Ergonomi lika viktig som hög lön

Yngre personer tycker att ergonomiska arbetsmöbler är lika viktigt som att ha hög lön. Det visar en undersökning som gjorts om hur olika generationer tycker att olika faktorer påverkar trivseln på arbetsplatsen.

Bild: Kinnarps

Bild: Kinnarps

För första gången jobbar fyra generationer på samma arbetsplats i Sverige. Det kommer sannolikt att påverka våra arbetsplatser, men kanske inte på de sätt som man skulle kunna tro. Det visar en undersökning som Kinnarps har låtit göra om hur olika generationer ser på arbetsplatsen. Undersökningen presenterades på Stockholm Furniture Fair 2016.

Prioriterar ergonomin

Enligt undersökningen har en majoritet, 58 procent, upplevt värk i kroppen, ont i leder eller liknande som kan kopplas till den nuvarande eller tidigare arbetsplatser. Detta gäller inte bara äldre personer, 56 procent av Millennials (födda 1980-2000), 57 procent av Generation X (1965-1979) och 62 procent av Baby Boomers (1946-1964) har upplevt problem. Ergonomi är ett prioriterat område för samtliga generationer och den perfekta arbetsplatsen kännetecknas enligt undersökningen av både modern och ergonomisk arbetsutrustning.

När den yngsta generationen kontorsarbetare i undersökningen fick frågan vad de tycker är viktigt för trivsel på arbetsplatsen hamnade sköna/ergonomiska arbetsmöbler högst upp på listan (76 procent) följt av hög lön (75 procent), något som Kinnarps förvånas över.

– Det är överraskande att unga värderar ergonomi så högt, även för oss på Kinnarps som vet hur viktigt det är med rätt arbetsmöbler. Jag trodde att ergonomi skulle rankas lägre då många inte märker av följderna av dålig ergonomi förrän de är äldre. Att tänka på det när man är ung innebär att man investerar i välmående inför framtid-en och resultatet är därmed väldigt positivt, säger Elisabeth Slunge, Brand/Range/Design Director på Kinnarps.

Likheter och skillnader

Genomgående resultat i undersökningen visar att hälsa och välmående är viktigt i alla åldrar men det finns resultat som särskiljer de olika generationerna. Millennials är till exempel mer öppna för nya typer av kontorslösningar än de andra generation-erna och även mer positiva till klädkoder. Generation X föredrar i större utsträckning att arbeta stående. De är också den grupp som stör sig mest på onödiga mail. Vidare är Baby Boomers mer traditionella då de gärna har eget kontorsrum och lugn och ro.

Viktigt med valmöjlighet

För att arbetsgivare ska kunna skapa en god arbetsmiljö för sina anställda är det enligt Elisabeth Slunge viktigt att de ger sina anställda valmöjligheter när det gäller både arbetsplats och arbetsutrustning.

– Morgondagens företag måste vara flexibla och lyhörda för att vara attraktiva på arbetsmarknaden. Trots att olika generationer till viss del har skilda preferenser måste man tänka på att det inte bara är åldern som spelar roll utan att vad som påverkar trivseln kan variera från person till person och bero på typ av arbetsuppgift. För att öka trivseln bör man ha en bred definition av ergonomi. Det handlar om att hela människan ska må bra, i både kropp och själ, säger Elisabeth Slunge, Brand/Range/Design Director, på Kinnarps.

Att kunna erbjuda olika alternativ kan därmed vara en framgångsfaktor för företag som vill få de anställda att trivas.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter