Gammalt hus i nytt drömläge

När Götatunneln invigs och Södra älvstranden återfår sitt liv förskjuts stadens mitt och ett av de mest anrika husen i Göteborg hamnar återigen i centrum. Det välkända Hasselbladshuset, kv Nordstaden, där det tidigare bedrivits klassisk kameratillverkning befinner sig plötsligt i det som kanske blir stadens nya finrum. Några som tidigt såg det nya drömläget var NCC Property Development som redan 1999 förvärvade fastigheten med planerna på en attraktiv kontorsfastighet i bagaget. Nu är detaljplanen fastställd och arbetet som ska förvandla huset till kontor med ett av Göteborgs bästa lägen, granne med Operan, har påbörjats.

Nytt drömläge lockar

I början av 2008 ska det i dag slitna huset ha förvandlats till 14 000 kvadratmeter kundanpassade kontor fördelade på sju våningsplan med restaurang och café i botten.

- Det är relativt svårt att få tag på stora ytor centralt, så det känns jättebra att kunna erbjuda det här, menar Patrik Lund, NCC. Här kommer man att kunna få från 300 till

2 000 kvadratmeter kontor på samma våningsplan.

Rivningen har påbörjats och diskussioner med hyresgäster pågår för fullt.

- Det råder utan tvekan ett stort intresse för huset, framför allt från olika tjänsteföretag där lokalens läge och flexibilitet är viktigt. När det gäller potentiella hyresgäster ser vi gärna företag inom branscher som finans, revision, juridik och konsultbolag.

Lång historia

Det gamla kvarteret har en lång historia. Hörnhuset, som håller på att förvandlas till bostäder, byggdes redan 1877 och där bedrev familjen Hasselblad från början handel med sybehörs- och hushållsartiklar. När verksamheten växte och blev alltmer inriktad på kameratillverkning behövde företaget expandera. Huvudbyggnaden för kamerafabriken stod klar på 1920-talet och byggdes sedan ut i omgångar på 50- och 70-talen, allt eftersom efterfrågan ökade.

I samband med att Götatunneln nu tas i bruk och bilarna leds under mark frigörs alltså en stor yta mellan Operan och Nordstan. Ytan kommer att hållas öppen och folkvänlig och planerna på en sorts vattenspegel kommer med säkerhet att förverkligas.

Området blir det första som möter turistbåtarna när de lägger till i småbåtshamnen och alla som ska till Operan, Casinot eller Göteborgs Maritima Centrum passerar här. Stadens ansikte vänds ner mot vattnet igen och Hasselbladshuset i sin nya skepnad kommer att pryda sin plats.

white ska Ta tillvara

på utsikten

White arkitekter ska skapa och tänker givetvis ta tillvara på den fantastiska utsikten mot vattnet och Operan. Fasaden ska öppnas upp med stora glaspartier och de nuvarande takterrasserna ska utvidgas och löpa längs hela huset. Kontorslokalerna kommer att inredas med glasade väggpartier för att få in luften och ljuset. Och högst upp kan det bli konferenslokaler i Victor Hasselblads anrika representationsvåning. Lokalguiden får säkert anledning att återkomma med reportage innanför väggarna.

- Det känns spännande att få jobba i ett sånt här läge som betyder så mycket för staden och där det kommer att hända så mycket framöver, konstaterar Patrik Lund.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter