En arbetsmiljö som stimulerar sinnena

Det blir allt vanligare att företag vill ha hjälp med att öka trivseln på arbetsplatsen. I dag är det en parameter som i många undersökningar är viktigare än lönenivån. Att trenden är tydlig kan Mattias Lundgren, General Manager för Ambius Sverige, konstatera. Ambius är Sveriges främsta leverantör av bättre arbetsmiljöer som stimulerar sinnena. Med hjälp av bl a växter, frukt och dofter skapas harmoniska omgivningar som genererar trivsel och välbefinnande och som i sin tur leder till mer välmående och produktiva medarbetare.

Ambius största område är växtinredning och företaget, som finns i 25 länder, inreder allt från kontor, butiker och köpcentrum till stora kryssningsfartyg. Alla med samma resultat.

- Växter ökar trivseln, minskar statisk elektricitet, dämpar buller och tillför syre, berättar Mattias Lundgren. Och det finns även stora psykologiska vinster. Vi har en egen forskningsenhet i England som bl a gjort undersökningar i klassrum med och utan växter och skillnaden visade sig vara stor. I klassrummet med växter var både närvaron, koncentrationsförmågan och resultaten högre.

Dofter som påverkar oss

Ett parkeringsgarage som doftar ”trygghet”, ett hotell som doftar nystrukna lakan eller kanske ett kontor som doftar white tea? Ambius jobbar även med miljödoftsättning, både i marknadsförings- och terapisyfte.

- Dofter påverkar oss kraftigt, inte sällan undermedvetet, och vi associerar ofta dofter med olika känslor och sinnesstämningar. Det ligger mycket forskning bakom detta fenomen. Vi har exempelvis levererat till flertalet stora köpcentrum eftersom man med doft kan påverka köpkraften och få kunder att stanna olika länge på olika ställen. Och det får gärna börja redan i parkeringsgaraget med en trygghetsdoft.

Ambius jobbar med ett 30-tal egna dofter, alla långt under gränsvärdet för allergener/allergier, men vill ett företag ha en egen doft i större volymer kan nya dofter tas fram. Ambius doftkoncept består inte av de traditionella aerosoler som finns i exempelvis Glade eller de vanligt förekommande doftblocken, utan i deras maskiner är det nanopartiklar som bär doften i luften ca 14 timmar. För det lilla kontoret och receptioner finns den mindre maskinen AQ150. För ljusgårdar, entréer och större konferensrum finns en större maskin, AQ550 och den största maskinen, AQ1200, kan kopplas in i ventilationsanläggningar och används främst på flygplatser, parkeringsgarage och i köpcentrum.

Identifierar behoven

- Det här med dofter i marknadsförings- och terapisyfte är något som efterfrågas mer och mer, konstaterar Mattias Lundgren. Vi ser en ökning varje halvår. Både köpcentrum, företag och hotell efterfrågar det mer, för välbefinnandets skull och för att öka just effektiviteten och produktiviteten. För oss handlar det inte om att styra kunderna mot en specifik produkt eller tjänst utan vi försöker istället identifiera deras behov. Har de hög sjukfrånvaro, är arbetsmiljön dålig, hur är omfattningen av kundbesök, är det viktigt att kunna attrahera rätt personal vid rekrytering m m. Vi försöker se över helheten, inte bara produkter eller tjänster, för att sedan väva ihop allt.

Avkoppling och mental träning

Ambius tredje stora område är frukt. Frukten levereras till företag i representativa, återvinningsbara boxar med olika mängd och utbud. Utöver det ordinarie utbudet av fruktboxar erbjuder man bl a Ekologisk frukt och Fredagsboxen, som innehåller både frukt, nötter och mörk choklad.

Förutom de tre största områdena, växter, doft och frukt, erbjuder Ambius fler produkter och tjänster som stimulerar sinnena på arbetsplatsen. Plants on canvas till exempel, tavlor som kan förbättra och hjälpa till att kommunicera ett varumärkes värderingar, väcka liv åt döda utrymmen, skapar glädje för medarbetarna samt markera särskilda utrymmen på kontoret.

Det senaste patenterade konceptet, som är relativt nylanserat, är det så kallade Ambiusrummet – ett rum för avkoppling, inspiration och mental träning.

- Stress i någon form finns på de flesta arbetsplatser, menar Mattias Lundgren. Med Ambiusrummet kan ett företag sänka stressnivån hos sina medarbetare, på en kvart. Vi inreder ett rum på arbetsplatsen på cirka 10-12 kvm, helst utan fönster. Vi inreder det från grunden med lugnande inredning som vita väggar, tyger som ljudabsorberar, vita mattor och ett vägghängt akvarium. Här inne finns även frukt och en massagestol. Allt kopplas samman med en dator som styrs via en touchscreenpanel som sätts utanför rummet där medarbetarna kan boka en tid och välja mellan åtta olika program, exempelvis mental träning eller muskelavslappning. Varje program är kopplat till sitt massageprogram och till sin doft-, ljus- och ljudterapi. Jag lovar att efter 15 minuter kommer man ut som en helt ny människa!

Tjänar på att må bra

Intresset för Ambiusrummet är stort, men visst innebär det en relativt stor kostnad.

- Vi inser att vi är tidigt ute med det här konceptet, men jämför man kostnaderna för andra lösningar som en extern massör och peng för friskvård till exempel så kan man nästan räkna hem pengarna redan där. Dessutom kan vi visa upp siffror på ökade resultat och vinster som kommer företaget till godo. Man tjänar helt enkelt på att medarbetarna mår bra!

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter