En ny arena för företag

Mitt emellan Nya och Gamla Ullevi håller en ny typ av arena på att ta form, en arena för företag. Första spadtaget för Ullevi Office Arena togs i januari och nu är markarbetena i full gång. Med sina 16 våningar kommer kontorshuset att markera platsen och ge Göteborg ytterligare ett landmärke och ett profilhus för medvetna företag som vill synas.

Än så länge är det bara en grop, men NCC siktar högt med sin investering på cirka 300 MSEK. Och tidpunkten för ytterligare ett nybyggt kontorshus i Göteborg är väl vald.

Vi bedömer att det är helt rätt tid att starta produktionen nu eftersom det fortfarande råder brist på nya moderna kontorslokaler i Göteborg, menar Marcus Sandahl på NCC, kundansvarig Kontor, Väst. Andra nybyggnationer i staden har fått visa vägen och de projekten har ju fallit väl ut. Vi tror att 2012 och 2013 blir två bra år, därför vågar vi bygga utan hyresgäster.

Och intresset är stort. Marcus har redan haft visningar – i gropen…

Ja, det är ett extremt bra intresse och flera företag har velat komma hit redan nu för att känna in sig på läget.

Just läget är naturligtvis en av Ullevi Office Arenas stora fördelar. Mitt i evenemangsstråket, åtta minuter från Centralstationen och med direkt närhet till lederna, får medvetna företag med ett starkt varumärke chansen att profilera sig rejält.

Synligheten är ett av våra fyra viktiga värdeord, förklarar Marcus. Vi håller just nu på att jobba fram ett koncept för att ytterligare förstärka husets läge och markera det på ett smakfullt sätt, det kan exempelvis komma att handla om ljussättning och olika möjligheter att skylta upp huset.

Att skapa en mötesplats ligger också högt upp på agendan och den öppna platsen framför huset kan komma att ge plats för olika evenemang.

Vi för redan nu diskussioner med företag om vad de skulle vilja göra med platsen, det finns många möjligheter. Det rör sig mer folk här än vad man tror, ännu mer nu när Öster har förstärkts med både Gårda och Friggagatan. Redan i dag arbetar här cirka 5 000 personer bara i kvarteret och vi tror att det kommer att bli ett ännu starkare kontorsområde framöver. Dessutom ligger Evenemangsstråket alldeles intill. Det hade varit kul att kunna skapa än mer liv och rörelse här så just nu lägger vi stort fokus på att hitta bra hyresgäster för både restaurang och service.

Även miljön står i fokus när NCC bygger Ullevi Office Arena, något som i dag är en självklarhet. Som hyresgäst kan man glädja sig åt miljövänlig belysning och att energianvändningen kommer att ligga minst 35 procent lägre än normen. Dessutom ska huset miljöcertifieras enligt BREEAM och har redan förhandsklassats till nivån ”Very good”. Fjärrvärme och fjärrkyla, gröna tak, låsbara cykelställ och omklädningsrum för cyklister, separata mätningar av vatten, el och värme samt koldioxidstyrd ventilation, är några av de gröna lösningarna som kommer att erbjudas.

Vi satsar mycket på miljön och märker också att fler och fler företag är medvetna och ställer krav. Ullevi Office Arena kan komma att bli ett av de mest miljöriktiga husen i hela Norden, konstaterar Marcus.

Givetvis är även ”nybyggt” ett av de värdeord som karaktäriserar projektet. Här kan flexibla, effektiva ytor få generera en nystart för företag som inser alla fördelarna med nybyggda lokaler. Dessutom genererar det ringar på vattnet.

Vi måste hänga med de andra marknaderna och en nybyggnation är positiv för hela regionen, anser Marcus. Nybyggnation är det tydligaste tecknet på tillväxt.

Och på den gamla Shell-tomten är man alltså i full gång. Grunden kommer att gjutas om några veckor och sedan börjar resan uppåt. I slutet av nästa år har Nya Ullevis höga pyloner fått sällskap av Ullevi Office Arena som kommer att rita om både stadens och sina framtida hyresgästers profil.

Fakta:

Byggherre: NCC Property Development

Våningar: 16

Kontorsyta: 14 000 kvm

Fördelning: Den sammanhängande hög- och låghusdelen på plan 1-8 har totalt 1 300 kvm per plan. I höghusdelen är varje plan cirka 500 kvm. Våningsplan kan enkelt sammankopplas med interntrappor.

Takhöjd: 2,70 m

Inflyttning: Q4 2012

Certifieringar: BREEAM, GreenBuilding, GreenLight

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter