Glasiären erbjuder nya kontor i Kvillebäcken

Alla hus i Kvillebäcken byggs enligt Miljöbyggnad nivå silver - även Glasiären.  Fasaden består till 100 procent av glas. AF Bygg kommer att foliera och gör täta skikt i glaset för att värmen ska stanna kvar på utsidan och för att skapa liv med olika nyanser och kulörer. </p><p>Illustration: What! Arkitektur

Alla hus i Kvillebäcken byggs enligt Miljöbyggnad nivå silver - även Glasiären. Fasaden består till 100 procent av glas. AF Bygg kommer att foliera och gör täta skikt i glaset för att värmen ska stanna kvar på utsidan och för att skapa liv med olika nyanser och kulörer.

Illustration: What! Arkitektur

AF Bygg som i egenskap av totalentreprenör utför ett flertal byggnationer på Norra Älvstranden (bland annat Saluhallen, Göteborgs Moské och P-Hus Lindholmen) och som själva sitter på Therés Svenssons gata, sätter nu för första gången spaden i backen och bygger ett kontorshus i egen regi. I februari 2012 skrev de på ett optionsavtal med NCC, Wallenstam och Älvstranden Utveckling om att köpa marken framför de planerade bostäderna och uppföra något som skulle fungera som en barriär.

- Just då visste vi inte hur marknaden såg ut, berättar Johan Gunnarsson, Affärschef Projektutveckling AF Bygg Göteborg AB. Men vi fick sedan möjlighet att sondera terrängen och kolla av intresset och i januari i år bestämde vi oss för att tillträda. Det var hyresgästsituationen som avgjorde, vi kunde konstatera att det finns en stor efterfrågan i det här läget. Normalt produktionsstartar vi inte utan att ha merparten uthyrt, men vi ha valt att göra det för vi är så säkra på att hyresgästsituationen löser sig. Vi har redan tecknat avtal med Friskis & Svettis som tar ett plan på 2 100 kvm samtidigt som vi har skarpa diskussioner med ett antal andra företag.

Johan Gunnarsson, Affärschef Projektutveckling, AF Bygg Göteborg AB.  Bild: Marie Ullnert

Johan Gunnarsson, Affärschef Projektutveckling, AF Bygg Göteborg AB. Bild: Marie Ullnert

Omfattande markarbeten

AF Bygg började gräva för några veckor sedan, men markarbetena kommer att ta tid.

- Det har bland annat legat en bensinstation och en gammal färgfabrik här tidigare och vi har hittat några bränsletankar så vi måste sanera marken. Vi visste att detta skulle hända, därför behövde vi komma igång snabbt. Vi kommer lägga flera månader i marken innan själva huset börjar ta plats så vi försöker berätta och informera så folk vet att vi är igång! I slutet av året kommer stommen börja växa upp, lovar Johan Gunnarsson.

Ett gyllene läge

Att bygga just ett kontorshus var självklart. Beslutet om de 2 000 bostäderna kom tidigt och för att få en inflyttning i dem behövdes en barriär.

- Det bestämdes tidigt att huset skulle bestå av kommersiella lokaler och ha en viss höjd, förklarar Johan Gunnarsson.

Att kontorsläget är en byggarbetsplats just nu ser Johan Gunnarsson endast som positivt.

– Att det byggs så mycket är en av fördelarna med läget, det finns många fina argument att ta till vid en införsäljning. Det är en bra kakburk att plocka ifrån. Saluhallen invigs i sommar, här byggs 2 000 nya lägenheter, framöver även en livsmedelsaffär och troligen en bank. Och läget är fantastiskt med närheten till city och med väldigt bra kommunikationer. Dessutom kommer mycket mer att hända i Kvillebäcken, på Backaplan och i Frihamnen framöver. Det finns mycket drömmar här och både en vilja och ett intresse. Vi exploatörer är exempelvis oerhört intresserade av det här området eftersom det ligger så bra. Det är ett gyllene läge!

12 600 kvm ikonbyggnad

Förutom på Norra Älvstranden finns det få nyproducerade kontorshus på denna sidan älven. Och Glasiären kommer att sticka ut på flera sätt.

- Uppdraget till arkitekten var att rita en form av ikonbyggnad som man kan prata om. Man ska kunna säga, ”Vi träffas vid Glasiären”.

Att huset även skulle fungera som en barriär var en av grundidéerna.

- Och så byggde vi den helt i glas, då blev det ju en Glasiär, skrattar Johan Gunnarsson och refererar till den välkända göteborgshumorn.

AF Bygg satsar på livsmedel och handel i bottenplan, Friskis & Svettis har som sagt tecknat sig för 2 100 kvm en våning upp och sedan är det tre våningar kvar att hyra ut.

- Huset är på totalt 12 600 kvm och nu sitter vi med diskussioner om cirka 8 500 kvm. Vi har en tanke och en plan med kontorsytorna som vi själva mår bra av, som vi jobbar efter, och det är att hitta ett antal stora hyresgäster. Vi vill jobba med 1 500 kvm som en miniminivå.

Huset är helt flexibelt bestående endast av en stomme, det finns inte ens stolpar inuti.

- Huset har endast tre trapphus med våtrumsenheter runt så kunderna kan sätta upp väggar hur de vill, de finns inget som begränsar.

Hyresgästerna gör huset

Vilka företag ska välja Glasiären?

- Lite större företag som ser Hisingen som sin hemmamarknad, som vill sitta centralt på Hisingen och nära kommunikationer till andra delar av Hisingen, men ändå nära city. Kvillebäcken ligger utanför vägtullarna för de som kommer norrifrån och för de som har inpendlande personal är läget två hållplatser från Centralen jättebra.

Förhoppningen är att allt är uthyrt och klart när huset står färdigt i slutet på 2014.

- Vi har lovat Friskis & Svettis inflyttning första kvartalet 2015. Nu gäller det att hitta rätt hyresgäster till resten av ytorna, företag som bidrar till huset och ger huset dess karaktär. För det är inte bara fasad och materialval utan faktiskt hyresgästerna som gör att ett hus lever eller inte, konstaterar Johan Gunnarsson avslutningsvis.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter