Fråga inredaren

"Hur ska man tänka när man väljer kontorsmöbler ur ett miljöperspektiv?"

Inom inredningsbranschen har vi länge pratat om recycling av möbler till kontoret som ett steg mot ett sundare konsumtionssamhälle. I dag känns det som en hygienfaktor att man ser till att ta hand om produkterna den dagen som de ska bytas ut. Nu är det istället "hållbar estetik" som är i ropet och det innebär att vi i branschen äntligen tar vårt ansvar för designen i sig ur ett mer hållbart perspektiv. Hållbar estetik syftar på produkter med hög kvalité som håller längre och med en design som brukaren inte tröttnar på i första taget.

I vår roll som projektledare möter vi många kunder som ska flytta till nya lokaler och det visar sig ofta vara mer ekonomiskt att köpa nya möbler jämfört med att montera ner, frakta och montera upp befintlig inredning. Det är väldigt vanligt att företag i samband med flytt vill ta tillfället i akt att "ömsa skinn" och stärka närvaron av sitt varumärke i de fysiska lokalerna, och då kan det vara motiverat att köpa inredningen ny. Det viktiga är att tänka igenom sina beslut och ta ansvar för hur man tänkt och vad man gör av de möbler som blir över.

Det handlar väldigt mycket om att våga ändra invanda mönster. Se bara på den tekniska utvecklingens effekt på alla stora skrivbordsskivor som man ser runt om på kontor i Sverige. Nu har fler och fler laptops och behöver därför inte alls lika mycket utrymme. Då köper man nya bordsskivor som kräver nya stativ. Men tänk om vi kunde få våra kunder att sitta två och två vid varje bord istället, med tanke på att behovet av egen arbetsplats minskar och antalet flexplatser ökar?

Som inredare har jag ett stort ansvar för vad jag föreskriver kunden, anger vi hållbara produkter som standard är det lättare för kunden att välja rätt.

Tips till dig som ska investera i ny inredning:

- Först och främst, den inredning som redan finns är mer miljövänlig än vilken annan ny inredning som helst. Även om produktionen inte var miljövänlig en gång i tiden så är stolen eller bordet nu framtaget så njut av det och använd det så länge det går.

När det väl är dags att investera i nya produkter undersöker vi och våra leverantörer följande:

Var tillverkas produkten?

Hur ser transporten ut och varifrån går den?

Vilket material tillverkas den i och hur kan den en dag återvinnas?

Vilka utsläpp har fabriken där produkten tillverkas?

Underleverantören av produkten, hur ser deras miljöpolicy ut?

Slutligen: Köp produkter med olika lösa delar så att endast utnötta material kan bytas ut istället för hela produkten. Fynda charmiga och personliga detaljerna på loppisar och vintagebutiker. Det skapar karaktär åt era miljöer, särskilt om inredningen avser ett kontor!

Linda Tufvasson, Creative Director, Struktur.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter