Grön tråd genom Pelarbacken

Med miljön högst upp på ombyggnadsagendan har AMF Fastigheter totalrenoverat kontorsfastigheten Pelarbacken i hjärtat av Södermalm. En stor del av de totalt 17 000 kvadratmetrarna har hunnit bli uthyrda men ännu finns plats för nya hyresgäster.

Fastigheten Pelarbacken byggdes i olika etapper under 1959 till 1964. I samband med att den dominerande hyresgästen Ramböll flyttade ut 1996 2008 bestämde sig fastighetsägaren AMF Fastigheter för att göra en total ombyggnad.

-Vi blåste verkligen ut allt så att det blev i princip stomrent och därefter har vi satt in helt nya installationer, berättar Per Helgesson, fastighetschef AMF Fastigheter. Dessutom har vi skapat mer ytor. Delar av plan tio var tidigare fläktrum, men fläktarna har vi nu istället placerat i källaren för att kunna erbjuda kontor högst upp med en fantastisk utsikt.

Nya hissar är också på plats och de gamla hisschakten används numera som schakt för ventilationen.

Grön tråd

-För AMF Fastigheter är det en självklarhet att man prioriterar miljön. Vi tror väldigt mycket på miljö som en framgångsfaktor, både för AMF naturligtvis men också för våra hyresgäster.

Därför har en grön tråd följts genom hela projekteringen och Pelarbacken är nu certifierad som Green Building efter att de bland annat lyckats minska energianvändningen med uppskattningsvis 50 procent.

-När fastigheten är färdig räknar vi med att den drar cirka 80 kWh/kvm och år, uppdelat på 55 kWh värme ,10 kWh kyla och 15kWh el. Det är extremt bra, tidigare förbrukades cirka 170 kWh/kvm och år, berättar Johan Augustsson, byggprojektledare på AMF Fastigheter.

-90 procent av energin i fastigheten återvinner vi dessutom. Vi lagrar också värme i fastighetens stomme, säger Per Helgesson.

Förutom grön el, klimatneutral fjärrvärme och fjärrkyla, effektiva plattvärmeväxlare och dagsljusreglerat och närvarostyrt belysningssystem kan alla hyresgäster hålla koll på sin egen miljöpåverkan genom statistik av den avfallsmängd de slänger. Varje hyresgäst har sina egna låsta källsorteringskärl.

Effektivt, ljust och uppskattat

Totalt är drygt 2 500 kvm hyreslediga i nya Pelarbacken. Av dem är nästan 1 000 kvm på plan tio, högst upp i fastigheten. Ett kontorsplan som erbjuder tre stora terrasser med utsikt över hela Södermalm.

-Vi har även 477 kvm kontor på plan fem, nästan 1 000 kvm på plan två och tre som skulle kunna passa för en verkstad, ett tryckeri eller som utställningslokal samt två mindre butiksytor på markplan vakanta, säger Per Helgesson.

I dag sitter företag som Locum, Inera, Golder, Adtollo och Stockholms Stad i Pelarbacken.

-Kontorslokalerna vänder sig till alla företag som vill ge sina medarbetare attraktiva lokaler och som samtidigt vill hålla en bra ekonomi i företaget. För här har man möjlighet att bygga effektiva lokaler som är ljusa och uppskattade av de anställda. Jag skulle gärna sitta här själv, säger Per med ett stort leende.

Brun trasmatta

Lokalerna skräddarsys efter hyresgästernas önskemål. En bas av hög standard har tagits fram när det gäller glaspartier, armaturer och golv och denna har alla hyresgäster valt att följa. Det är också en miljötanke att bygga i hög standard, på det viset ser vi framför oss att lokalerna håller längre.

Klimatmässigt går det också att göra i princip vad som helst med sin planlösning, eftersom det är så bra kapacitet i systemet. Här kan man sitta ner till tolv kvm per anställd, vilket är väldigt bra.

Även fastighetens exteriöra utseende har förändrats under renoveringen. Istället för den tidigare betongfasaden med betongelement har man klätt in fastigheten i en plåtfasad och försett den med nya fönster som släpper in ljus men inte värme.

-Arkitekten White ligger bakom idéerna om fasadens utformning, berättar Johan Augustsson. Man har plockat upp kulörer som finns runt omkring i området, moskén med det bruna teglet t ex. Mönstret på fasaden ska likna en trasmatta.

-Ja, vi har velat säga att det här är inte en helt ny byggnad utan det här är en renoverad äldre byggnad. Renoverad med varsamhet, utvecklar Per Helgesson.

Centralaste Söder

Läget mitt i centralaste Södermalm medför ett extremt stort lunchrestaurangutbud.

-När Ramböll satt här var det någon som räknade ut att om du är beredd att promenera i tio till femton minuter kan du äta på en ny lunchrestaurang varje dag i ett helt år. Så det finns verkligen restauranger i omgivningen, skrattar Johan Augustsson.

Pelarbacken ligger endast 100 meter från tunnelbanestation Medborgarplatsen och fastigheten har även bra access med bil då det finns garage med plats för 124 bilar i huset.

-Den här fastigheten är verkligen ett kap för den som letar efter moderna och flexibla kontorslokaler. Bara en sådan sak som att det finns parkeringsplatser, det får du inte inne i stan. Det är väldigt nära city men väldigt långt ifrån citys hyror, konstaterar Per Helgesson. Södermalm har mycket bättre hyresnivåer än vad man har på andra sidan slussen. Hyran i Pelarbacken ligger mellan 2 500 och 3 300 kr/kvm i dagsläget.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter