Flytta skrivbordet men behåll stolen

Ett moln är inte bara något som kan vara i vägen för solen och som kan förstöra en härlig semester. I dag pratas det mycket om datormoln som betyder att delar av ett nätverks resurser, eller till och med hela nätverket, kan flyttas ut på nätet och hanteras av ett annat företag. De stora fördelarna är högre driftsäkerhet och att företagets medarbetare kan arbeta var som helst och nå sina program var de än sitter. Kontorsplatsen i Göteborg är ett av de företag som hjälper sina kunder med mobila arbetsplatser. Eller som de själva säger – flytta ditt skrivbord till oss, men behåll stolen.

För två år sedan var det inte många som visste vad detta innebar, men nu börjar fler och fler bli medvetna om molnet och att man kan lägga ut allt på internet, konstaterar Kim Tjörnhed, VD på Kontorsplatsen.

Vad innebär det då?

I stället för att ha dina program lokalt på din dator så har du dem hos oss, skulle din dator krascha kan du bara ta nästa dator och fortsätta jobba. Även backuperna sköts centralt så du slipper vara rädd för att något försvinner från din egen dator. Driftsäkerheten blir hög och du kan sitta på kontoret eller på ett mobilt bredband var som helst och jobba med affärssystem, mail och annat. De enda begränsningarna vi har i dag är tunga bildprogram, men allt annat funkar. Vi har kunder med en enda användare upp till 200, men den vanligaste kunden är ett företag med 20 användare.

En annan stor fördel har med pengar att göra. Enligt Kim Tjörnhed kostar en arbetsplats i dagsläget cirka 1 200 kr/mån om man har en egen IT-avdelning och programmen lokalt. Väljer du att lägga ut en del eller hela i molnet betalar du helt klart en mindre peng varje månad. Hos Kontorsplatsen handlar det om en halvering.

Vi ligger runt 600 kr/mån på grund av att vi kan dela upp kostnaden på flera användare. Vi kan även erbjuda open source-program som man får använda gratis och då är vi nere, på ett Office-paket och lite utrymme hos oss plus mail, på 295 kr/mån. Till ett fast pris köper du alltså de programvarorna du vill ha och betalar per månad. Växer företaget köper du till det antal paket som behövs och får på så sätt bra koll på kostnaderna. Vill du ha extra koll kan du dessutom köpa till ett supportpaket som innebär att vi kan lösa ex antal problem/månad som du råkar ut för.

Dessutom finns det skräddarsydda lösningar för medarbetare som inte använder Office-applikationer så ofta. Något som också innebär stora besparingar.

En av våra kunder använder för en del medarbetare bara open source-applikationer, något som de betalar betydligt mindre för. Behoven av Office-applikationer finns inte så i stället betalar de bara för det de använder.

Den största utmaningen är givetvis att hålla systemen uppe. En risk som Kontorsplatsen försöker bygga bort med hjälp av att de har allt i större skala än sina kunder. Två olika serverhallar har de byggt i Göteborg, något som är möjligt eftersom de kan dela kostnaden på fler.

För ett mindre företag är det i stort sett omöjligt att bygga en egen serverhall för några miljoner, menar Kim Tjörnhed.

Med sina två hallar servar Kontorsplatsen kunder runt om i landet, från Östersund ner till Kalmar. Och i en bransch som bara växer ligger de i framkant med en egen programvara som blir som en startmeny på kundens egen dator.

Som komplement till din egen startmeny får du upp en annan startmeny med program som ligger hos oss, både Office-applikationer, open source-applikationer eller webb-applikationer. Det är bara att dubbelklicka och börja köra, för dig som användare blir det ingen skillnad, allt är integrerat i den vanliga miljön, konstaterar Kim Tjörnhed avslutningsvis.

Tips och råd till flyttande företag:

Se till att beställ internetförbindelserna i tid! Det tar oftast betydligt längre tid än vad man tror.

När man flyttar är det ett bra tillfälle att se över sin servermiljö och kanske lägga över saker på externa leverantörer. Flytten kommer ändå att innebära en förändring i IT-miljön.

Det finns alltid ett visst motstånd till förändringar. Se till att ledningen har tillräcklig information för att beskriva vad förändringen innebär och dess fördelar. Detta ställer i sin tur krav på leverantören som måste kunna förklara sina abstrakta lösningar och tjänster på ett konkret sätt.

Ovanför strecket: (bild på Ike)

Kontorsplatsen och Corporate Social Responsibility (CSR)

Kontorsplatsen vill hjälpa ideella föreningar och har startat ett företag som heter Ikwindoo, gestaltat av en animerad pingvin vid namn Ike. På så sätt vill de erbjuda tekniska lösningar, t ex hemsidor, fritt till ideella föreningar. I samband med detta håller de på att utveckla reklamtjänster där i stort sett all återbäring ska gå tillbaka till de ideella föreningarna. Kanske kan man t ex betala en extra peng för Kontorsplatsens tjänster så att en del av intäkterna kan gå till föreningar som BRIS? Förhoppningsvis kan föreningarna på detta sätt få in mycket pengar. Ett behjärtansvärt projekt alltså.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter