En av Europas bästa städer

Lund är en av Europas bästa städer. Det visar en ny rapport som Financial Times tagit fram. Både Lunds lättillgänglighet och snabba ned- och uppladdningshastigheter uppmärksammades. Som enda skandinaviska stad rankades Lund också bland de 10 främsta i kategorin Human capital/lifestyle utifrån kriterier som utbildningsnivå och möjlighet att attrahera och behålla talang.

Rapporten European Cities and Regions of the Future 2016/17 har tagits fram av Financial Times avdelning FDI Intellegence och utser Lund som näst bästa stad i Europa i kategorin Connectivity. Genéve kom först i samma kategori, som omfattar städer med ett invånarantal mellan 100 000 och 350 000 personer. Dessutom lyfts Lund upp som den stad med snabbast ned- och uppladdningshastigheter av alla städer i Europa – oavsett storlek.

– Rapporten är ett tydligt kvitto på att Lund är en attraktiv stad för omvärlden. Att få ett internationellt erkännande som en av Europas allra mest lättillgängliga städer är sporrande för vår vilja att fortsätta utvecklas. Vi har många möjligheter och utmaningar framför oss, där MAX IV, ESS, Brunnshög, bygget av spårväg Lund C-ESS och höghastighetståg är några av pusselbitarna i arbetet att bli ännu bättre, säger Anders Almgren, (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Anders Almgren, (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund. Fotograf: Cecilia Åkesson

Anders Almgren, (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund. Fotograf: Cecilia Åkesson

Innovativ stad

Som enda skandinaviska stad rankades Lund även bland de tio främsta i kategorin Human capital/lifestyle, som bedöms på kriterier som bland annat utbildningsnivå, möjlighet att attrahera och behålla talang samt medellivslängd.

– Lund är en av Europas allra mest innovativa städer, det ser vi tydligt i form av mängden patent, innovationer och banbrytande företag. Tillsammans med bra boendemiljöer, öppenhet, tolerans och en mycket hög kvalitet i skolan och övrig välfärd gör det Lund till en plats där många vill leva och verka, säger Anders Almgren.

Framgångarna påverkar länet

Lunds framgångar kan också ha bidragit till att Skåne län placerade sig på topp 10-listan inom samma kategorier för regioner. Greater Copenhagen, ett samarbete där Lund ingår, kom på första plats och rankas som vinnare i den kvalitativt bedömda kategorin fDi Strategy.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter