Ensar Gigovic, uthyrare på Svenska Bostäder AB: Den optimala hyresgästen är påläst

Ensar Gigovic, uthyrare på Svenska Bostäder AB, definierar en bra uthyrare, berättar om vad han gillar mest med sitt jobb och framtiden för uthyrningsbranschen. 

Hur skulle du beskriva den optimala hyresgästen?

- Den optimala hyresgästen är påläst och vet vad de behöver. Annars hjälper jag gärna till med behovsanalysen. Och det är alltid trevligt med hyresgäster som bidrar positivt till serviceutbud och utveckling i Svenska Bostäders bostadsområden.

Vilka missuppfattningar kan dyka upp i samband med en uthyrning och hur jobbar du för att undvika dessa?

- Oftast handlar det om vad som ingår i och inte ingår i avtalet. Vi har gränsdragningslistor i våra avtal, men trots det så kan frågor uppstå avseende vem som ska byta en trasig glasruta eller byta lysrör i entrén. Jag har lärt mig att tydlighet skapar goda förutsättningar att kunna leva upp till kundens förväntningar. Sedan så har vi hyra och vilken verksamhet som får bedrivas i lokalen. Själv så visar jag alltid hyra och vilken verksamhet som vi på Svenska Bostäder vill hyra ut till redan i marknadsföringen på internet och i prospekt. Jag är noggrann med att ta reda på vem hyresgästen är, både för att kunna bilda mig en uppfattning om denne passar i lokalen och har tillräcklig kreditvärdighet som betalare.

Hur jobbar du för att möta en hyresgästs behov och krav?

- Jag jobbar aktivt med att möte våra hyresgästers behov och krav. För mig är det viktigt att förstå kundens verksamhet och verkligen sätta sig in i deras vardag. Oftast går det att hitta en bra lösning för båda parter, men ibland passar inte lokalen för hyresgästen. Då kanske det finns möjlighet att se alternativa lokaler inom området och på så sätt öka chanserna att möta hyresgästens behov. Jag brukar ibland erbjuda öppen visning på våra lokaler och det brukar vara välbesökta visningar. På Svenska Bostäder jobbar vi alltid i kundorienterade team med både bovärdar, förvaltare, fastighetsingenjörer och projektledare. Vi har lokaler för alla behov och smaker.

Vad gillar du mest med ditt jobb?

- Att jag får jobba med det jag älskar, att göra affärer! Jag tycker uthyrningen är roligast eftersom jag får träffa så många nya människor och spännande verksamheter.

Hur är en bra uthyrare?

- En bra uthyrare måste tro på och gilla det som han eller hon ska hyra ut. Är man duktig på hyresjuridik och sälj så är det ett plus. Jag tror att en bra uthyrare är affärsmässig, lyhörd, resultatinriktad och kommunikativ.

Vad skulle du säga är det svåraste med ditt jobb?

- Det svåraste är att göra en bedömning om man ska tacka nej till en uthyrning eller inte. Varje ny vakans är en ny möjlighet med nya förutsättningar, så det finns alltid nya utmaningar på mitt jobb.

Hur tror du framtiden ser ut för uthyrningsbranschen?

- Jag tror att framtiden ser fortsatt ljus ut för uthyrningsbranschen. Som jag ser på läget just nu är att det är mer efterfrågan än utbud. I alla fall på Stockholmsmarknaden. Stockholm växer och många företag behöver större, mindre eller specialanpassade lokaler. Jag märker även ett ökat intresse för önskemål om att byta geografiskt läge för att få minskade kostnader. Omvärld och framtid är något vi ofta pratar om i min arbetsgrupp. Hur vill vi på Svenska Bostäder att kunderna ska se på oss? Vi tycker att det är viktigt att ständigt ställa sig den frågan. Vi har ju många lokalhyresgäster idag som är väldigt bra och bedriver uppskattade verksamheter i våra bostadsområden. Hur skall vi göra för att behålla dessa hyresgäster i framtiden och dessutom lyckas attrahera ännu fler bra hyresgäster? Jag tror att vi behöver arbeta med vårt erbjudande och hela tiden förbättra oss för att vara en attraktiv fastighetsägare.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter