Expertpanelen Västra Götaland

Vad skall ett flyttande företag tänka på vid val av fastighetsägare om man väljer mellan två likartade lokaler?

Niklas Simonsson, Uthyrningschef lokaler, Svenska Hus

Niklas Simonsson, Uthyrningschef lokaler, Svenska Hus

Niklas Simonsson, Svenska Hus

– En egen organisation på orten brukar innebära en större servicegrad vilket är viktigt. Att titta på fastigheten i övrigt och inte bara den aktuella lokalen kan spegla hur fastighetsägaren hanterar helheten vilket också är viktigt.

Daniel Jighede, Vasakronan

– Ett hyresförhållande varar ofta i flera år. Därför bör man tänka långsiktigt och fundera över vilka mervärden olika fastighetsägare kan erbjuda. Har de egen personal som kan fastigheterna och kan hjälpa till vid behov? Vilken typ av servicetjänster erbjuds? Vad finns det för möjligheter att ändra eller byta lokal om behovet förändras över tid? Lokalen och hyresnivån är viktigt men man ska komma ihåg att leveransen inte börjar förrän man tillträder lokalen. Då vill man gärna ha en fastighetsägare som klarar att leverera ur ett långsiktigt perspektiv.

Daniel Jighede, uthyrningschef, Vasakronan

Daniel Jighede, uthyrningschef, Vasakronan

Carl Petre, Newsec

– För det första skall man ju ta den som man får störst förtroende för då man ju oftast binder sig för en längre tid. Sen bör man ta en ägare och förvaltare som har ett rykte om sig att vara ordentliga, har en bra ekonomi och som man vet tar vara på sina hyresgäster. Om man inte riktigt vet var ens verksamhet kommer att ta vägen bör man fundera på att sätta sig hos någon som inte är alltför liten då man i så fall kanske kan få möjlighet att få en annan lokal inom fastighetsägarens bestånd, om en sådan skulle visa sig finnas tillgänglig.

Hur vet ett företag att de erbjuds marknadsmässig hyra?

Niklas Simonsson, Svenska Hus

– Genom att börja med att lyssna av med fastighetsägaren för att få en första indikation. Sedan kan företaget själv via mäklare eller via nätet titta på analyser och rapporter för att få fram referenser och jämföra med.

Daniel Jighede, Vasakronan

– Alla större affärer, oavsett om den handlar om ett bilinköp eller lokalhyra, bör så klart omfatta någon form av marknadsanalys. Lokalhyresmarknaden är förhållandevis transparent och genom att kontakta ett antal fastighetsägare kan man på ett relativt enkelt sätt få en uppfattning om hur hyresnivåerna ser ut. Det förutsätter naturligtvis att lokaler och läge är jämförbara. Eller som vid en bilaffär, att man jämför kombin med en annan kombi och inte en sportbil!

Carl Petre, uthyrningsansvarig, Newsec Asset Managemang

Carl Petre, uthyrningsansvarig, Newsec Asset Managemang

Carl Petre, Newsec

– Svår fråga. Rent krasst är det ju marknadshyra när någon accepterar ett hyresbud från en fastighetsägare. Med tiden kan den visa sig vara felaktig då marknaden ändras med tiden men detta är något som man efter första kontraktsperioden i så fall kan pröva. Det finns även en rad tidningar och konsulthus man kan vända sig till för att få en bild inom vilken härad en hyra bör ligga inom ett visst område. Sen varierar det givetvis med standard, teknik och anpassning men det ger ändå en vägledning var hyran bör ligga. Min allmänna uppfattning är dock att bland de seriösa fastighetsbolagen går man inte ut med några ockerhyror utan det man vill ha och i vissa fall är man villig att pruta medan man i andra fall inte är det. Det är inte speciellt bra för en fastighetsägare att det under en kontraktsperiod kommer fram att man tagit en alltför hög hyra då det i första hand är långsiktiga hyresförhållanden som är de viktigaste och mest lönsamma.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter