga bostäder alldeles intill kan bli riktigt bra! Tänk att kunna bo och arbeta i samma område. Fördelarna är många, både för de boende och för de som redan jobbar här. Både servicen och tryggheten kommer att öka. Och det blir ett fantastiskt boende, alldeles intill det stora grönområdet och nära till staden tack vare jättebra kommunikationer, både med buss och spårvagn.

Alldeles bakom det påbörjade kontorshuset kommer det att byggas ett större hus, troligtvis med hyresrätter, och bakom det sex separata punkthus.

- Totalt blir det 230-250 bostäder, det beror lite på utformning och husens storlek, menar Lennart. Vi kommer att erbjuda alla upplåtelseformer, både hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt.

Men först ska ett kontorshus växa upp, ett hus som kommer att sätta miljön i fokus.

- Alltifrån arkitektur till installationer ska bli miljövänliga, konstaterar Håkan. Det finns mycket att göra bara man tar till sig den tekniken som finns.

- Vi satsar hårt på energiförbrukningen, vi har satt ett mål på att förbruka 25 kWh/kvm/år köpt energi, förklarar Lennart. Det är det mål som Boverket har satt till 2050, där ska vi vara redan 2015. Vi ska experimentera med solceller, testa stirlingmotorer som kan omvandla solvärme till el och vindkraftverk, lånecyklar, bilpool. Vi ska även serva huset med värme och kyla som vi ska lagra i bergrum. Även bostäderna ska få bergvärme, vi ska borra över 200 hål framöver. Krokslätts Fabriker söder ska bli ett energismart område, det är verkligen ett framtids- och referensprojekt.

Det mest synligt gröna på huset blir ändå den spektakulära fasaden. En fasad som kallats allt från green room till klimatzon. Utåt leden och på gaveln mot söder har huset en dubbelfasad med tvåglasfönster.

- Genom dubbelfasaden kan vi använda oss av 100 procent glas utåt leden och mot söder. Det ger ett oerhört stort värde på husets helhet, menar Lennart.

Utåt leden blir utrymmet mellan de båda glasfasaderna 3,60 meter djupt och hyresgästerna bestämmer själva hur de vill använda det extra rummet.

- Det blir som ett stort skyltfönster som säkerligen kommer att väcka nyfikenhet hos de förbipasserande, menar Håkan. Temperaturen kommer att reglera sig själv så utrymmet ska kunna gå att använda större delen av året. Kanske vill man använda det som skyltfönster/utställning, pausrum, mötesrum eller som ett rum att bara gå ut och andas annan luft i, allt beroende på årstiden.

Dessutom har man en härlig utsikt härifrån.

På söderfasaden är utrymmet 70 cm djupt.

- Här ska vi istället skapa ett växthusliknande utrymme med mikroklimat, med automatisk bevattning via en reningsprocess för dagvattnet som samlas på taket. Det blir en verkligt grön fasad, ler Lennart nöjt.

Husvärden har även valt att satsa på märkningarna GreenBuilding och Miljöklassad byggnad nivå GULD. Men den stora utmaningen blir att knyta ihop det nya med det gamla.

- Vi får försöka leverera nya lösningar till de gamla husen så gott det går, menar Lennart. Men det totala resultatet kommer att vara talande. Lägger vi till de nya lösningarna i Krokslätts Fabriker söder hamnar vi i slutändan totalt på en energiåtgång som ligger 10 % under den energiåtgång som går åt på det nuvarande fabriksområdet.

Kontorshuset med sina sex våningar och 12 000 kvm uthyrbar yta välkomnar vilken verksamhet som helst.

- Huset fungerar både för cellkontor och öppen planlösning och har bra takhöjd på 2,85 cm, under alla installationer, beskriver Håkan. Vill man ha synliga installationer finns det en meter till. Här finns två trapphus och varje plan kan delas in i 500 kvm upp till hela planet på 2 000 kvm. Vi kan pussla både uppåt, nedåt och i sidled, hur fördelningen blir i slutändan beror på vilka hyresgäster som vill in. I dag för vi diskussioner med företag gällande sammanlagt 7 000-8 000 kvm.

Inget kontrakt är dock skrivet, men Husvärden vågar alltså dra igång projektet ändå.

- Det är lättare att visa ett hus som är på gång, därför har vi redan startat, förklarar Lennart. Vi tycker att huset är så flexibelt att det passar för många olika typer av hyresgäster, därför vågar vi dra igång. Vi gör bottenplattan färdig men däremot vill vi ha kontrakt skrivna innan vi går vidare.

Nu pålas det alltså som bäst och därefter börjar Husvärden bygga källaren. Efter sommaren är förhoppningen att fortsätta bygga uppåt och inflyttningen i kontorshuset bör kunna starta hösten 2013.

- Då är bostäderna också på gång och Krokslätts Fabriker söder snart verklighet, avslutar Lennart optimistiskt.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter