Ergonomin genomsyrar inredningen

Medarbetare in action. Foto: Kinnarps

Medarbetare in action. Foto: Kinnarps

Du har säkert hört forskning och media tala om att människan inte är byggd för att sitta under långa stunder, men trots det så sitter vi på vår kontorsstol många timmar varje dag.

I dag finns både smidigt utvecklade möbler och hjälp att tillgå för att etablera ett tankesätt som kan få oss att må bättre. Det kan handla om höj- och sänkbara bord eller den blodgenomströmning som sker när vi lämnar stolen för att röra på oss.

Ergonomin gynnar ekonomin

De senaste åren har engagemanget för ergonomi växt – ett intresse som inte minst handlar om ekonomi. Statistik från Försäkringskassan,som Kinnarps har fått ta del av, visar att en viss del av sjukskrivningarna på arbetsplatser är är stressrelaterade. Detta bör enligt Elisabeth Slunge, som är Brand/Range/Design Director på Kinnarps, tas på allvar. Genom att minska sjukskrivningar ökar företagen sin produktivitet och medarbetarna mår bättre.

– Det kostar för företaget om en medarbetare inte är på plats. Om man kan erbjuda en bra arbetsmiljö som fungerar och har en bra trivsel så blir det en arbetsplats som får mindre sjukskrivningar, en högre effektivitet och fler nöjda medarbetare,

säger Slunge.

Elisabeth Slunge anser att det finns en stor förbättringspotential för ergonomin bland företag i Sverige då en undersökning som Kinnarps genomfört i samarbete med Demoskop visar att 94 procent tycker att arbetsmiljö är viktigt, men också att bara en av fyra är nöjda med sin kontorsmiljö på arbetsplatsen.

– Vi ser bland våra kunder att man har ett stort engagemang för bra arbetsmiljö. Eftersom vi spenderar hälften av vår vakna tid på arbetsplatsen ser vi att det engagemanget bland företag är stort då ergonomin är en viktig del i att man trivs på sin arbetsplats, säger hon.

Elisabeth Slunge, Brand/Range/Design Director, Kinnarps

Elisabeth Slunge, Brand/Range/Design Director, Kinnarps

Stolarna en viktig del

Vi återgår till stolarna, som har genomgått en stor förändring under de senaste åren. Behovet kommer från att man jobbar mer varierat i dag än vad man har gjort innan. Etableringen av smarta mobiltelefoner och surfplattor gör att vi har omfördelat tiden då vi sitter låst vid en och samma skärm.

Förut satt vi mer eller mindre på ett och samma ställe under hela arbets-dagen men i och med att vi varvar man mellan dator, mobil och surfplattor kan vi ändra arbetsställning när vi ändrar teknologiskt hjälpmedel, vilket gynnar blodcirkulationen. Men det sätter stora krav på stolens egenskaper.

– När man jobbar med surfplatta och mobil behöver man ett bra armstöd, ryggstöd och nackstöd. Vi jobbar med produkter som är lätta att ställa in och lätta att förstå, säger Elisabeth Slunge.

Aktivitetsbaserat ställer krav

När man har en aktivitetsbaserad arbetsplats så ställs ytterligare krav på stolen. Då räcker det inte att stolen följer en människa, utan också att den är bra för olika typer av människors behov. I de situationerna krävs det att stolen är lättanvänd och kan ställas in på ett optimalt sätt.

– Det finns ingen ”medelsvensson” utan vi kan vara korta och långa och ha olika behov, som till exempel funktionshinder. Vi jobbar därför med att hitta bra lösningar som passar det unika behovet. Idag jobbar vi dessutom med forskare och ergonomer för att få olika perspektiv och för att ta del av de senaste rönen inom området.

Spelar fram en kartläggning

För att komma fram till vad för behov ett företag har brukar Kinnarps föreslå att man spelar ett spel som resulterar i en kartläggning över hur individerna på

arbetsplatsen jobbar. Utifrån den analysen får man fram statistik som ofta ligger till grund för hur kontoret sedan utformas.

Slunge konstaterar att det är viktigt att hitta en lösning som håller för behoven hos ett stort åldersspann och att se den individuella medarbetaren.

– Vi intervjuade olika medarbetare på en arbetsplats där 20-åringen sa att kontoret kan se ut hur som helst, bara det inte ser ut som ett kontor. En kvinna i 60 års-åldern som fick samma fråga svarade att det viktigaste är att det inte är något drag i lokalen. Där ser man att det är viktigt att anpassa sig till olika ålderskategorier och identifiera vad som motiverar dem för att skapa en så bra arbetsmiljö som möjligt. Åldersspannet är dessutom något som kommer växa ännu mer i framtiden eftersom vi kommer att jobba längre, avslutar Elisabeth Slunge.

Kinnarps har nyligen publicerat en trendrapport som du kan läsa på www.kinnarps.com.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter