En smart fullriggare

I bästa tänkbara läge i Västra hamnen, i hörnet av Östra varvsgatan och den nya Riggaregatan, ska fastighetsbolaget Briggen hissa segel. Här satsar de på ett renodlat kontorshus i kvarteret Fullriggaren som i övrigt ska fyllas med bostäder, förskola och parkeringshus. Bara ett stenkast från Djuphavsbadet, där havet möter staden, ska det göras plats för företag som önskar hög kvalitet på sin arbetsmiljö, både inomhus och utomhus.

Höga krav ställs på hela kvarteret och liksom i de tidigare utbyggnadsetapperna i Västra Hamnen är det hållbarheten som står i fokus. När allt står klart kommer kvarteret att inrymma Sveriges största samling av energieffektiv bebyggelse med en blandning av lågenergi- och passivhus.

Lätt att göra rätt

Och även Briggens kontorshus, Fullriggaren Fyra, kommer att bli grönt. Huset kommer att klassas enligt minst två miljöklassningssystem: Green Building och det nya svenska Miljöklassad byggnad, nivå guld. Dessutom följer man, precis som alla andra byggherrar i området, Miljöbyggprogram Syd, där kraven inom områden som energi, fuktskydd, innemiljö och urban biologisk mångfald är högre än de nationella byggreglerna.

Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt som hyresgäst, förklarar uthyrningsansvarig Marianne Eggert och ger exempel på flera smarta gröna lösningar. Huset är placerat med stora glasytor mot norr och mindre mot söder, vilket minskar behovet av kyla, som annars brukar vara stort i kommersiella lokaler. Dessutom är både belysningen och ventilationen närvarostyrd, vi kommer att ha en vindturbin på taket och solceller i solskydden på byggnadens söderfasad. Givetvis ska vi enbart använda miljömärkt el och grön fjärrvärme. Vi kommer också att betala årsavgiften till en gemensam bilpool med miljöbilar under de första fem åren. Tanken är också att man inte ska behöva åka bil till jobbet om man inte måste. Cykelparkering kommer att finnas på flera ställen runt och i huset och buss nr 8 går direkt från Centralstationen och stannar precis utanför huset.

Ett hus som tilltalar

Västra hamnen är populärt och i dag finns det runt 400 företag i området. I takt med att fler bostäder byggs, och allt vad det för med sig i kölvattnet, blir området både tryggare och bekvämare och det i sin tur lockar till sig ännu fler företag.

Tillsammans med arkitektbyrån Jais-Nielsen White arkitekter vill Briggen skapa ett hus där både människor och företag trivs och mår bra.

Fullriggaren fyra ska tilltala i sitt formspråk, förklarar Marianne och beskriver huset i hörnan av bostadskvarteret som en mjuk byggnad som vetter ut mot havet. Arkitekturen kännetecknas av noga genomtänkta detaljer och väl valda material. Huset är klätt med plattor av ljus och vacker fiberbetong. Det rundade hörnet mot Östra Varvsgatan och de stora strama burspråken som spänner över flera plan ger liv till fasaden.

Människor ska känna ”Här skulle jag vilja jobba” och de som framöver blir hyresgäster här ska längta till varje måndag! Det fantastiska läget och exteriören är viktig, men också vad vi väljer att fylla huset med och vad företagen gör med sina lokaler.

Utsikt för alla?

Kontorshuset, på sammanlagt 6 000 kvm, ska byggas i sex våningar och avslutas med två penthouse på taket, med tillhörande terrasser. Allt med fri sikt över sundet. Och tanken på att förvandla en av takvåningarna till en gemensam konferenslokal lockar.

Det hade varit fint att låta alla i huset få tillgång till takterrassen och den fantastiska utsikten från sjunde våningen, tycker Marianne. Det återstår att se var vi landar i den diskussionen.

Alla övriga kontorsplan har en flexibel planlösning och kan delas upp i ett till tre kontor. Det är upp till de framtida hyresgästerna att bestämma fördelningen mellan cellkontor och öppna kontorslandskap. Det går också att skapa varierande lokaler genom att binda samman fler våningsplan. I bottenplan kommer det att finnas plats för restauranger och annan service som nås direkt från gatuplan.

Här kommer antagligen företag som kan göra vardagen lättare för hyresgästerna att hyra in sig.

Vardagsnära kvaliteter

Förutom husets kvaliteter i sig är Fullriggarens styrka dess läge, med närheten till kommunikationer, Centralen, Citytunneln och i förlängningen både Kastrup och kontinenten. Och även allt som erbjuds runt om, ”de vardagsnära kvaliteterna” som Marianne utrycker det.

Eller vad sägs om en arbetsplats där du kan ta en promenad eller en joggingtur längs med vattnet på lunchen, en arbetsplats där du kan gå ner och bada i Djuphavsbadet på sommarhalvåret eller i någon av de tre havsbassänger som planeras, eller spela volleyboll och ha picnic i det gröna, allt bara några minuter från skrivbordet. Allt detta kan bli verklighet för ett flertal företag nästa år när Briggen hissar segel på kontorshuset Fullriggaren Fyra i Västra hamnen.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter