Flytta till Pedagogen Park

Pedagogens verksamhet har flyttat in till Göteborgs centrum, men Aspelin Ramm ska nu ge nytt liv åt de 30 000 kvadratmetrarna i Mölndal och skapa Pedagogen Park. Huset från 1974 ska moderniseras och alla typer av miljöer kommer att kunna skapas innanför väggarna. I september flyttar Aspelin Ramm själva in för att sitta mitt i utvecklingen och nära sina framtida hyresgäster.

Aspelin Ramm tillträdde fastigheten 1 december 2010 med pengar på fickan, en klar idé om vad de ville skapa och med kommunens stöd i ryggen. I dag är alla stora och viktiga beslut fattade, planerna har blivit ännu tydligare och arbetet med att förverkliga visionerna har börjat. Och förutsättningarna är mycket goda.

Det är ett fantastiskt hus, inte minst sett ur ett tekniskt perspektiv, konstaterar Lennart Karlsson, VD Aspelin Ramm. Man skulle nog kunnat driva skola här i 30 år till. Huset är logiskt uppbyggt och har en bra stomme och bra ventilationsförsörjning. Just nu håller vi på att riva inomhus och vi har kunnat ta vara på en mängd dörrar och armaturer och har på så sätt kunnat skapa en reservdelsbank. Både ekonomiskt och miljövänligt...

Den uthyrningsbara ytan på 30 000 kvm innebär också goda förutsättningar för en mängd olika verksamheter.

Lokalerna blir perfekta för de flesta typer av företag, säger Kristian Höglind, marknadsansvarig för projektet samt ansvarig för uthyrning . Med 3.35 meter i takhöjd kommer lokalerna att vara perfekta både för utställningsytor och show room, men även för kontor, mindre lager och laboratorieytor. Vi kan bygga vilka miljöer vi vill innanför väggarna.

Även exteriören lyfts. Utvändigt får huset en estetisk utformning som ligger nivåer högre än övriga verksamheter i området. En ny infart byggs och fasaden målas i en ljus färg, fönsterpartierna i en lite gråare ton och allt kompletteras sedan med mörkt trä.

Det blir verkligen ett modernt hus, förklarar Lennart Karlsson. Och ett öppet hus… Gator och olika ingångar till huset öppnar upp och de naturliga flödespunkterna blir många.

Dessutom kommer allt att se etablerat och färdigt ut från början eftersom träd och grönska redan är uppvuxet, tillägger Kristian Höglind.

Initialt vänder man sig till företag som efterfrågar större lokaler, från 800-1 000 kvm och uppåt. Och från kontraktskrivning till inflyttning kan det gå fort.

Vi kan fr o m i dag ha en lokal på 3 000 kvm klar på fem månader. Och vill någon större intressent ha 15 000 kvm så kan vi på ett år iordningställa en ny lokal till dem, dessutom till en rimlig hyra, säger Lennart Karlsson. En hyra på 1 300 kr/kvm/år kan betyda mycket för ett större företag.

Hyran hänger givetvis ihop med att Pedagogen Park inte ligger mitt i Göteborgs centrum, men läget är i högsta grad både strategiskt, grönt och nära.

Visst finns det många bra lägen, konstaterar Lennart Karlsson, men att ligga så nära Göteborg, i ett område som är så bra för både företag och boende, och dessutom få de naturliga förutsättningarna med topografi och annat… Vi kan inte hitta något annat ställe som är bättre. Naturen finns inpå knuten och dessutom har vi många vägar in och ut ur området och har nära till handel i Högsbo/Sisjön och Göteborgs centrum, både via Toltorpsdalen och Mölndalsvägen. Och ska du söderut åker du rakt ut på Söderleden. Dessutom ligger Pedagogen Park utanför de framtida vägtullarna. Den här delen av Mölndal är dynamisk och här kommer det att hända mycket framöver, både vad gäller bostäder och verksamheter. Mölndal har en fantastisk potential att utvecklas. De som så småningom ska bo här kommer att ha nära till mycket.

Och just bostäder står näst på tur. En ny detaljplan påbörjas vid årsskiftet och då räknar Aspelin Ramm med att kunna bygga 500-700 lägenheter och kanske få ytterligare kontorsbyggrätter.

Idéer om bostäder hade vi från början och fick redan då positiva signaler från kommunen. Med bostäder kan vi skapa en blandstad som lever dygnet runt, menar Lennart Karlsson.

Givetvis görs det från början även plats för service. Med ytor som den befintliga matsalen och aulan planeras det bl a för två restauranger på vardera 250 kvm med olika koncept. Med service och restauranger, framtida gym och förmodligen även friskolor, blir Pedagogen Park mer än en företagspark.

När den första hyresgästen kontrakteras kan man lägga nästa pusselbit. Just nu är det Aspelin Ramm själva som är först ut med att flytta in.

Att vi flyttar till Pedagogen Park är en del av vår profil, menar Lennart Karlsson. Vi vill själva sitta i våra utvecklingsprojekt, det ger en trovärdighet . Det är en självklarhet att vara på plats i vår egen profilfastighet under de åtta år som vi planerar att utveckla det här området. Även för de framtida hyresgästerna är det positivt att vi sitter här, det blir effektivare fastighetsskötsel samtidigt som vi skapar relationer.

I september går flyttlasset och på plats kommer man att förbereda för sina framtida grannar. Förhoppningarna är att ha skrivit kontrakt på alla ytor vid jul 2013. Sedan är det bara för Aspelin Ramm att säga välkommen till Pedagogen Park.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter