Fem frågor om Solna

Fastighetsägarna Humlegården och Commerz Real äger fastigheter med hyreslediga lokaler i Solna. Här ger de sin bild av området och svarar på frågor om hyresnivåer och deras eget bestånd i Solna.

Humlegårdens fastighet på Torggatan 15 i Solna.

Humlegårdens fastighet på Torggatan 15 i Solna.

Hur skulle du beskriva Solna?

David Johansson, Humlegården

Solna är en av Sveriges mest expansiva städer. Det finns en politisk vilja att utveckla staden och få den att än mer växa ihop med Stockholm. Kollektivtrafiken är bra och kommer bli ännu bättre. Det skapar förutsättningar för oss fastighetsägare att investera och utveckla våra fastigheter. Solna strand, tillsammans med Solna Business Park och centrala Sundbyberg, är det största arbetsplatsområdet utanför centrala Stockholm, och det finns stor efterfrågan på att växa ytterligare.

Martin Hoppe, Commerz Real

– En snabbväxande förortskontorsmarknad med utmärkt infrastruktur som fortfarande är under utveckling.

Varför har ni valt att satsa här?

David Johansson, Fastighetschef, Humlegården Fastigheter. Foto: Gustav Kaiser

David Johansson, Fastighetschef, Humlegården Fastigheter. Foto: Gustav Kaiser

David Johansson, Humlegården

– Det är ett företagsvänligt klimat i Solna. Det går enkelt och snabbt att träffa politiker och tjänstemän i stadsbyggnadsfrågor. Det är en förutsättning för att vi som ett utvecklingsorienterat fastighetsbolag ska vilja investera i en kommun. Dessutom är naturligtvis läget generellt bra för våra kunder, både som bilburen och om man åker kollektivt.

Martin Hoppe, Commerz Real

– Solna ger dig direkt tillgång till E4:an som är Stockholms mest trafikerade motorled. Området har också en blomstrande marknad där många välkända svenska och internationella företag har sina kontor. Det här utlovar en hållbar avkastning under flera år framöver. Ökad trafik i city och en kollektivtrafik som ständigt förbättras kommer få människor att förstå fördelen med en marknad som har närhet till allt utan att man behöver vara mitt i kaoset.

Hur ser ert bestånd ut i Solna och vad har ni ledigt just nuDavid Johansson, Humlegården

– Humlegården har två fokusområden i Solna. Det ena är Solna strand tillsammans med den angränsande fastigheten Stora Blå. Här äger Humlegården fem fastigheter om totalt 165 000 kvm, vilket gör oss till den största fastighetsägaren i området. Det är ett attraktivt område med låga vakanser. Vi har en projektfastighet på Torggatan 15 i Solna strand, där vi kan erbjuda upp till 10 000 kvadratmeter kontor.

Det andra fokusområdet är Hagalunds företagsområde. Humlegården äger ungefär 70 procent av området, runt 85 000 kvadratmeter. Området ligger i nära anslutning till Karolinska Institutet och kommer i framtiden ses som en del av Hagastad-

en. Vi erbjuder redan idag fullt utrustade laboratorielokaler till life science-företag, och tror att det kommer vara ett stort inslag i området framöver.

Martin Hoppe, Projektchef, Commerz Real

Martin Hoppe, Projektchef, Commerz Real

Martin Hoppe, Commerz Real

– En fastighet som har ett bekvämt avstånd till kommunikationer. Solna Port är ett levande bevis på att företag inte behöver sitta mitt i city för att dra fördel av ett centralt läge. Tack vare fastighetens flexibla planlösning kan vi tillgodose i stort sett alla förfrågningar gällande kontorslösningar. Vi kan tillgodose förfrågningar på 6 000 kvm på ett plan såväl som en vertikal “house in house”-lösning på alla plan. Det här gör Solna Port till den idealiska platsen för företag som vill växa, vare sig de är nystartade eller etablerade. Hyresgästerna har tillgång till en fullt utrustad konferensavdelning (som inkluderar ett atrium med 120 stolar), ett stort fitnesscenter, många parkeringsplatser och i framtiden en restaurang av toppkvalité. I nuläget står 30 000 kvm redo att ta emot nya hyresgäster.

Hur har era satsningar sett ut hittills och vad har ni på gång just nu och framöver?

David Johansson, Humlegården

– Humlegården bygger just nu Swedbanks nya huvudkontor i Sundbyberg, precis på gränsen till Solna. Det kommer tillföra området ett landmärke och ytterligare 2 500 personer. Just nu pågår ett planarbete som omfattar hela fastigheten Stenhöga 1, där Stora Blå står idag. Detaljplanen kommer medge ytterligare cirka 40 000 kvadratmeter kontor.

Vidare har vi nyligen startat en egen busslinje, för att ytterligare förbättra kollektivtrafiken i Solna. Den går i rusningstrafik mellan Hagalunds företagsområde och Solna centrum. Det är en elbuss och erbjuds gratis för alla som vill åka den sträckan. Det är ett udda initiativ för en fastighetsägare, men vi är säkra på att bra kommunikationer är en förutsättning för att skapa attraktiva företagsområden.

Martin Hoppe, Commerz Real

– Commerz Real har i dagsläget investerat i fastigheter i Solna, Danderyd och Malmö.

Hur ser hyresnivåerna ut i Solna idag och hur ser hyresutvecklingen ut?

David Johansson, Humlegården

– I Solna strand ser vi ökande hyresnivåer och vi tror att den utvecklingen kommer hålla i sig. Det är ett kommunikativt läge som alltid kommer vara intressant på lokalmarknaden. I Hagalund har hyresnivåerna legat ganska stabilt på en lägre nivå, men vi tror att det kommer ändras i takt med att vi utvecklar området och Hagastaden alltmer tar sin form.

Martin Hoppe, Commerz Real

– Hyresnivån för kontor med bra standard och bra läge i Solna ligger mellan 2 200-2 500 /kvm/år. Vi ser vidare en måttlig men positiv hyresutveckling.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter