Framtidens kontorsbutik

Skyltar i taket som bl a visar tysta zoner, kommunikationszoner, koncentrationszoner eller servicezon. Och en som påminner om att blommorna behöver vattnas… På Strukturs huvudkontor i Stockholm har man tagit ett nytt grepp i sin lokal och med relativt enkla medel skapat något som närmast kan kallas för en kontorsbutik.

Med en affärsidé om att kunna hjälpa alla företag med alla delar i en arbetsplatsförbättring kan Struktur nu med hjälp av sitt eget kontor visa både kunder och leverantörer det framtida kontorets lösningar, funktioner och ny teknik. Allt med en stor portion humor.

Det började med växtvärk… Struktur har vuxit rejält och är i dag ett helt annat bolag än bara för fyra år sedan. De öppna industrilokalerna i Stockholm började kännas trånga och med ett hyresavtal som löper på ett tag till var man tvungen att förtäta och försöka skapa en bättre fungerande arbetsmiljö.

Vi hade helt enkelt vuxit ur våra lokaler och befann oss precis i den situationen som många av våra kunder gör när de kontaktar oss, konstaterar Elin Wickström, Marknadsansvarig.

De senaste 20 åren har Struktur genomfört nära 2 000 olika projekt, så med den kompetensen i väggarna var det naturligt att själva sätta tänderna i en förändring.

Vi började som sig bör både med work shops och att förankra projektet hos ledningen. Målet var att skapa en kontorsbutik och på så sätt kunna visa upp den produkt vi faktiskt säljer, menar Elin. Precis som ett skyltfönster. Nästa gång vi flyttar tar vi kanske det ett steg längre och sätter oss i en regelrätt butikslokal där halva ytan är kontor och halva en butik. För oss var det viktigt att skapa en mötesplats, det är så vi ser att vi arbetar i dag.

I dag har man förvandlat kontoret till en aktivitetsstyrd arbetsplats med skyltar i taket som beskriver var du hittar vad. Att sitta på något annat sätt än öppet var uteslutet, både p g a platsbrist, men också för att alla medarbetare både behöver och vill kunna kommunicera med varandra. Men i dag finns det olika zoner för olika typer av arbete.

Vägvisarna i taket ökar interaktionen och gör att vi kan använda kontoret som ett verktyg, förklarar Elin. Framför allt är den stora förändringen att vi i dag har en aktivitetsstyrd arbetsplats med olika zoner beroende på vilken typ av arbetsuppgift du ska utföra. I den tysta zonen är det ingen ringsignal som gäller, där sitter man när man inte vill bli störd. Behöver du sitta i en mer inspirerande miljö där du behöver dialog kan du sitta nere i kommunikationszonen. Där sitter jag själv väldigt mycket och även där kan du markera att du inte vill bli störd genom att ta på dig några av alla de knallfärgade hörlurarna som hänger på olika krokar. Och det fungerar suveränt! När man sitter i öppet landskap är det oftast väldigt lätt att man knackar någon på axeln och frågar om den personen har tid, men hos oss fungerar hörlurarna som en markör att man inte vill bli störd. När du sedan vill vara tillgänglig igen tar du bara av dig dem. Både jag och flera av mina kollegor har märkt att vår stressnivå har sjunkit betydligt.

Men vinsterna med det nya kontoret är flera.

Människor sitter mer inne på kontoret i dag eftersom det nu finns funktioner och olika miljöer som passar, berättar Elin. Vi är annars väldigt flexibla och kan jobba var som helst, när som helst. Vi behöver bara trycka in en kod i datorn så har man sitt skrivbord med sig. Förutom att miljön sänker stressnivån märker vi att folk också känner en stolthet över att tillhöra Struktur och vårt kontor. Och att nytt folk vill tillhöra oss, just nu får vi in fler jobbansökningar än vi kan behandla. Det känns väldigt kul när folk som besöker oss säger att de gärna skulle vilja jobba här. I grund och botten handlar det ju om människor – hur fina kontor vi än gör så handlar det ju om vilka människor man har runt sig, vilka kollegor du har på stolarna bredvid.

Att skapa mötesplatser har varit en annan viktig bit i förvandlingen av det befintliga kontoret. Man pratar i dag ofta om nya sätt att mötas och hos Struktur har man tagit det ett steg längre. Här har man förvandlat en hörna av kontoret, som många passerar flera gånger varje dag, till en effektiv plats för spontana möten. Inspirerade av Dramatentrappan skapade man en mötesmiljö på olika nivåer.

Mötesplatsen består av moduler i olika nivåer med växter, tidningar, kuddar och kuddbord för datorn, beskriver Elin. Här har vi många väldigt bra möten, här sitter vi och dinglar med benen och pratar om olika saker som vi kanske inte gör annars, över generationsgränserna. Det känns lite friare på något sätt! Dessutom har vi ett Cofficeistället för ett pentry och i den cafémiljön föds också ofta en annan typ av samtal. Här kan vi både fika och jobba.

Utöver zonerna har Struktur även brutit av öppenheten med hjälp av soffor som har höga ryggar, allt för att skapa rum i rummet. Man har även jobbat med både textilier och ljudabsorbenter. Men inredning i all ära, det är funktionen som är A och O.

Just funktionen är det svåraste att få till, där krävs det ofta experthjälp, menar Elin. Ett kontor ska fungera i dag, men också om fem år. Med vårt nya koncept kan vi visa hur vi tror att framtidens arbetsplats kan se ut, vårt kontor blir som ett show room. Här ska man kunna gå runt och känna, titta och prova ny teknik. Att få se och uppleva på plats, hands on, gör att allt blir mycket tydligare. Det enda vi ångrar är att vi inte gjorde det här tidigare, ler Elin.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter