En kontorspark mitt i Göteborg

OkiDoki Arkitekter födde idén om ett kontor som en pocket park mitt i stan. Kontoret är Vasakronans, ett aktivitetsbaserat, modigt kontor där alla ska känna sig välkomna och där vita väggar och tak inte existerar. Ett grönt kontor på flera sätt där det är lätt att mötas och lätt att vara kreativ.

reception-2

reception-2

Som Sveriges största fastighetsägare tog Vasakronan för två år sedan klivet att arbeta aktivitetsbaserat på huvudkontoret i Stockholm. Nu har även Vasakronan i Göteborg förändrat sitt arbetssätt och har ett nytt aktivitetsbaserat kontor att visa upp. Resan startade för två år sedan, med en målbild. Affärsområdeschef Carolina Wadsten, tillika projektledare för flytten i den interna projektgruppen, berättar.

- Det vi allra först gjorde var att ställa oss frågan; vad är målet med vårt nya kontor, vad vill vi skapa?

Svaren som utkristalliserade sig var att kontoret skulle vara inbjudande, inspirerande och modigt. Ett kontor att visa upp och ett kontor besökare ska komma ihåg. Och alla ska känna sig välkomna.

Kontoret skulle dessutom vara kreativt, med flera platser för spontana möten.

- Hela vår organisation bygger på en matrisorganisation med många roller. Vårt nya kontor ska främja möten mellan oss medarbetare.

Hållbarhet var ett annat viktigt ledord.

- Vi har hållbarhet i allt vi gör, det är ett generellt ledord för Vasakronan, förklarar Carolina Wadsten. Det ska genomsyra allt - från exempelvis sopsortering och vintagemöbler till att vi har LED-belysning överallt.

soffa-2

soffa-2

Grönt på flera sätt

Och resultatet är grönt på flera sätt. Här samsas växter med ljusgröna väggar och gröna tak.

- Det här är vår park, ler Carolina Wadsten.

Och just konceptet pocket park passar Vasakronan extra bra.

- En pocket park är en grön oas mitt i staden som en byggherre lämnar för att få lov att bygga högre och mer på en attraktiv tomt och som symboliserar både social och miljömässig hållbarhet. Det är vanligare utomlands, men på väg till Sverige.

Samtliga konferensrum har namn efter gröna områden i Göteborg, här kan du till exempel ha möten i både Botaniska Trädgården och Slottsskogen. I ett sitter du nersjunken i sköna fåtöljer, i ett annat finns det endast ett stort ståbord och i ett tredje sitter du i vintagemöbler av rotting. Konferensrummen ligger alla i den så kallade externa zonen.

- Halva kontoret utgörs av vår externa zon, förklarar Carolina Wadsten.

Här finns också receptionen med sitt gröna växttak, ackompanjerad av både rottinggungor och en fin gammal skottkärra med blommor i, plus pentry och härliga sittytor i form av väggfasta soffor. Dessutom flera skrivbord med utsikt över Brunnsparken och kanalen plus mötesplatser utan väggar.

- Vi har få väggar även på resten av kontoret, förklarar Carolina Wadsten. Vi har istället använt oss av möbler, dels för hållbarhetsaspektens skull, dels för att det blir mycket flexiblare. Två tredjedelar av möblerna har en lokal snickare gjort, specialgjorda möbler som bildar rum i rummen.

Totalt finns det fyra mötesplatser utan väggar som dessutom symboliserar de fyra årstiderna. Två avskärmas av gröna växtväggar, de andra två av specialgjorda hammockar vända mot varandra. Den ena i vintertappning, den andra i vårskrud.

hammock-vinter-2

hammock-vinter-2

Arbeta var man vill

Anledningen till den externa zonen var att Vasakronans anställda kände behov av att ha en privat zon.

- Vi har väldigt mycket besökare och det vill vi ha, men då känns det också viktigt att ha en privat sfär.

Både i den externa och i den privata zonen ska man kunna arbeta var man vill och med vem man behöver. Här finns flera platser för olika aktiviteter och ingen har sin egen plats.

- Det är nog den största omställningen, menar Carolina Wadsten. Alla har lika rätt till alla platser och vi byter så ofta vi kan. Vi ska vara helt mobila, vi ska skriva ut minimalt med papper och skrivbordet ska vara rent och städat när man lämnar den plats man suttit vid för stunden. Alla har istället vars ett skåp med sina tillhörigheter.

Den enda förhållningsregel som egentligen finns är att biblioteket är en tyst zon, en fokuszon.

- Där vet man att man inte blir störd.

Vad är då den största skillnaden från kontoret rakt över gatan?

- Vi träffas mer nu! Folk gillar att de kan själva välja var de vill sitta och att man inte behöver boka ett mötesrum när något ska avhandlas. På det viset blir det inte alltid så formella möten och det blir både effektivare och går snabbare. Och man trivs här! Nu gäller det att utvärdera, följa upp och göra eventuella justeringar.

botaniska

botaniska

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter