Från koja till slott

Kontorshuset T-House genomgick en omfattande renovering och ombyggnation under år 2007. Innan hade lokalerna stått tomma i flera år, men i dag är de mycket eftertraktade. Inredningsarkitekten Jozef Zetterman från Tengbom berättar för Core Magazine om tankarna och idéerna bakom den lyckade uppgraderingen. På Engelbrektsplan 1 i Stockholm, sekunder från Stureplan och alldeles intill Humlegårdens grönska, ligger hörnbyggnaden T-house perfekt beläget. Fastigheten uppfördes mellan 1907 och 1910 efter ritningar av professor Erik Lallerstedt. I dag inrymmer sekelskiftshuset kontor, deli och bostäder. Benämningen T-house har sin historiska förklaring då fastigheten kallades för Trygg-House redan för hundra år sedan. På originalritningarna från 1907 framgår nämligen att Lallerstedt valt att namnge huset så eftersom det ursprungligen byggdes i kvarteret Sparbössan åt Lifförsäkringsanstalten. Bokstaven "T" som stiliserats i T-House nya logotyp av arkitekten Thomas Ericsson, återfinns i dekor såväl invändigt som utvändigt. Den syns exempelvis i några av fastighetens glasdetaljer och dessutom är vissa av tegelstenarna i fasaden lagda i denna form. Mycket av utsmyckningarna utfördes av dåtidens stora bildhuggare, Carl Eldh. När T-house ursprungligen byggdes avlades en stor budget för projektet och huset blev därmed rikligt dekorerat med material liksom granit, marmor, kakel, mosaik och järnsmide. Men till de exklusiva materialen och den geografiska placeringen till trots blev inte lokalen ansedd som spektakulär över tid. Då T-house stod tomt i början av 2000-talet fick arkitektkontoret Tengbom i uppdrag av Humlegården Fastigheter AB, att sammanlänka husets två flanker för att skapa yteffektivare lösningar. Det var när detta byggprojekt dragit igång som Josef blev förfrågad att ta fram en inredning som skulle göra de något pampiga, kalla och hårda lokalerna mer åtråvärda. Uppdraget innebar en invändig renovering av T-house entré inkluderat en reception och fyra konferensrum. - Ambitionen var att skapa ett modernt kontor med tillhörande mötesmiljö, säger Josef. Efter att en ny glaskropp med ett trapphus och hissystem, hade sammanlänkat husets två flanker började den interiöra utmaningen; att enligt den avsedda hyresgästens efterfrågningar skapa ett yteffektivt och modernt kontor, i ett sekelskifteshus. Den första utmaningen blev att ta fram personliga och udda lösningar för att bilda en känsla av att det är exklusivt att sitta i T-house. - Från början såg lobbyn ganska påver ut, säger Josef. Därför inledde jag med att provmöblera de gamla ytorna av huset, för att visa hur det kunde se ut när det moderna flyttade in i en klassisk byggnad. Eftersom lokalerna var väldigt pampiga och då de till mestadels bestod av hårda ytor med lång efterklang, fokuserade Josef mycket på att tillföra värme och en ombonad känsla. Det resulterade i införandet av den mjuka mattan i rött och orange, som täcker de allmänna ytorna i entréplanet. - Det var min kollega Daniel Sturaeus som ritade ett skräddarsytt mönster för T-house, vilket med hjälp av Ege Taeppers teknik printades direkt på mattan, säger Josef. Förutom att golvtäckningen fungerar som en estetisk förhöjare fyller den även funktionen som ljuddämpare, vilket kommer väl på plats då T-house är berikat med det tidiga 1900-talets generösa takhöjd. Även delar av taket försågs med akustikputs för att förbättra ljudmiljön, vilket i sin tur gav utrymme för kanalisation som försörjer den nya tekniska utrustningen i yta. En annan viktig bit i inredningsuppdraget var receptionsdisken. - Den fungerar som en naturlig välkomstpunkt och ger det första intrycket av T-house, säger Josef. När projektet började var den en enklare lösning som inte riktigt levde upp till husets nya koncept, därför fick den minst sagt en "extreme make-over". I samarbete med Niklas Ödmann från Ljusarkitektur arbetades det fram en modern belysningslösning i receptionens framsida. Lösningen består av en glasfront och en indragen rygg vilken är belyst ovanifrån. Ljuset bildar sedan tillsammans med dikroida filter, ett mekaniskt färgat sken. Ovanför receptionen hänger dessutom vertikala ljudabsorbenter som även de integrerats med ljus både på sidorna och underifrån. - Lösningen är lite av en kombinerad ljuskrona och ljuddämpare i ett, säger Josef förnöjt. Disken döljer fler spännande lösningar. Till en början ser den ut att endast vara vitmålad, men en närmare titt avslöjar att fastighetens logga finns med som ett återkommande mönster. Receptionens nya utseende lyfte den till en välkomnande famn och i dag har den en central roll då all bokning och tänkbar service kring möten, sköts därifrån. I anslutning till T-House entréhall och reception, ligger en mötesdel med fyra konferensrum i olika storlekar. Där är den nya inredningen framtagen för hyresgäster som ställer stora krav på sin arbetsmiljö och den tekniska infrastrukturen. Förutom att mötesrummen är fullt utrustade med den senaste tekniken, möjliggör öppna ytor och storrumslösningar till ett modernt arbetssätt. Den största konferenssalen Christoffer Columbus, på 60 kvadratmeter, är exempelvis möblerad med lätta bord och stapelbara stolar, vilket underlättar ommöbleringar för olika mötestyper och som möjliggör ett varierat antal deltagare från tre till 40 personer. Lokalen lämpar sig därmed för såväl utbildning, förhandlingar och styrelsemöten. Variationsmöjligheten är den gemensamma komponenten i konferensinredningen. Christoffer Columbus-salen är ljus med vitmålade väggar och lysrörsbelysning, men det förhindrar inte mörka biovisningar. - Lysrör ger bra arbetsbelysning eftersom det kalla ljuset piggar upp, säger Josef. Men vi har även valt att blanda in halogenlampor för att ge ett lite varmare ljus. Lamporna är dessutom reglerbara så att det går att ändra stämningen efter mötets karaktär. Ljuset kan även justeras med två olika typer av gardiner, som hänger på dubbla skenor runt om i rummet. En grön sammetsgardin kan användas för att mörklägga det naturliga ljus som strömmar in genom de höga och djupa fönstren. Vita linnegardiner pryder i sin tur den glasvägg som vetter ut mot kontoret, för att bilda ett nätt insynsskydd. Materialen och färgerna står i kontrast inte bara till varandra utan även till de kala väggarna, vilket bidrar till en trevligare atmosfär. Mötesmöjligheterna är inte begränsade till konferensavdelningen utan Josef och hans kollegor arbetade mycket med sittgrupper även på de allmänna ytorna. - Avsikten var att göra dem mer befolkade genom att skapa inbjudande lösningar för spontana möten, förklarar han. Utanför konferensrummen finns exempelvis en grupp fåtöljer vars orangea färg inte bara gör sig bra mot väggarnas smaragdgröna kakeldekor och soffbordens svala marmor, utan kontrasten med deras omgivning får dem att se extra varma och mysiga ut. Spännande och smarta förvaringslösningar med tidningar inbyggt alldeles intill de väggmonterande sittgrupperna på första våningen, bjuder även de in till en avslappnande lässtund. Sammantaget blev den exteriöra och interiöra renoveringen av T-house en god investering. Den gamla charmen har bevarats samtidigt som moderna funktioner, färger och former har tillkommit. Innanför T-house väggar möts numer jugend och nationalromantik den moderna futurismen. Trygghuset gick från att vara en klassisk men stel, anrikbyggnad till ett kontorshus om totalt 12 000 kvadratmeter med ljusa och yteffektiva lokaler med en ombonad känsla – en minst sagt lyckad uppgradering. Bildtexter Ett av målen med renoveringen av T-house, var att göra en entré med lobbyverksamhet med full service för alla i huset. Vilket lett till att receptionen bemannas i samarbete med Albert & Jack´s, husets deli med eget bageri som drivs av restaurangen Vassa Eggen, även dessa har ritats av Josef och Daniel hos Tengbom. Humlegården Fastigheter erbjuder moderna kontor för företag som vill arbeta i T-House men också möjlighet för andra att hyra in sig vid konferenser och andra sammankomster. Rummen är modernt utrustade med den senaste konferenstekniken och här finns även tillgång till video­konferens. Trådlöst Internet finns i hela mötesavdelningen.

Favoriterna kommer nu från länken, vill du spara dem till dina favoriter klicka på knappen nedan.

Skriv över dina favoriter Visa dina favoriter

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter