Gårda Norra växer fram

Platzer Fastigheter har själva utökat sitt kontor på Anders Personsgatan i Gårda och satte tidigare i år spaden i backen för ett nytt kontorshus ett stenkast längre bort. Just nu är projektet i full gång. Pålningen är slutförd och under vecka 37-38 kommer man återigen få se en byggkran i Gårda. Framöver kommer förhoppningsvis även ett högt hus på 30 000 kvm att byggas. Platzer tar ett stort grepp och vill skapa sitt eget Gårda Norra.

Samtliga illustrationer: White

Samtliga illustrationer: White

Platzer Fastigheter förvandlar Gårda Norra med kontorshuset 3:14, sex våningar moderna kontor med perfekt skyltläge ut mot E6 och E20, som byggs ihop med den befintliga fastigheten 3:12. Framöver hoppas de även att i anslutning kunna bygga ett högt hus på 30 000 kvm som, om allt går enligt plan, troligen kan stå klart 2020/2021. Platzer har tagit en framträdande position och vill öppna upp och förvandla Gårda Norra.

- Hela området ska bli levande, menar Johan Martinelle, förvaltare Platzer Fastigheter.

Johan Martinelle, Förvaltare Platzer Fastigheter

Johan Martinelle, Förvaltare Platzer Fastigheter

Samverkande hyresgäster

Platzers projekt har mer eller mindre varit i full gång hela sommaren. Pålningen är slutförd och Peab arbetar för fullt med gjutning av bottenplattan och snart kommer byggkranarna att synas i området. Kontorshuset innebär det första nyproducerade i Gårda Norra. I sex plan med effektiva och moderna kontorsytor kommer huset i Göteborgs färskaste kvarter att ha både takterrasser, gröna innergårdar, härliga ljusinsläpp och nå nivån Miljöbyggnad Silver.

Försäkringskassan har tecknat 8 300 kvm och i början av sommaren valde man att teckna sig för mer yta.

- Försäkringskassan har valt att teckna sig för ytterligare 480 kvm i Gårda 3:14 och nu pågår diskussioner om att skapa ytterligare 230 kvm i det befintliga huset Gårda 3:12, berättar Johan Martinelle.

Även Göteborgsregionens kommunalförbund, som tidigare tecknat avtal på 3 200 kvm, har också valt att utöka sin lokalarea. I projekteringskedet skapas möjligheter för att de båda hyresgästerna ska kunna samverka gällande konferens och tillhörande service.

- Det känns riktigt kul att vi kan vara med och bidra till att skapa ett nav för dessa så viktiga samhällsorienterade verksamheter.

Ökad efterfrågan på service

Det hus som byggs just nu, och även det planerade höga huset, kommer att vetta ut mot en öppen plats. Ett torg där handel, utställningar, evenemang och uteserveringar ska ta plats. I entréplanet på hus 3:14 skapas ytor för att vidareutveckla dagens utbud inom handel och/eller service.

- Just nu förs många intressanta diskussioner med entreprenörer inom restaurang och service som kan bidra till att komplettera utbudet av lunchrestauranger, caféer och service. I dagsläget återstår det en ledig lokal på ca 95 kvm och en på ca 60 kvm, berättar Johan Martinelle.

I dag bor och arbetar 5 000 personer i Gårda och fler ska det bli. I takt med det stärks förutsättningarna för ett utökat och levande utbud.

- Vi är alltid intresserade av förslag på verksamheter som kan komplettera det befintliga utbudet av service i Gårda Norra. Vi spår en stadigt ökande efterfrågan på service i området, dels med bakgrund i det projekt som håller på att färdigställas men även med avseende på projekt i våra övriga fastigheter i Gårda.

Mer på gång

Platzer Fastigheter tror på Gårda och har mer på gång i området. Bland annat står separata detaljplaneförändringar på agendan, förutom bygget av de två kontorshusen. Frimärkstomter och gamla detaljplaner för industriverksamhet tycks vara förbi och även Stadsbyggnadskontoret verkar vilja ta ett helhetsgrepp om området.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter