Falköping tar ny sats efter ett framgångsrikt 2015

Med ett framgångsrikt år bakom sig ser Magnus Sundén, Näringslivsansvarig i Falköpings kommun, mycket positivt på framtiden. Han tror att fler kommer att få upp ögonen för en marknad som tidigare varit lite dold.

Vi är i ett läge där vi nästan är lite eufooriska, konstaterar Magnus Sundén.

- 2015 har varit ett fantastiskt etableringsår för oss! Vi har sålt mycket mark, framför allt för handel. H&M bygger exempelvis en 2 000 kvm stor butik mitt i Falköpings centrum och även Byggmax har hittat rätt läge och etablerat sig här.

H&M etablerar sig mitt i Falköping. Bild: LINK Arkitektur

H&M etablerar sig mitt i Falköping. Bild: LINK Arkitektur

En möbelbutik från Skåne har också valt Falköping, Dollarstore flyttar in på 2 500 kvm och även Granngården satsar på helt nya lokaler. De här aktörerna tror på Falköping, och handel föder som bekant handel, så vi ser väldigt positivt på framtiden. Kan vi fortsätta att locka företag hit, och fortsätta på den här inslagna vägen, blir marknaden så mycket starkare, nya kundflöden skapas och vårt handelsindex kommer att lyftas rejält.

Fördelaktigt läge

Förutom utvecklingen inom handel har Falköpings kommun ett brett och mångfacetterat näringsliv, enligt Magnus Sundén.

Magnus Sundén

Magnus Sundén

- I stort sett alla branscher finns representerade här, vi har t o m ett antal IT-företag som valt att etablera sig. Det är just den bredden som är vår styrka, tillsammans med vårt geografiska läge och västra stambanan som går igenom Falköping. Det fördelaktiga pendlingsläget innebär att man kan åka till Stockholm över dagen, eller ha sitt huvudkontor där och sin producerande enhet i Falköping. Läget innebär också fina möjligheter att transportera gods vilket ger oss en stor konkurrensfördel. Vi kan erbjuda direktpendel från Göteborgs hamn, vilket är en helt unik järnvägslösning. Köper företag mark här kan vi erbjuda flera lägen med möjlighet att få järnväg ända in i fastigheten och det är verkligen en höjdare för företag som har de behoven.

Mark i exponeringslägen

Att det finns ledig mark i bra exoneringslägen är en stor fördel, enligt Magnus Sundén. Dessutom till vettiga priser.

- Vi klarar dessutom av att möta förfrågningar snabbt och är bra försedda med planer. Vår organisation är redo att ta emot fler etableringar.

Fina möjligheter finns bl a utmed Skövdevägen, i ett fantastiskt exponeringsläge, och även längs väg 26.

- Här kan vi erbjuda fantastisk mark för större tillverkande enheter eller logistikenheter. Vi har ytterligare ett område som står redo för lite mindre logistik- och lagerverksamheter.

Även på lokalhyresmarknaden har utvecklingen gått fort.

- Vi har klart färre vakanser idag, men vi har bl a en väldigt intressant industrilokal ledig på 5 000 kvm.

Starka företag

Även om näringslivet är brett i Falköpings kommun finns det branscher som sticker ut.

- Vi är exempelvis starka inom tillverkningssektorn. Kinnarps, som är Europas ledande leverantör av kontorsmöbler, finns etablerade här och även Gyllensvaans Möbler som är en underleverantörer till IKEA. Varje år tillverkas fyra miljoner Billy-bokhyllor här, konstaterar Magnus Sundén.

Men ett företag sticker kanske ut mer än något annat och är ett arv från tiden då Falköping var en lantbruksbygd.

- Vi är självklart väldigt stolta över vårt eget lokala mejeri, Falköpings Mejeri. De levererar mjölk till halva Sverige och satsar vidare framöver i nybyggda, utökade lokaler.

Satsningar framåt

Enligt Magnus Sundén känner även Falköping av globaliseringen, men man har klarat av diverse utmaningar i form av avvecklingar och annat genom åren.

- Nu mår näringslivet bra och det ser även bra ut framöver. Vi har möjligheter om 10 000 kvm som kan förverkligas det här året. Och vår satsning på kompetensfrågan tar vi vidare. Vi har tidigare byggt om vårt gymnasium och med det vill vi bl a stärka banden mellan näringsliv, skola och utbildning för att kunna leverera bra arbetskraft i framtiden. Skaraborg är redan känt för sin lojala och starka arbetskraft och det vill vi bygga vidare på, berättar Magnus Sundén avslutningsvis.

 

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter