Forsåker blir blandstad

Papyrus gamla fabriksområde är Mölndals just nu största exploateringsområde. Här har Mölndals Stad, genom sitt bolag MölnDala Fastighets AB, stora ambitioner och vill skapa cirka 2 500 lägenheter och 100 000 kvm verksamhetslokaler. Miljön i området och karaktären på de gamla fabriksbyggnaderna är unik och möjligheterna, men även utmaningarna, är många. Ett konsortium bestående av sex andra bolag ska nu ta sig

an att bygga blandstad, i ett strategiskt läge.

DSC_0071

DSC_0071

Läget blir ännu bättre

Alla inblandade är överens om att läget är en av styrkorna. Ett läge som bara kommer att bli bättre.

- Forsåker ligger alldeles intill en av regionens största kollektivtrafikpunkter, med gångavstånd till centrum, konstaterar Torbjörn Jennerhed. Dessutom innebär det ett jättebra skyltläge för företag.

- Förhoppningsvis kommer Götalandsbanan framöver att få en station här, fortsätter Björn Marklund. Det är en av fördelarna med att jobba i projektet, läget kommer bara att bli bättre och bättre. Dessutom ligger Åbro industriområde, som är ett av Sveriges mest högvärdiga industriområde, nära.

Lennart Karlsson, VD Aspelin Ramm.

Lennart Karlsson, VD Aspelin Ramm.

Även mjuka värden

En av aktörerna som ska skapa verklighet av MölnDalas vision är fastighetsutvecklaren Aspelin Ramm som redan i dag har ett starkt fokus på Mölndal och bl a sitt utvecklingsprojekt Pedagogen Park.

- Vår uppgift är att göra något konkret och fysiskt av visionen som tagits fram, menar Lennart Karlsson, VD. Bygga en bra blandstad innehållande bostäder, service och verksamheter, med liv hela dygnet. Miljön är ju väldigt spännande och möjligheterna är många. Men den stora utmaningen blir att få till det rent fysiskt, målen är ambitiösa. Vi måste jobba med de tekniska bitarna men även med mjuka värden.

Projektgruppen håller just nu på att diskutera innehållet i den framtida stadsdelen.

- Många bra företag är med och jag tror absolut att Aspelin Ramm har viktiga saker att tillföra eftersom vi är verksamma i Mölndal och själva sitter här. Det är jättespännande att få vara en del av detta!

Annika Wilén, Projektchef Wallenstam.

Annika Wilén, Projektchef Wallenstam.

Vill bygga stad

Även Wallenstam tror att de kan bidra. Annika Wilén, Projektchef Wallenstam Projektutveckling Bostad, berättar varför.

- Vi är med för att vi bygger hyresrätter men också för att vi utvecklar kommersiella lokaler. Här ska vi även bygga bostadsrätter, sammanlagt har vi fått optioner på 450 lägenheter.

Processen med att inte stycka av området och låta de olika aktörerna utveckla sin egen del tror Annika Wilén är den enda vägen och ett framgångskoncept.

- Det värdeskapande i en sådan här process är att vi som aktörer känner ett ansvar för helheten. Vi tittar bredare, vad som är bäst för hela området. Och verksamhetslokalerna ska vi alla skapa tillsammans.

Wallenstam har erfarenhet av liknande områden i både Mölnlycke Fabriker och Almedal.

- Det handlar om att, med hjälp av karaktären och miljön som fabriksområdet har haft, kunna skapa och dra nytta av de värden som finns. Det känns väldigt roligt att få vara med!

Statuera exempel

Kring årsskiftet börjar man rita på stadsdelen, planprocessen startas och sedan är målsättningen att första etappen ska vara klar för inflyttning under andra delen av 2017.

- Men vi måste nog se på en sammanlagd utbyggnadstid på kanske 10 år, menar Torbjörn Jennerhed.

- Innan 2017 hoppas vi däremot kunna flytta in verksamheter i en del av de befintliga byggnaderna, säger Eva Edgren. Mycket för att få hjulet att snurra och statuera exempel att så här kan det bli.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter