Gröna Carlsberg Byen mitt i Köpenhamn

Carlsberg Byen är ett område på Vesterbro i Köpenhamn som sedan 1847 varit hem för det historiska bryggeriet Carlsberg. Från den 11 november 1847 till den 30 oktober 2008 har det producerats öl här. Nu ska områdets 25 hektar förvandlas till en ny, öppen stadsdel där moderna bostäder, butikslokaler och kontor införlivas med de gamla, karaktäristiska husen. 

Bild: Luxigon

Bild: Luxigon

På gammal, historisk bryggerimark, i hjärtat av Köpenhamn, utvecklas just nu kvarteret Carlsberg Byen.

Under de närmaste 10-15 åren kommer bolaget Carlsberg Byen P/S, bestående av Carlsberg (25%), Realdania (25%), PFA (20%), Topdanmark (15%) och PenSam (15%), att utveckla 564 000 kvm. Området på 25 hektar kommer att kompletteras med 3 000 bostäder, 140 000 kvm kontor, plus butikslokaler, caféer, restauranger, skolor och lokaler för kulturell verksamhet.

Stadsdelen kommer även tillskaffas 4 500 parkeringsplatser och kollektivtrafiken till och från området säkras genom en ny och modern lokaltågstation, Carlsberg Station, som ska stå klar 2016. Dessutom kommer ett finmaskigt nät av cykelvägar byggas för Köpenhamns alla cyklister.

Nytt blandas med gammalt

Visionen är att skapa en mångkulturell och levande stadsdel, attraktiv både för företag, boende och besökare. Butiker i bottenplan och kontor plus bostäder i resten av våningsplanen kommer att bli en återkommande modell i många av de hus som byggs.

Området är idag fullt av vackra, äldre, k-märkta byggnader och grönska, det är mellan dessa som de nya, moderna husen kommer att införlivas. Livet mellan husen är minst lika viktigt som det som existerar innanför väggarna och det kommer även att byggas in olika typer av överraskningar, lovar Carlsberg Byen P/S.

Givetvis blir det ett grönt kvarter på Vesterbro, cirka två kilometer från Rådhuspladsen. Stadsdelen blir en av de första i Danmark där alla nya hus byggs som lågenergihus. Carlsberg Byen har redan blivit förcertifierat på platiumnivå enligt det internationella miljöstandarden DGNB. Den danske arkitektfirman Entasis har tagit fram masterplanen som 2009 vann pris som världens bästa på World Architecture Festival i Barcelona.

Bild: MIR

Bild: MIR

Fler företag redan på plats

Det finns redan flera företag i området, den största är Carlsberg Breweries som har sitt globala huvudkontor här, plus ett besökscenter, museum, forskningscenter och husbryggeriet Jacobsen.

Carlsberg kommer dessutom att öppna ett nytt upplevelsecentrum i stadsdelen. Även Bryggeriforeningen och Den Skandinaviske Bryggerhøjskole sitter på Gl Carlsberg Vej och flera andra verksamheter finns redan som hyresgäster i de gamla produktionsbyggnaderna.

Bild: MIR

Bild: MIR

 

 

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter