Goda nyheter för centrum

Vasakronan har landat tre nya hyreskontrakt med aktörer som på ett bra sätt kommer att stärka innerstadens handel. Köpbeteendet förändras ständigt, i dag efterfrågar besökaren mat och upplevelser. Varje gata bör därför ses som ett litet köpcentrum i sig. Det handlar om att komplettera handeln för att locka besökare, menar Daniel Jighede, Uthyrningschef Vasakronan.

Det senaste året har Vasakronan konstaterat att klädhandeln innanför vallgraven behöver kompletteras med platser för avkoppling och återhämtning.

- Vi behöver skapa fler platser för besökarna att sitta ner och ta det lugnt, äta, fika och umgås.

Vapiano kompletterar

Så fort man öppnade upp för den tanken hände allt på en gång och tre nya aktörer slår upp portarna under 2014.

- Vapiano är den första händelsen, konstaterar Daniel Jighede. De har varit på ingång länge, vi har försökt hitta ett bra läge för dem i staden. Det känns jätteroligt att vi nu äntligen hittat en perfekt lokal. Ytan, på Östra hamngatan 35, var tidigare kontor, men nu byggs den om för 250 restauranggäster en trappa upp, med egen entré från gatan.

Ombyggnaden av lokalen kommer att påbörjas i mars och i oktober slår Vapiano upp dörrarna. Det handlar om läcker, italiensk snabbmat och lokalen kommer utformas enligt Vapianos senaste koncept som är en uppdatering av företagets ursprungliga tanke om ”Fresh casual dining”. Läge, inredning och atmosfär kompas med Vapianos grundprinciper om kärlek till mat, färskhet och hemlagat.

- Vapiano behövs verkligen i det här stråket, menar Daniel Jighede. Restaurangen kommer att stärka och göra handeln mer attraktiv, centrum behöver precis den här typen av etableringar och utbud. Det handlar om att se varje gata nästan som ett köpcentrum och komplettera upp handeln med det som behövs för att locka besökare till en specifik gata.

Vapiano kompletterar Göteborgs centrum. Bilder: Vapiano

Vapiano kompletterar Göteborgs centrum. Bilder: Vapiano

Stödja handeln

Det totala besöksantalet i centrum ökar kontinuerligt. Både enligt Innerstadens värmekameror (läs mer sid 14) och Vasakronans egna mätningar i Arkaden och Kompassen.

- I Arkaden är det framför allt kul att se att andra våningen ökar så att det knakar. Vi har överlag ett väldigt bra flöde av människor i staden. Men vi märker också att köpbeteendet förändrats, i dag efterfrågas mycket mat och upplevelser. Så det gäller att vi förstår beteendet och kan stödja det så att Göteborgs centrum blir ännu roligare att handla och vara i.

Den andra etableringen som är på gång är Salads and Smoothies.

- De här skånska killarna vann Arlas guldko för ett par år sedan. Nu är Salads and Smoothies en kedja och på Vallgatan 14 öppnar i maj den första etableringen i Göteborg. Man kan säga att vi trollat fram en lokal genom att flytta ett av våra avfallsrum ner i källaren. Det känns extra roligt att istället få använda de kvadratmetrarna till en verksamhet som verkligen tillför gatan något. Det här är ett området där vi ser att flödet ständigt växer, det känns därför viktigt att stärka upp både för kontorsnäringen och besöksnäringen.

Tror på fler etableringar

Tredje aktören på väg in är Wayne´s Coffee, i hörnet Köpmansgatan/Östra hamngatan mot Gustav Adfolfs torg.

-  Det är deras första egna enhet i staden, dessutom med ett nytt koncept. 300 kvm öppnar i slutet av mars, berättar Daniel Jighede.

Vasakronan ser positivt på det nya året och tror på ännu fler etableringar innanför vallgraven.

- Det finns en hel del aktörer som inte finns i Göteborg och som skulle kunna bli bra grannar till modeindustrin framöver. Det är många som vill in, det känns jätteroligt! Det känns som om även  modeindustrin har kommit tillbaka och vågar satsa igen.

Just nu jobbar Vasakronan med den sista etappen i projektet Perukmakaren som ska vara klart senare i år.

- Vi för just nu diskussioner om den stora flaggskeppsbutiken i hörnet Drottninggatan/Fredsgatan, avslöjar Daniel Jighede. Vi ligger i slutförhandlingar med en aktör som vill satsa på en flag ship store här, en känd aktör som vill göra ett statement. Förhoppningsvis landar vi detta nu i vår.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter